Μεταχειρισμένα αυτοκίνητα: Γιατί ανέβηκαν οι τιμές στην Ελλάδα;

Η αγορά αυτοκινήτου αλλάζει συνεχώς, ενώ οι τιμές δείχνουν να μεταβάλλονται σταθερά προς τα πάνω. Αυτό όμως, επηρεάζει σημαντικά και τα μεταχειρισμένα!

  • -
  • -

Η αύξηση των τιμών των μεταχειρισμένων αυτοκινήτων σε όλη την Ευρώπη, αλλά και στην Ελλάδα είναι ένα φαινόμενο που παρατηρείται έντονα τα τελευταία χρόνια. Αυτή η τάση έχει πολλαπλές αιτίες που αλληλεπιδρούν μεταξύ τους, δημιουργώντας ένα περίπλοκο περιβάλλον για την αγορά. Οι κυριότεροι παράγοντες που συμβάλλουν στην αύξηση των τιμών των μεταχειρισμένων αυτοκινήτων στην Ελλάδα ξεκίνησαν από την πανδημία του COVID-19, τη μείωση της παραγωγής νέων αυτοκινήτων, τις οικονομικές συνθήκες, τη στροφή της αυτοκινητοβιομηχανίας προς την ηλεκτροκίνηση, αλλά και τις αλλαγές στις προτιμήσεις των καταναλωτών.

Το πρώτο βήμα έγινε… στον κορονοϊό

Η πανδημία του COVID-19 έχει επηρεάσει σημαντικά την αγορά αυτοκινήτου παγκοσμίως. Και φυσικά το φαινόμενο παρατηρείται και στην Ελλάδα. Τα περιοριστικά μέτρα και οι αναστολές λειτουργίας των εργοστασίων οδήγησαν σε σημαντική μείωση της παραγωγής νέων αυτοκινήτων. Ως αποτέλεσμα, η διαθεσιμότητα νέων αυτοκινήτων μειώθηκε, δημιουργώντας κενό στην αγορά. Οι καταναλωτές που ήθελαν να αγοράσουν αυτοκίνητο στράφηκαν στα μεταχειρισμένα, τα οποία ήταν άμεσα διαθέσιμα και χωρίς πολύμηνες αναμονές, αυξάνοντας τη ζήτηση και κατ’ επέκταση τις τιμές.

Λιγότερα καινούργια, περισσότερα μεταχειρισμένα

Η μείωση της παραγωγής νέων αυτοκινήτων δεν οφείλεται μόνο στην πανδημία αλλά και σε άλλους παράγοντες όπως η έλλειψη ημιαγωγών, τα οποία είναι απαραίτητα για την κατασκευή σύγχρονων οχημάτων. Αυτή η «κρίση» που παρουσιάστηκε, έχει πλέον ξεπεραστεί. Τότε όμως, προκάλεσε έλλειψη και καθυστερήσεις περιορίζοντας την παραγωγή, μειώνοντας την προσφορά νέων αυτοκινήτων στην αγορά. Σε συνδυασμό με τη μειωμένη λειτουργία των εργοστασίων λόγω του κορονοϊού, οι συνθήκες στα καινούργια έγιναν πιο δύσκολες. Και αυτομάτως, τα μεταχειρισμένα είχαν το… πάνω χέρι, άρα οι πωλητές εκμεταλλεύτηκαν την ευκαιρία. Εδώ όμως, πρέπει να σημειώσουμε ότι οι παραπάνω αιτίες, αφορούν κυρίως τα ελαφρώς μεταχειρισμένα μοντέλα με «ταβάνι» τα 3-4 χρόνια κυκλοφορίας. Αν κάποιος ήθελε καινούργιο και δεν έβρισκε αυτό που ήθελε διαθέσιμο, δεν θα έπαιρνε μεταχειρισμένο… δεκαετίας. Θα επέλεγε ένα μοντέλο κοντά σε χαρακτηριστικά με εκείνο που έψαχνε ως καινούργιο.

Ποιος μπορεί να αγοράσει καινούργιο;

Η οικονομική κρίση που προηγήθηκε της πανδημίας, σε συνδυασμό με τις οικονομικές επιπτώσεις της ίδιας της πανδημίας, έχουν επηρεάσει την αγοραστική δύναμη των καταναλωτών στην Ελλάδα. Πολλοί καταναλωτές δεν μπορούν να αντέξουν οικονομικά την αγορά ενός νέου αυτοκινήτου και προτιμούν να αγοράσουν μεταχειρισμένο. Η αυξημένη ζήτηση για μεταχειρισμένα αυτοκίνητα, σε συνδυασμό με τη συγκεκριμένη προσφορά από την αγορά, οδηγεί σε αύξηση των τιμών.

Δείτε ακόμη: Πουλάς μεταχειρισμένο; Τα 5+1 SOS

Επηρεάστηκαν ακόμη και οι τιμές αρκετά παλαιών αυτοκινήτων, που έφταναν ή και ξεπερνούσαν τη δεκαετία. Αυτό δεν συνέβη γιατί κάποιος που έψαχνε καινούργιο, αποφάσισε τελικά να πάρει ένα παλιό αυτοκίνητο να κάνει τη δουλειά του. Στην πραγματικότητα, τα ελαφρώς μεταχειρισμένα 3-4 χρόνων ακρίβυναν τόσο πολύ, που οι πωλητές των παλαιότερων (10ετίας +) ανέβασαν και εκείνοι την τιμή, αφού πλέον είχαν αρκετό περιθώριο μέχρι να φτάσουν τα πιο καινούργια μεταχειρισμένα.

Οι τιμές πήγαν… στον Θεό!

Πλέον, λόγω της ηλεκτροκίνησης που έρχεται με φόρα, αλλά και την ανάγκη των κατασκευαστών να προσθέσουν χρήματα στα ταμεία τους προκειμένου να τα επενδύσουν σε νέες τεχνολογίες, έχουν ανεβάσει τις τιμές των καινούργιων. Παράλληλα ο περισσότερος εξοπλισμός, μαζί με τα υψηλότερα standards που θέτει η ΕΕ σε ηλεκτρονικά συστήματα ασφάλειας, αλλά και καλύτερες επιδόσεις στα crash tests, κοστίζουν. Ως αποτέλεσμα, φτάσαμε στο σημείο ένα μικρό supermini για την πόλη να στοιχίζει περίπου 20.000 €. Μέχρι πριν λίγα χρόνια, η τιμή ενός τέτοιου μοντέλου βρισκόταν στο φάσμα των 15.000 €. Σκεφτείτε λοιπόν ότι για ένα Volkswagen Polo σήμερα απαιτούνται περίπου 22.000 €, για μια καλή έκδοση εξοπλισμού. Αντίστοιχα, πριν 5 χρόνια, ένα τέτοιο Polo δεν κόστιζε περισσότερα από 17.000 €. Οπότε, αν σήμερα κάποιος έχει ένα Polo προηγούμενης γενιάς που το είχε αγοράσει στα 17 χιλιάρικα και το καινούργιο, στοιχίζει 22 χιλιάρικα, θα το πουλήσει ως μεταχειρισμένο στα λεφτά που το αγόρασε όταν ήταν καινούργιο!

 

ΠΑΡΑΚΑΛΩ ΠΕΡΙΜΕΝΕΤΕ. ΦΟΡΤΩΝΟΝΤΑΙ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ...