Γιατί η ΕΕ θέλει τόσο πολύ τα ηλεκτρικά αυτοκίνητα;

Η ΕΕ θέλει οπωσδήποτε να κάνει τη μετάβαση στην ηλεκτροκίνηση, όμως ποιοι παράγοντες την έσπρωξαν σε αυτόν τον δρόμο; Γιατί υπάρχει αυτή η βιασύνη;

  • -
  • -

Η Ευρωπαϊκή Ένωση προσπαθεί εδώ και δεκαετίες να περιορίσει τους ρύπους από τις μετακινήσεις, με τα πρότυπα ρύπων Euro. Σκοπός είναι η μείωση της μόλυνσης του αέρα γενικά, αλλά και ειδικά μέσα στις πόλεις ώστε να βελτιωθεί η υγεία των κατοίκων.

Ο υγειονομικός τομέας κοστίζει πολλά χρήματα τόσο ως περίθαλψη, όσο και ως απώλεια παραγωγικότητας, οπότε η βελτίωση της υγείας του πληθυσμού έχει και δημοσιονομικό όφελος. Παράλληλα, στις πόλεις ζουν και οι άνθρωποι που λαμβάνουν τις αποφάσεις.

https://cdn.gcdata.gr/data/photos/6d9a09b5d3bab2769b738bce5bf5bb37.jpeg

Οι πρώτες προσπάθειες να μειωθούν οι ρύποι των αυτοκινήτων στην ΕΕ

Η εφαρμογή του Euro 1 ξεκίνησε όταν το ημερολόγιο έδειχνε 1 Ιουλίου 1992. Από τότε κύλησε πολύ νερό στο αυλάκι και σήμερα είμαστε στο Euro 6, ενώ από την 1η Ιουλίου του 2025 θα εφαρμοστεί το Euro 7.

Δείτε ακόμα: Ηλεκτρικά αυτοκίνητα: Γιατί τα κράτη δίνουν επιδοτήσεις;

Παρά την πρόοδο που σημειώθηκε, η ΕΕ κάποια στιγμή κατάλαβε ότι αυτά τα πρότυπα δεν αρκούν για να πέσουν αρκετά οι ρύποι, καθώς η τεχνολογική εξέλιξη των κινητήρων βενζίνης και diesel «έχει ταβάνι». Οι νόμοι της φυσικής βάζουν τα όρια και δεν μπορούν να γίνουν θαύματα.

https://cdn.gcdata.gr/data/photos/2ba411aad5774520e22493f4e668f61d.jpg

Κάπως έτσι έγινε φανερό ότι η μόνη λύση θα ήταν η στροφή στο ρεύμα, με το dieselgate να έρχεται για να δείξει ότι η μετάβαση στην ηλεκτροκίνηση πρέπει να γίνει ακόμα πιο γρήγορα.

Πώς ο πόλεμος στην Ουκρανία έστρεψε την Ευρώπη στην ηλεκτροκίνηση

Αν το dieselgate έπαιξε κομβικό ρόλο στην στροφή στην ηλεκτροκίνηση, ο πόλεμος στην Ουκρανία ήταν το γεγονός που την έκανε πρωταρχική ανάγκη της Ευρώπης.

https://cdn.gcdata.gr/data/photos/b77660590bc16f2a76ccf270f2957c74.jpeg

Οι κινήσεις του Πούτιν έκαναν ξεκάθαρο ακόμα και στους πιο αδαείς, ότι η Ευρώπη είχε φτάσει σε έναν δυσθεώρητο βαθμό εξάρτησης από έναν και μόνο άνθρωπο. Έτσι, αποφασίστηκε η επιτάχυνση της στροφής σε ΑΠΕ, μία τάση που είχε ξεκινήσει αλλά μέχρι τότε κινούνταν με μέτριους ρυθμούς.

Φυσικά ηλεκτροκίνηση και ΑΠΕ πάνε χέρι - χέρι, καθώς είναι κατασπατάληση πόρων να παράγεις καθαρό ρεύμα και να μην το εκμεταλλεύεσαι όσο γίνεται περισσότερο, όμως το όφελος δεν είναι μόνο περιβαλλοντικό.

https://cdn.gcdata.gr/data/photos/370c0dc1c30eca2de72e35772d7cb593.jpg

«Η ηλεκτροκίνηση απελευθερώνει»… την Ευρώπη

Ο συνδυασμός ΑΠΕ και ηλεκτροκίνησης σημαίνει ότι η Ευρώπη μπορεί να αυξήσει τον βαθμό της ενεργειακής της αυτονομίας/ανεξαρτησίας, άρα να γίνει και πιο ανθεκτική στις διεθνείς αλλαγές και εξελίξεις.

Πλέον, το πρόβλημα είναι η εύρεση των πρώτων υλών για τα ηλεκτρικά αυτοκίνητα, αλλά και τις ΑΠΕ, καθώς το έργο επαναλαμβάνεται με μικρές αλλαγές. Στην προηγούμενη περίπτωση η Ευρώπη εξαρτιόταν από τη Ρωσία για τις ενεργειακές της ανάγκες. Σήμερα η Ευρώπη εξαρτάται από την Κίνα για την παροχή των πρώτων υλών που απαιτούνται στην κατασκευή μπαταριών, ανεμογεννητριών και φωτοβολταϊκών πάνελ.

https://cdn.gcdata.gr/data/photos/d5dc0df46697dfa3aaff56e655a7b243.jpg

Το ευτύχημα είναι πως ήδη έχουν ξεκινήσει κινήσεις για να λυθεί και αυτό το πρόβλημα, όμως είναι μια διαδικασία που θα πάρει κάποια χρόνια. Θα πρέπει να βρεθούν κοιτάσματα υλικών όπως το λίθιο για τις μπαταρίες, να αξιολογηθούν και μετά να αρχίσει η εξόρυξη. Το σημαντικό είναι ότι έχει γίνει η αρχή.

ΠΑΡΑΚΑΛΩ ΠΕΡΙΜΕΝΕΤΕ. ΦΟΡΤΩΝΟΝΤΑΙ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ...