O μεγαλύτερος δρόμος της Ευρώπης - Έχει μήκος 8.000 km

O μεγαλύτερος αυτοκινητόδρομος της Ευρώπης φθάνει τα 8.641 km σε μήκος και προσεγγίζει παρά 320 km… τα σύνορα της Κίνας.

  • -
  • -

Ο αυτοκινητόδρομος είναι γνωστός ως «Ε40». Έχει μήκος 8.641 km, συνδέει το Καλαί στη Γαλλία μέσω Βελγίου, Γερμανίας, Πολωνίας, Ουκρανίας, Ρωσίας, Καζακστάν, Ουζμπεκιστάν, Τουρκμενιστάν και Κιργιστάν, φθάνοντας μάλιστα μόλις 320 km μακριά από τα σύνορα με την Κίνα!

Έργο των Ηνωμένων Εθνών

Ο Ευρωπαϊκός Αυτοκινητόδρομος Ε40, είναι το πνευματικό τέκνο των Ηνωμένων Εθνών. Σχεδιάστηκε αμέσως μετά το τέλος του Β' Παγκοσμίου Πολέμου με στόχο να συμβάλλει στη μεταπολεμική αναγέννηση της Ευρώπης.  

Είναι αυτοκινητόδρομος κατηγορίας Α και, θα μπορούσε κανείς να ισχυριστεί ότι είναι η ραχοκοκαλιά Δύσης-Ανατολής. Τα μέρη, τα τοπία, οι χώρες, οι κουλτούρες που γνωρίζει κανείς διασχίζοντας αυτήν την διαδρομή δεν έχουν προηγούμενο, κάτι που απέδειξε και στην πράξη το εξαιρετικό ντοκιμαντέρ «Image of the Road» των Helen Kirwan και Simon Pruciak, οι οποίο το 2013, είχαν καταγράψει σε εικόνα και ήχο ολόκληρη τη διαδρομή, απ’ άκρη σ’ άκρη ή καλύτερα από την Ευρώπη στην Ασία. Το ταξίδι τους διήρκησε συνολικά 54 ημέρες. Για την ιστορία, οι δυο ταξιδευτές επέστρεψαν στη βάση τους, πραγματοποιώντας ένα ακόμη φανταστικό ταξίδι, αυτή τη φορά με τρένο!  

Δείτε ακόμα: Ο μεγαλύτερος νέος αυτοκινητόδρομος είναι στην Ελλάδα και έχει μήκος 300 km

Πλέον βέβαια, λόγω του πολέμου στην Ουκρανία μεγάλα κομμάτια του αυτοκινητοδρόμου δε χρησιμοποιούνται, καθώς θεωρούνται επισφαλή για τους οδηγούς. 

ΠΑΡΑΚΑΛΩ ΠΕΡΙΜΕΝΕΤΕ. ΦΟΡΤΩΝΟΝΤΑΙ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ...