Ηλεκτρικά αυτοκίνητα: Γιατί τα κράτη δίνουν επιδοτήσεις;

Η Ελλάδα έχει την μεγαλύτερη επιδότηση για ηλεκτρικά σε όλη την Ευρώπη, ενώ γενικότερα η ηλεκτροκίνηση έχει συνδεθεί με κρατικές επιδοτήσεις και κίνητρα. Γιατί δίνονται τόσα δισεκατομμύρια;

  • -
  • -

Αυτήν τη στιγμή στην Ελλάδα «τρέχει» το τρίτο πρόγραμμα επιδότησης ηλεκτρικών αυτοκινήτων, το Κινούμαι Ηλεκτρικά 3, ενώ ταυτόχρονα «τρέχουν» τρία ακόμα προγράμματα προώθησης της ηλεκτροκίνησης. Πράσινα Ταξί, Φορτίζω Παντού και e-Astypalea.

Η παροχή κρατικών ενισχύσεων υπέρ της ηλεκτροκίνησης δεν είναι μόνο ελληνικό φαινόμενο. Πάρα πολλές χώρες σε διεθνές επίπεδο προσφέρουν αυτήν τη στιγμή επιδότηση για αγορά ηλεκτρικών οχημάτων ή πρόσφεραν κάποια στιγμή στο παρελθόν.

https://cdn.gcdata.gr/data/photos/13ad9470ee845f15edbec3f905bd1bf6.jpg

Τα κράτη δεν δίνουν μόνο επιδοτήσεις για ηλεκτρικά αυτοκίνητα, αλλά και κίνητρα

Οι επιδοτήσεις είναι μόνο ένα κομμάτι του παζλ των προσπαθειών που κάνουν τα κράτη για να στραφεί η αυτοκίνηση, προς την ηλεκτροκίνηση. Αυτά τα κίνητρα μπορεί να περιλαμβάνουν μία ευρεία γκάμα μέτρων.

Δείτε ακόμαΠόσα σπίτια έχουν δικό τους parking στην Ελλάδα; Πόσα μπορούν να βάλουν φορτιστή;

Ορισμένα από αυτά τα μέτρα είναι η μειωμένη φορολογία των ηλεκτρικών οχημάτων, τα μηδενικά Τέλη κυκλοφορίας, το δωρεάν parking σε περιοχές που εφαρμόζεται σύστημα ελεγχόμενης στάθμευσης, η ελεύθερη κίνηση σε λεωφορειολωρίδες, η δημιουργία ζωνών χαμηλών ή ακόμα και μηδενικών ρύπων στις πόλεις (ULEZ – κάτι σαν τον Δακτύλιο, αλλά πιο αυστηρό), το μειωμένο αντίτιμο ή ακόμα και η πλήρης απαλλαγή από διόδια.

https://cdn.gcdata.gr/data/photos/236bc6c530e371092bf5811d75d59d7d.jpg

Γιατί δίνουν επιδοτήσεις στα ηλεκτρικά τα κράτη; Ποιος ο λόγος για τα κίνητρα;

Όλα αυτά έχουν έναν σκοπό, να κάνουν τους ανθρώπους να τολμήσουν το βήμα, την αλλαγή και να πάνε σε ηλεκτρικό αυτοκίνητο. Η πλειοψηφία των ανθρώπων έχει την εγγενή τάση να μην αρέσκεται στην αλλαγή, σε κάθε πτυχή της ζωής, κάτι απόλυτα φυσιολογικό.

Οι επιδοτήσεις και τα κίνητρα για την ηλεκτροκίνηση έχουν στόχο να προσελκύσουν το κοινό, το οποίο στο τέλος έχει μία απόφαση να πάρει. Αν αγοράσει σήμερα ηλεκτρικό μπορεί να χρειαστεί να ξεβολευτεί κάπως, αλλά θα έχει απολαύσει όλα τα κρατικά «δωράκια».

https://cdn.gcdata.gr/data/photos/b30f4eb1aba05a21cbb0dd8070474ade.jpg

Αν περιμένει τα ηλεκτρικά να γίνουν ο κανόνας, να έχουν ατελείωτη αυτονομία, φόρτιση σε 1,5 δευτερόλεπτο και τιμές ίδιες με τις σημερινές χωρίς την επιδότηση, σίγουρα δεν θα χρειαστεί να κάνει κανέναν συμβιβασμό. Ταυτόχρονα, όμως, δεν πρόκειται να δεχτεί και κανένα «δωράκι».

Το δίλημμα που έχουν όσοι αγοράζουν σήμερα ηλεκτρικό

Όποιος αγοράζει σήμερα αυτοκίνητο έχει μπροστά του δύο επιλογές.

https://cdn.gcdata.gr/data/photos/2c9f8e9007073f51b653c47ad0cdbe63.jpg

1. Αγοράζει ηλεκτρικό τώρα, δρέπει τα οικονομικά οφέλη και ταυτόχρονα αποδέχεται τις μικρές αλλαγές που ίσως χρειαστεί να κάνει στην καθημερινότητά του.

Ή

2. Δεν αγοράζει ηλεκτρικό σήμερα, περιμένει να φτάσουν στην απόλυτη τελειότητα ή/και να γίνουν η μοναδική επιλογή, γνωρίζοντας ότι τότε θα επωμιστεί όλο το κόστος.

Ο κάθε άνθρωπος επιλέγει ελεύθερα αυτό που του ταιριάζει.

ΠΑΡΑΚΑΛΩ ΠΕΡΙΜΕΝΕΤΕ. ΦΟΡΤΩΝΟΝΤΑΙ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ...