To SUV της Mazda που καίει 3,5 ευρώ στα 100 χιλιόμετρα

Συνδυάζει ιδανικά την ποιότητα κατασκευής με το στυλ, ενώ αποδεικνύεται και άκρως οικονομικό στη χρήση, αφού καίει λιγότερο και από ένα… scooter.

  • -
  • -

Η οικονομία στις μετακινήσεις μας έχει εξελιχθεί σε μια βασική προτεραιότητα, για τους περισσότερους ιδιοκτήτες αυτοκινήτων. Το Mazda MX-30 είναι ένα ιδανικό μοντέλο για την πόλη, καθώς συνδυάζει την ευελιξία και τις συμπαγείς διαστάσεις με την άνεση και την ποιότητα κατασκευής. Πρόκειται για ένα ηλεκτρικό αυτοκίνητο που φορτίζει είτε από οικιακή παροχή ρεύματος, είτε από δημόσιους φορτιστές και ανταποκρίνεται τέλεια στην καθημερινότητα, φροντίζοντας να παραμένει το κόστος χρήσης σε ελάχιστο επίπεδο. Αν και δεν ενδείκνυται για μεγάλες αποστάσεις, η αυτονομία των 265 km εντός πόλης καλύπτει πολλές ημέρες κίνησης, για την πλειοψηφία των οδηγών. Σε μεικτές συνθήκες (πόλη-αυτοκινητόδρομος-επαρχιακός) η αυτονομία είναι περίπου στα 200 km.

Κόντρα στην αυξημένη τιμή της βενζίνης!

Το πιο σημαντικό πλεονέκτημα των ηλεκτρικών μοντέλων σήμερα είναι ότι… αδιαφορούν για τις ολοένα και αυξανόμενες τιμές των υγρών καυσίμων. Το Mazda MX-30 για παράδειγμα χρειάζεται 17,9 kWh για να καλύψει 100 km, άρα με μια μέση τιμή κιλοβατώρας στα 0,20 €, κοστίζει περίπου 3,5 ευρώ! Με αυτόν τον τρόπο στοιχίζει ελάχιστα στην καθημερινότητα και ο ιδιοκτήτης δεν έχει να σκέφτεται ότι ξοδεύει μια… περιουσία για την κίνηση του αυτοκινήτου του.

Δείτε ακόμη: Οδηγούμε την υβριδική έκδοση του Mazda MX-30 με κινητήρα Wankel

Παράλληλα, το ιαπωνικό SUV χρησιμοποιεί έναν αποδοτικό ηλεκτροκινητήρα των 145 ίππων και 270 Nm ροπής. Τοποθετείται στον εμπρός άξονα και χαρίζει αξιοπρεπέστατες επιδόσεις στο αυτοκίνητο, με 0-100 km/h σε 9,7 δευτερόλεπτα. Φυσικά, όπως και σε κάθε ηλεκτρικό αυτοκίνητο, έτσι και στο Mazda MX-30, δεν υπάρχει κιβώτιο ταχυτήτων παρά μόνο μια σταθερή σχέση μετάδοσης. Άρα ο οδηγός δεν έχει να ασχολείται με αλλαγή σχέσεων και οδήγηση του οχήματος είναι η ίδια με ένα αυτόματο αυτοκίνητο. Τι συνεπάγεται αυτό, μα φυσικά άνεση στις μετακινήσεις και πιο αποδοτική διαχείριση του κινητήρα.

 

ΠΑΡΑΚΑΛΩ ΠΕΡΙΜΕΝΕΤΕ. ΦΟΡΤΩΝΟΝΤΑΙ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ...