Γιατί οι ασφαλιστικές εταιρείες χρεώνουν ακριβότερα τα ηλεκτρικά αυτοκίνητα (παραδείγματα)
Οι μεγαλύτερες ασφαλιστικές εταιρείες στις ΗΠΑ, μοιάζουν να θέλουν να αποφύγουν την ασφάλιση των ηλεκτρικών και ο λόγος, είναι συγκεκριμένος…
- -
- -
Ηλεκτρικά μοντέλα με λίγα χιλιόμετρα στο οδόμετρο, οδηγούνται στον κάλαθο των αχρήστων, σε περίπτωση ζημιάς μετά από ένα ατύχημα. Προσοχή, όχι κάποιας μεγάλης ζημιάς. Ικανής όμως να αγγίξει ευαίσθητα «σημεία» όπως αυτά των μπαταριών.
Αυτό έχει ως αποτέλεσμα οι ασφαλιστικές εταιρείες στις Η.Π.Α. να ανεβάζουν συνεχώς τα ασφάλιστρα για τα συγκεκριμένα μοντέλα ούτως ώστε να καλύψουν τη «χασούρα» στα κέρδη τους. Μάλιστα, πολλές από αυτές, κάνουν ότι μπορούν προκειμένου το πακέτο ασφάλισης που θα προσφέρουν, να μην είναι δελεαστικό προς τον πελάτη ώστε να μην του ασφαλίσουν το όχημα!
«Αγοράζουμε ηλεκτρικά αυτοκίνητα για λόγους βιωσιμότητας και προστασίας του περιβάλλοντος», δήλωσε ο Matthew Avery, Διευθυντής έρευνας και αξιολόγησης κινδύνων στην Thatcham Research για να συμπληρώσει «Ένα EV δεν είναι και τόσο βιώσιμο όμως εάν πρέπει να πετάξουμε την μπαταρία του μετά από μια μικρή σύγκρουση».
Τουλάχιστον 20% ακριβότερα τα ασφάλιστρα
Πολλά ηλεκτρικά αυτοκίνητα δεν υπάρχει τρόπος να επισκευαστούν μετά από κάποια σύγκρουση άπαξ και διαπιστωθεί ζημιά στις μπαταρίες τους. Σε μια τέτοια περίπτωση, οι ασφαλιστικές θα πρέπει να αποζημιώσουν με ένα υψηλό ποσό τον πελάτη και κατόπιν να αφαιρέσουν από τη «λίστα» τους τα συγκεκριμένα μοντέλα.
Πολλές αυτοκινητοβιομηχανίες όπως η Ford και η General Motors για παράδειγμα, έχουν κάνει προσπάθειες ώστε να επισκευάζονται –ως ένα βαθμό- οι μπαταρίες στα ηλεκτρικά τους μοντέλα.
Η Tesla όμως, η best seller εταιρεία ηλεκτρικών αυτοκινήτων στον κόσμο για το 2023, ακολουθεί έναν εντελώς διαφορετικό μοντέλο. Στο Model Y όπως και στο Model 3, το δομικό πακέτο των μπαταριών έχει μηδενική δυνατότητα επισκευής ή αντικατάστασης των μπαταριών, όπως έχουν τονίσει κατά καιρούς ειδικοί του χώρου.
Αυτό σημαίνει ότι από τη στιγμή που θα υπάρξει μια οποιαδήποτε σύγκρουση, «παρακαλάς» να μην «επηρεάσει» τις μπαταρίες! Γιατί εάν συμβεί αυτό, τότε το αυτοκίνητο βγαίνει «total loss»!
Η απόφαση της Tesla να συμπεριλάβει τις συστοιχίες των μπαταριών στα δομικά μέρη του πλαισίου, της επέτρεψε να μειώσει το κόστος παραγωγής, αλλά μετέφερε προς τους καταναλωτές και τις ασφαλιστικές εταιρείες, το κόστος επισκευής.
Στην πράξη τώρα, η μέση τιμή ασφάλισης ενός ηλεκτρικού αυτοκινήτου το μήνα στις Η.Π.Α, διαμορφώνεται στα 337 δολάρια ή 4.043 $ ετησίως, την στιγμή που τα αντίστοιχα οχήματα βενζίνης, τιμώνται στα 281 δολάρια.
Σιγά σιγά βέβαια αρκετές ασφαλιστικές εταιρείες, όπως η State Farm, η American Family Insurance και η Progressive, προσπαθούν να μειώσουν τα κόστη ασφάλισης των ηλεκτρικών οχημάτων.
Πολλοί υποστηρίζουν, ότι προσπαθούν να καλύψουν το κενό που υπάρχει στην αγορά και άλλοι, ότι ρισκάρουν… έως και τη βιωσιμότητά τους. Για την ιστορία, το φθηνότερο ασφαλιστήριο συμβόλαιο για ηλεκτρικό αυτοκίνητο στις Η.Π.Α είναι στα 241 δολάρια το μήνα (VW ID.4) και το ακριβότερο (από τα μοντέλα πάντα μαζικής παραγωγής), είναι το Model X της Tesla (522 δολάρια). Γενικότερα, τα μοντέλα της Tesla ασφαλίζονται ακριβότερα από τα υπόλοιπα ηλεκτρικά με το μέσο όρο τιμής των Model 3 να ανέρχεται στα 422 δολάρια και των Model Y στα 374 δολάρια.
Και τι γίνεται με τα κατεστραμμένα ηλεκτρικά;
Ένα ακόμη, εξίσου σημαντικό πρόβλημα, είναι ότι στην παρούσα φάση τα περισσότερα κράτη παγκοσμίως δεν διαθέτουν ένα «σοβαρό» δίκτυο ανακύκλωσης των μπαταριών. Η εταιρεία Hill που δραστηριοποιείται σε αυτόν τον τομέα στο Ηνωμένο Βασίλειο, εκτιμά ότι τουλάχιστον το 95% των μπαταριών που «πετιούνται» από τα ηλεκτρικά αυτοκίνητα σήμερα δεν ανακυκλώνεται ώστε στο μέλλον να επαναχρησιμοποιηθούν. Και αυτό είναι ένα ακόμη πρόβλημα που θα πρέπει να δοθεί άμεσα λύση. Ειδικά όσο αυξάνεται η διείσδυση των ηλεκτρικών οχημάτων στην παγκόσμια αγορά.
Δείτε ακόμα: Τι service κάνουν τα ηλεκτρικά αυτοκίνητα;
Έτσι, για να έχετε επίσης μια «εικόνα», σύμφωνα με οικονομικούς αναλυτές και ασφαλιστικές εταιρείες, η αντικατάσταση της μπαταρίας στα ηλεκτρικά αυτοκίνητα έχει μίνιμουμ κόστος 14.230 δολαρίων στις Η.Π.Α, ενώ σε εμπορικά μοντέλα, όπως αυτά της Tesla, μπορεί να κοστίζει έως και 20.000 δολάρια.