Επίσημο: Από 5 Ιουλίου οι προσωρινοί δασμοί στα κινεζικά ηλεκτρικά – BYD, Geely και SAIC οι μεγάλοι χαμένοι

Έπειτα από εννέα μήνες συζητήσεων και διαβουλεύσεων, η Ευρωπαϊκή Επιτροπή ανακοίνωσε επίσημα σήμερα την επιβολή προσωρινών δασμών στις εισαγωγές ηλεκτρικών αυτοκινήτων από την Κίνα.

  • -
  • -

Έπειτα από έρευνες μηνών, η Ευρωπαϊκή Επιτροπή, κατέληξε στο συμπέρασμα ότι τα κινεζικά ηλεκτρικά αυτοκίνητα επωφελούνται από αθέμιτες επιδοτήσεις της κινεζικής κυβέρνησης οι οποίες προκαλούν οικονομική ζημιά στους Ευρωπαίους κατασκευαστές αυτοκινήτων! Αυτό έχει ως αποτέλεσμα, την επιβολή προσωρινών δασμών για τα κινέζικα προϊόντα που θα πατούν τους τροχούς τους σε ευρωπαϊκά εδάφη από αύριο, 5 Ιουλίου του 2024.

BYD, Geely και SAIC στο στόχαστρο  

Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή θεωρεί ότι ο αθέμιτος ανταγωνισμός των κινέζικων εταιρειών δε θα έχει μονάχα τεράστιες συνέπειες για τους Ευρωπαίους κατασκευαστές αλλά και για όλους τους καταναλωτές στην ΕΕ.

Παρόλα αυτά, όπως τονίζει στην ανακοίνωση της η Ευρωπαϊκή Επιτροπή, οι διαβουλεύσεις με την κινεζική κυβέρνηση όχι μόνο συνεχίζονται αλλά έχουν ενταθεί τις τελευταίες εβδομάδες, με τον εκτελεστικό αντιπρόεδρο Valdis Dombrovskis και τον Κινέζο υπουργό Εμπορίου, Wang Wentao, να αναζητούν μια λύση συμβατή τόσο με τα Ευρωπαϊκά όσο και με τα Κινέζικα δεδομένα...

Οι προσωρινοί δασμοί που θα ισχύσουν από αύριο, 5 Ιουλίου του 2024 στην Ευρώπη  ισχύουν κατά βάση για τους τρεις μεγάλους Κινέζους κατασκευαστές: Την BYD, την Geely και την SAIC.

Συγκεκριμένα, η BYD επιβαρύνεται με πρόσθετους δασμούς στα ηλεκτρικά της αυτοκίνητα κατά 17,4%, η Geely κατά 19,9% ενώ ο όμιλος SAIC, που διαθέτει στις τάξεις της και την MG Motors, θα βρεθεί αντιμέτωπος με πρόσθετους δασμούς 37,6%.

Άλλοι κατασκευαστές ηλεκτρικών οχημάτων από την Κίνα που φάνηκαν πιο συνεργάσιμοι με τις ευρωπαϊκές επιτροπές, μπορεί να μην εμφανίζονται στο δείγμα, θα υπόκεινται όμως και αυτοί σε σταθμισμένο μέσο δασμό 20,8%.

Δείτε ακόμα: 1 στα 3 νέα αυτοκίνητα θα είναι Κινεζικά στην Ευρώπη

Αυτοί οι προσωρινοί δασμοί θα ισχύουν όπως προαναφέραμε από αύριο 5 Ιουλίου και θα έχουν μέγιστη χρονική διάρκεια τεσσάρων μηνών. Εντός αυτού του χρονικού πλαισίου, θα πρέπει να ληφθεί και η τελική απόφαση, μέσω ψηφοφορίας που θα διεξαχθεί από τα κράτη μέλη της ΕΕ. Όταν εγκριθεί η τελική απόφαση, θα καθιστά και οριστικούς τους όποιους δασμούς για μια περίοδο πέντε ετών.

ΠΑΡΑΚΑΛΩ ΠΕΡΙΜΕΝΕΤΕ. ΦΟΡΤΩΝΟΝΤΑΙ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ...