Μπλε διάδρομος: Η σήραγγα που φέρνει Αλβανία και Ελλάδα πιο κοντά

Εγκαινιάστηκε πριν από μερικές ημέρες η μεγαλύτερη σήραγγα της Αλβανίας, μέρος του Μπλε Διαδρόμου (Blue Corridor), που φέρνει τις δυο χώρες ακόμα πιο κοντά.

  • -
  • -

Ο «Μπλε Διάδρομος» αποτελεί ένα από τα σημαντικότερα οδικά έργα που λαμβάνουν χώρα αυτή τη στιγμή στην ευρύτερη περιοχή των Βαλκανίων καθώς όταν ολοκληρωθεί, θα συνδέει την Ελλάδα με την Αλβανία και κατ' επέκταση τα Δυτικά Βαλκάνια μέχρι την Ιταλία.

Το μήκος του τεράστιου αυτού οδικού έργου θα εκτείνεται από την ανατολική ακτή της Αδριατικής και του Ιονίου, τη δυτική ακτή της βαλκανικής χερσονήσου (από την Ιταλία στα βόρεια μέσω της Κροατίας), του Μαυροβουνίου, της Αλβανίας έως την Ελλάδας στο νότο. Ο Μπλε Διάδρομος θα συνδέει την Ελλάδα με την Αλβανία και τα Δυτικά Βαλκάνια μέχρι την Ιταλία.

Η σήραγγα Llogara

Πρόσφατα, τέθηκε σε λειτουργία ένα ακόμη μέρος αυτού του τεράστιου οδικού έργου. Η σήραγγα Llogara, μήκους 6 km, η οποία όχι μόνο μειώνει τον χρόνο ταξιδιού, αλλά βελτιώνει και την οδική ασφάλεια προς τα νότια της χώρας.

Η σήραγγα αποτελείται από δύο άξονες, την κύρια και την έκτακτης ανάγκης. Τόσο η κύρια σήραγγα όσο και η σήραγγα έκτακτης ανάγκης έχουν 11 συνδετικές διεξόδους σε όλο το μήκος της. Η κατασκευή κόστισε 140 εκατ. ευρώ.

Χωρίς αυτή τη σήραγγα, η χρονική απόσταση που καλούνταν να καλύψουν οι οδηγοί μέχρι το Νότο και συγκεκριμένα έως τη συνοριακή διάβαση της Κακαβιάς, ήταν κάτι παραπάνω από 40 λεπτά.

Πλέον, με τη νέα σήραγγα που δημιουργήθηκε, ο χρόνος μειώθηκε στα 7 λεπτά (από το Ducat της Αλβανίας) επιτρέποντας την ασφαλή και απρόσκοπτη μεταφορά όχι μόνο των πολιτών αλλά και των εμπορευμάτων.

Δείτε ακόμα: Η Ελλάδα φτιάχνει αυτοκινητόδρομο μήκος 300 km

Στο έργο του Μπλε Διαδρόμου εμπλέκονται συνολικά επτά κράτη (Ιταλία, Σλοβενία, Κροατία, Βοσνία-Ερζεγοβίνη, Μαυροβούνιο, Αλβανία, Ελλάδα) με τη χώρα μας να έχει αναλάβει έργο, μήκους 70 km, προϋπολογισμού 234 εκατ. ευρώ και προαίρεσης 76 εκατ. ευρώ, ως συνέχεια της Ιονίας Οδού από τα Ιωάννινα προς τα ελληνοαλβανικά σύνορα στην περιοχή της Κακαβιάς (διασχίζοντας τον νομό Ιωαννίνων). Ο άξονας αυτός είναι ουσιαστικά ο δυτικότερος κάθετος άξονας της Εγνατίας Οδού και εντάσσεται στο κεντρικό  Διευρωπαϊκό Δίκτυο Μεταφορών της χώρας.

 

ΠΑΡΑΚΑΛΩ ΠΕΡΙΜΕΝΕΤΕ. ΦΟΡΤΩΝΟΝΤΑΙ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ...