Η Τροχαία στέλνει SMS και email στους οδηγούς – Τι πρέπει να ξέρουν όλοι

Τα πρώτα SMS και email στα κινητά τηλέφωνα των οδηγών σε Αθήνα και Θεσσαλονίκη στάλθηκαν από την Τροχαία. Σύντομα, το ηλεκτρονικό μέτρο θα εφαρμοστεί σε όλη τη χώρα.

  • -
  • -

Οι κλήσεις της Τροχαίας με το παραδοσιακό χαρτί από μπλοκάκι λαμβάνουν τέλος σταδιακά. Η Αστυνομία ξεκίνησε να στέλνει τα «ραβασάκια» στους οδηγούς με SMS και email, αρχικά σε Αθήνα και Θεσσαλονίκη, καθώς τέθηκε σε εφαρμογή το σύστημα police online.

Η εκπρόσωπος Τύπου της ΕΛ.ΑΣ., Κωνσταντία Δημογλίδου, μίλησε στο ΕΡΤΝews και την εκπομπή UPDATE για να τον νέο ηλεκτρονικό τρόπο που κοινοποιούνται οι κλήσεις της Τροχαίας. Όπως είπε, το μέτρο σύντομα θα επεκταθεί σε όλη τη χώρα, με τους αστυνομικούς να έχουν τη δυνατότητα να βεβαιώνουν την παράβαση με ηλεκτρονικά μέσα.

troxaia

Η διαδικασία δίνει δύο επιλογές, είτε για παραβάτη ο οποίος δεν βρίσκεται στο όχημα, όπως είναι μια παράνομη στάθμευση για παράδειγμα, με τα στοιχεία να αντλούνται από την πινακίδα του οχήματος, είτε για επ’ αυτοφώρω παράβαση.

Τι πρέπει να έχει ο οδηγός για να έρθει η κλήση με SMS και email

Για να σταλεί η κλήση με ηλεκτρονικό τρόπο, ο παραβάτης προφανώς πρέπει να διαθέτει ΑΦΜ και επίσης να είναι εγγεγραμμένος στο Εθνικό Μητρώο Επικοινωνίας των πολιτών. Βέβαια, η διαδικασία μπορεί να πραγματοποιηθεί και με μήνυμα στο κινητό του παραβάτη, εφόσον η κλήση καταγράφεται επ΄ αυτοφώρω.

Η κλήση στέλνεται με SMS e-mail με έναν κωδικό μέσω της εφαρμογής που διαθέτει η Αστυνομία. Η μορφή του κωδικού του εγγράφου που φτάνει στο κινητό μας έχει τη γνωστή μορφή όλων των εγγράφων του gov.gr.

troxaia

Απαντώντας στο ερώτημα για το πώς η ΕΛ.ΑΣ. θα γνωρίζει τα στοιχεία για να στείλει την κλήση, δήλωσε πως: «Η Ελληνική Αστυνομία έχει έτσι κι αλλιώς ένα πρόγραμμα το police online. Η βάση την οποία χρησιμοποιούν οι τροχονόμοι τη στιγμή είναι το police online, ουσιαστικά απλώς μεταφέρεται με το smartphone στα χέρια ενός τροχονόμου.

Χρησιμοποιούν λοιπόν τις ήδη υπάρχουσες βάσεις δεδομένων που μπορούμε έτσι και αλλιώς και αντλούμε στοιχεία των πολιτών, όπως είναι στοιχεία της ταυτότητάς τους, του διπλώματος αλλά και του οχήματος το οποίο βρίσκεται στην ιδιοκτησία ενός πολίτη».

Πώς γίνεται η πληρωμή των προστίμων

Για τον τρόπο πληρωμής των προστίμων, η κ. Δημογλίδου ανέφερε ότι υπάρχει κωδικός ηλεκτρονικής πληρωμής στο έγγραφο που φτάνει στον παραβάτη και με το e-mail του, αλλά και με μήνυμα που του δίνει τον κωδικό για να μπορέσει να φτάσει τον σύνδεσμο που τον οδηγεί στο έγγραφο και μπορεί κανονικά να πληρώνεται ηλεκτρονικά με κωδικό RF ή σε κάποιο κατάστημα ΕΛΤΑ.

Δείτε ακόμη: Πότε παραγράφονται οι κλήσεις της Τροχαίας;

Όσοι δεν έχουν smartphone, θα μπορούν μέσω του email από ηλεκτρονικό υπολογιστή να βλέπουν την κλήση και να παραλαμβάνουν την παράβαση.

Η εκπρόσωπος Τύπου της Ελληνικής Αστυνομίας, επισήμανε πως σε πρώτη φάση το πρόγραμμα ηλεκτρονικών παραβάσεων γίνεται πιλοτικά σε Αθήνα και Θεσσαλονίκη και σε λίγους μήνες θα επεκταθεί σε όλη τη χώρα.

Πηγή: ertnews.gr

ΠΑΡΑΚΑΛΩ ΠΕΡΙΜΕΝΕΤΕ. ΦΟΡΤΩΝΟΝΤΑΙ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ...