H BMW έβαλε ανθρωποειδές ρομπότ στο εργοστάσιό της - Φτιάχνει και καφέ!
Μέτα τους σκύλους ρομπότ, τώρα σειρά έχουν τα ανθρωποειδή, με τους Βαυαρούς να έχουν ήδη «προσλάβει» το πρώτο.
- -
- -
Ένα νέο ανθρωποειδές ρομπότ που κατασκευάζεται από εταιρεία ρομποτικής της Καλιφόρνια, την Figure, έχει «πιάσει δουλειά» στο κομμάτι της συναρμολόγησης οχημάτων σε εργοστάσιο της BMW στη Νότια Καρολίνα. Αυτό φαίνεται πως είναι το επόμενο βήμα μετά από το σκύλο ρομπότ που είδαμε να χρησιμοποιεί η ίδια γερμανική μάρκα στο Ηνωμένο Βασίλειο. Σύμφωνα με αναφορές, το ανθρωποειδές είναι πλήρως αυτόνομο.
Το μοντέλο γλώσσας μηχανικής εκμάθησης μετατρέπει δεδομένα από τις κάμερες του ρομπότ σε κινήσεις χρησιμοποιώντας τεχνολογία OpenAI. Το CyberNews αναφέρει ότι το ρομπότ είναι σε θέση να χειρίζεται αντικείμενα και με τα δύο του χέρια και να μαθαίνει πάνω στη δουλειά. Το ρομπότ έχει ύψος λίγο πάνω από 1,6 μέτρα, ζυγίζει 60 κιλά και έχει διάρκεια μπαταρίας περίπου 5 ώρες. Τα συστήματα μηχανικής εκμάθησης, που βασίζονται στην τεχνολογία AI, διασφαλίζουν την ακριβή τοποθέτηση της λαμαρίνας με αποκλίσεις μικρότερες από 1 cm.
Γιατί τα ρομπότ είναι το μέλλον της βιομηχανίας;
Στις Ηνωμένες Πολιτείες, υπολογίζεται ότι υπάρχουν περίπου 10 εκατομμύρια επικίνδυνες ή λιγότερες επιθυμητές θέσεις εργασίας, συμπεριλαμβανομένων αυτών των 25 πιο θανατηφόρων επαγγελμάτων. (Σημειώστε ότι κανένα από αυτά τα επαγγέλματα δεν βρίσκεται σε εργοστάσιο συναρμολόγησης αυτοκινήτων. Ωστόσο, υπάρχουν σήμερα 990.600 εργαζόμενοι στην κατασκευή οχημάτων και ανταλλακτικών στις ΗΠΑ). Ποιοι άλλοι αριθμοί όμως οδηγούν την κίνηση προς τα ανθρωποειδή ρομπότ στην κατασκευή;
Η αύξηση του πληθυσμού στις ΗΠΑ είναι μηδαμινή, καθώς τα νούμερα ανεβαίνουν κατά λιγότερο από 0,6% ετησίως αυτή τη στιγμή. Το Γραφείο Προϋπολογισμού του Κογκρέσου προβλέπει ότι όλη η αύξηση του πληθυσμού των ΗΠΑ θα προέλθει από τη μετανάστευση από το 2040. Η μείωση του πληθυσμού όμως είναι παγκόσμιο φαινόμενο και θέτει το ερώτημα: ποιος θα κάνει τη δουλειά, όταν οι άνθρωποι δεν θα την κάνουν, δεν θα μπορούν ή δεν θα θέλουν;
Η γήρανση των εργαζομένων είναι ένας από τους πολλούς παράγοντες που θα οδηγήσουν σε έλλειψη εργατικού δυναμικού, καθιστώντας την αυτοματοποίηση και τη ρομποτική ελκυστικές προτάσεις για επιχειρηματίες και επενδυτές. Οι κατασκευαστές αυτοκινήτων (όπως η Hyundai, η Tesla, η Honda και η Mercedes) διερευνούν επίσης τρόπους χρήσης ανθρωποειδών ρομπότ για την αυτοματοποίηση επικίνδυνων ή επαναλαμβανόμενων εργασιών στις γραμμές συναρμολόγησης.
Ο Brett Adcock, 38 ετών, είναι ο επιχειρηματίας που ίδρυσε τη Figure μόλις πριν από δύο χρόνια. Μέχρι στιγμής, η εταιρεία έχει εξελιχθεί με ραγδαίο ρυθμός, έχοντας αποτίμηση άνω των 2,6 δισεκατομμυρίων δολαρίων. Στους επενδυτές της εταιρείας βλέπουμε ονόματα όπως Τζεφ Μπέζος, Nvidia, Microsoft και φυσικά OpenAI, σύμφωνα με αναφορές αμερικανικών μέσων. Ο Adcock έχει πει χαρακτηριστικά «Αν μπορούμε απλώς να κάνουμε τα ανθρωποειδή να κάνουν τη δουλειά που οι άνθρωποι δεν θέλουν να κάνουν, μπορούμε να πουλήσουμε εκατομμύρια ανθρωποειδή - δισεκατομμύρια, ίσως».
Ο συνιδρυτής και διευθύνων σύμβουλος της Agility Robotics, Damion Shelton, έχτισε ένα εργοστάσιο για την κατασκευή 10.000 ρομπότ ετησίως. Ο Andrea Campbell, Chief Operations Officer στην Agility, λέει: «Αυτή είναι μια πραγματικά σημαντική στιγμή στη βιομηχανία της ρομποτικής. Αυτό είναι το πρώτο εργοστάσιο ανθρωποειδών ρομπότ στον κόσμο», περιγράφοντας τις εγκαταστάσεις των 6.500 τετραγωνικών μέτρων στο Σάλεμ του Όρεγκον. Ο Chief Technology Officer της εταιρείας, Melonee Wise, λέει ότι το κόστος κατασκευής AMR (αυτόνομων κινητών ρομπότ) έχει μειωθεί σημαντικά τα τελευταία χρόνια, έχοντας φτάσει σήμερα κοντά στις 100.000 δολάρια ανά μονάδα. Περίπου 10 φορές μικρότερο απ’ ότι στο παρελθόν. Ο αριθμός του Wise τοποθετεί το κόστος κατασκευής ανθρωποειδών ρομπότ στο ίδιο επίπεδο με ένα βιομηχανικό ρομπότ, αλλά με μεγαλύτερη χειρωνακτική επιδεξιότητα, καλύτερη πλοήγηση και λήψη αποφάσεων - για να μην αναφέρουμε και την ικανότητα να αντιλαμβάνονται και να ανταποκρίνονται στα ερεθίσματα του κόσμου γύρω του.
Ένα βίντεο του Ιανουαρίου έδειξε το ρομπότ του Figure, που ονομάζεται "Figure 01", να φτιάχνει καφέ μετά από μια προπόνηση 10 ωρών. Ενώ οι 10 ώρες είναι μια αργή καμπύλη εκμάθησης, να θυμάστε: Το Figure 01 μπορεί να φτιάξει καφέ για πέντε ώρες συνεχόμενα, χωρίς διαλείμματα και στη συνέχεια να το κάνει ξανά μετά από μια επαναφόρτιση. Και αν προστεθούν δύο ακόμη ρομπότ δεν χρειάζεται να γίνει διάλειμμα στην παραγωγή, είτε μιλάμε για καφέ είτε για αυτοκίνητα. Ο Jörg Burzer, μέλος του διοικητικού συμβουλίου στη Mercedes-Benz, λέει: «Πρόκειται για μία νέα εποχή και θέλουμε να κατανοήσουμε πλήρως τις δυνατότητες τόσο της ρομποτικής όσο και της αυτοκινητοβιομηχανίας ώστε να καλύψουμε κενά στη γραμμή παραγωγής σε τομείς που χρειάζονται χαμηλές δεξιότητες ή αποτελούν επαναλαμβανόμενες, και σωματικά απαιτητικές εργασίες. Έτσι θα απελευθερώσουμε τα υψηλά καταρτισμένα μέλη της ομάδας μας στη γραμμή παραγωγής, ώστε να ασχοληθούν με άλλα πιο περίπλοκα θέματα.”