Ο δρόμος με τις 26 λωρίδες - Αυτόν θέλουμε στον Κηφισό!

Όσοι έχουν βρεθεί έστω και μία φορά στη ζωή τους στη δυσάρεστη θέση να πετύχουν τον Κηφισό ακινητοποιημένο, ξέρουν πόσο ιδανικό θα ήταν να έχει 26 λωρίδες κυκλοφορίας.

  • -
  • -

Ο Κηφισός, η κεντρική αρτηρία που διασχίζει την Αθήνα, είναι γνωστός για την καθημερινή κυκλοφοριακή συμφόρηση που προκαλεί στους οδηγούς άγχος και καθυστερήσεις. Η συζήτηση για την ανάγκη βελτίωσης της οδικής αυτής αρτηρίας είναι συνεχής και επίκαιρη. Ίσως η λύση βρίσκεται στην αντιγραφή ενός διεθνούς παραδείγματος, του αυτοκινητόδρομου Katy.

Ο αυτοκινητόδρομος Katy (Interstate 10) βρίσκεται στο Χιούστον του Τέξας και διαθέτει 26 λωρίδες κυκλοφορίας σε ορισμένα τμήματα του, περιλαμβάνοντας κεντρικές λωρίδες ταχείας κυκλοφορίας, δευτερεύουσες οδούς, καθώς και λωρίδες ειδικού σκοπού. Καλύπτει απόσταση 1.412 χιλιομέτρων και εκτείνεται από τα δυτικά της πολιτείας του Τέξας έως τα σύνορά της με το Νέο Μεξικό. Το πλατύτερο σημείο του αγγίζει τα 169 μέτρα!

1

Ο αυτοκινητόδρομος I-10 κατασκευάστηκε αρχικά τη δεκαετία του 1960 και αποτέλεσε μέρος του διαπολιτειακού συστήματος των ΗΠΑ. Το τμήμα Katy υποβλήθηκε σε εκτεταμένη ανακατασκευή και διεύρυνση τη δεκαετία του 2000 που κόστισε περίπου 2,8 δισεκατομμύρια δολάρια, με το έργο να ολοκληρώνεται το 2008. Αυτή η ανακατασκευή σχεδόν διπλασίασε τον αριθμό των λωρίδων φτάνοντας στην σημερινή του μορφή. Η βελτιωμένη προσβασιμότητα οδήγησε σε αυξημένη οικονομική δραστηριότητα και ανάπτυξη στα δυτικά προάστια του Χιούστον.

Δείτε ακόμη: Η Ελλάδα φτιάχνει τώρα αυτοκινητόδρομο μεγαλύτερο και από τη Γερμανία – Έχει μήκος 300 km

Λογικά μία τέτοια «αναβάθμιση» να ήταν αυτό που θα έσωζε τον Κηφισό και κατ’ επέκταση εμάς τους οδηγούς από την κυκλοφοριακή κόλαση που βιώνουμε καθημερινά. Αλλά κάτι τέτοιο δυστυχώς μοιάζει πιο πολύ με ταινία επιστημονικής φαντασίας, παρά με πιθανό μελλοντικό σενάριο. Όπως και να ‘χει μπορούμε να συνεχίζουμε να ελπίζουμε.

ΠΑΡΑΚΑΛΩ ΠΕΡΙΜΕΝΕΤΕ. ΦΟΡΤΩΝΟΝΤΑΙ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ...