Φορολογία αυτοκινήτου στην Ελλάδα - Πόσα δίνουν οι υπόλοιποι Ευρωπαίοι και πόσα εμείς;

Στην Ελλάδα λέμε συνεχώς ότι οι φόροι στο αυτοκίνητο είναι πάρα πολλοί, όμως ισχύει; Πόσα βγάζει το ελληνικό κράτος από το αυτοκίνητο και πόσα άλλες χώρες της Ευρώπης;

  • -
  • -

Η φορολογία των αυτοκινήτων στην Ευρώπη παρουσιάζει σημαντικές διακυμάνσεις από χώρα σε χώρα, αποκαλύπτοντας ενδιαφέροντα στοιχεία για το πώς κάθε κράτος χειρίζεται τα έσοδα από τον συγκεκριμένο τομέα.

Πόσα χρήματα βγάζουν τα κράτη από τους φόρους στα αυτοκίνητα;

Η Γερμανία συγκέντρωσε συνολικά 34,2 δισεκατομμύρια ευρώ από φόρους που σχετίζονται με τον ΦΠΑ στις πωλήσεις οχημάτων, τη συντήρηση, την επισκευή και τα ανταλλακτικά, καθώς και από τους φόρους στις εισαγωγές μεταχειρισμένων. Αντίστοιχα, η Γαλλία και η Ιταλία συγκέντρωσαν λίγο πάνω από 20 δισ ευρώ, συγκεκριμένα 21,7 δισ και 20,8 δισ, αντίστοιχα.

https://cdn.gcdata.gr/data/photos/b4c6124e2a84c16465d369c690b0e6b8.jpg

Στη βόρεια Ευρώπη, η Δανία, η Σουηδία και η Φινλανδία κατάφεραν να συλλέξουν πάνω από 2 δισ ευρώ από την ίδια κατηγορία φόρων, ενώ η Ελλάδα και η Ιρλανδία σημείωσαν τα χαμηλότερα ποσά, με την Ελλάδα να συγκεντρώνει 1,2 δισ ευρώ σε έναν χρόνο και την Ιρλανδία 1,5 δισ ευρώ.

Δείτε ακόμα: Ηλεκτρικά αυτοκίνητα: Γιατί τα κράτη δίνουν επιδοτήσεις;

Πόσους φόρους πληρώνει το κάθε αυτοκίνητο, κάθε χρόνο;

Σύμφωνα με στοιχεία του 2022, η Ελλάδα βρίσκεται σε χαμηλή θέση αναφορικά με την ετήσια φορολογία ανά αυτοκίνητο, με 1.264 ευρώ κάθε χρόνο, ανά όχημα. Αξίζει να σημειωθεί ότι η Ισπανία κατέγραψε το χαμηλότερο ποσό ετήσιας φορολογίας ανά αυτοκίνητο, το οποίο ανήλθε σε 1.148 ευρώ.

1-etisioi-foroi-aftokinito-eu-evropi

Αντίθετα, το Βέλγιο βρίσκεται στην κορυφή της λίστας με 2.892 € ανά όχημα. Στην περίπτωση της Γαλλίας, το αντίστοιχο ποσό ήταν 1.625 €, ενώ στη Γερμανία και τη Φινλανδία το ποσό ήταν 1.764 € και 2.723 € αντίστοιχα.

Γιατί η Ελλάδα έχει λιγότερα έσοδα από φόρους στα αυτοκίνητα;

Η χαμηλή θέση της Ελλάδας όσον αφορά την ετήσια φορολογία ανά αυτοκίνητο μπορεί να αποδοθεί σε διάφορους παράγοντες. Η οικονομική κατάσταση της χώρας, οι προτιμήσεις των καταναλωτών για μικρότερα και οικονομικότερα οχήματα, καθώς και η χαμηλότερη τιμολόγηση της εργατοώρας σε σύγκριση με άλλες ευρωπαϊκές χώρες, επηρεάζουν τα έσοδα από φόρους.

 2-etisioi-foroi-aftokinito-eu-evropi

Σχεδόν 400 δισ ευρώ οι φόροι των αυτοκινήτων στην ΕΕ

Ωστόσο, αξίζει να αναφερθεί ότι το συνολικό ποσό των φορολογικών εσόδων από τα αυτοκίνητα στην Ευρώπη είναι εντυπωσιακό. Σε δεκατρείς χώρες της ΕΕ, τα αυτοκίνητα ευθύνονται για φορολογικά έσοδα ύψους €374,6 δισεκατομμυρίων. Εκτός από τους φόρους πωλήσεων και εγγραφής, αυτό το ποσό περιλαμβάνει τους ετήσιους φόρους ιδιοκτησίας και, το σημαντικότερο, τους φόρους από τα καύσιμα και τα λιπαντικά.

Μπορούν να ανέβουν τα φορολογικά έσοδα στην Ελλάδα;

Η σύγκριση με τις άλλες χώρες μπορεί να δείχνει ότι η Ελλάδα έχει περιθώρια βελτίωσης στη φορολογία των αυτοκινήτων, όμως η περαιτέρω αύξηση των φορολογικών εσόδων θα είναι πολύ δύσκολη εξίσωση για την κυβέρνηση. Σε περίπτωση που αποφασιστεί κάτι τέτοιο, οι αντιδράσεις θεωρούνται δεδομένες.

Συμπερασματικά, η φορολογία των αυτοκινήτων στην Ελλάδα αποτελεί σημαντικό κομμάτι των δημόσιων εσόδων, αν και σε χαμηλότερα επίπεδα σε σύγκριση με άλλες ευρωπαϊκές χώρες.

Πηγή: euronews

ΠΑΡΑΚΑΛΩ ΠΕΡΙΜΕΝΕΤΕ. ΦΟΡΤΩΝΟΝΤΑΙ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ...