Θερμικοί κινητήρες μόνο για πλούσιους: Τα ρεζερβουάρ θα γεμίζουν με 1.000 ευρώ!
Οι βενζινοκινητήρες δεν πρόκειται να εξαφανιστούν. Ωστόσο, οι περισσότεροι οδηγοί δεν θα μπορούν να τους «αντέξουν» οικονομικά. Θα είναι με απλά λόγια, ένα ακόμη προνόμιο των πολύ πλουσίων.
- -
- -
Ας είμαστε ρεαλιστές. Η ηλεκτροκίνηση θα πετύχει. Όχι τόσο γρήγορα βέβαια όσο επιθυμούσαν οι κατασκευαστές αλλά είναι γεγονός, ότι το ποτάμι δεν γυρίζει πίσω. Τα λεφτά που έχουν πέσει στο «τραπέζι» από τις εταιρείες… προκαλούν ίλιγγο.
Οι επιδοτήσεις που έχουν δοθεί από τα κράτη είναι τεράστιες, όπως και οι επενδύσεις σε υποδομές, ενώ μη λησμονείτε και το πλέον βασικό: H ΕΕ πιέζει με νύχια και με δόντια προς αυτήν την κατεύθυνση, όσο κι αν φαίνεται πως ρίχνει νερό στο κρασί της τελευταία…
Προνόμιο των πλουσίων
Τα αυτοκίνητα όμως με θερμικά συστήματα κίνησης δεν θα εξαφανιστούν. Απλώς, θα μπορούν να τα αποκτήσουν οι έχοντες πολύ «χοντρό» πορτοφόλι. Πάρτε για παράδειγμα τη Bugatti Tourbillon.
Το νέο hypercar της γαλλικής φίρμας, φέρει ένα προηγμένο όσο και πανίσχυρο υβριδικό σύστημα κίνησης που χρησιμοποιεί έναν 16κύλινδρο -ατμοσφαιρικό- σε διάταξη V θερμικό κινητήρα αλλά και τρεις ηλεκτροκινητήρες οι οποίοι έχουν εξελιχθεί από την Rimac.
Οι δύο εξ’ αυτών βρίσκονται στον εμπρός άξονα, αποδίδουν ισχύ 2Χ250 kW και ροπή στους τροχούς 3.000 Nm (!), ενώ ο τρίτος των 250 kW τοποθετείται στον πίσω άξονα. Όλοι μαζί συνεισφέρουν στον V16 επιπλέον 800 ίππους. Συνδυαστικά, το σύστημα προσφέρει απλόχερα, 1.800 ίππους…
Εσείς τι λέτε, ο Mate Rimac ιδιοκτήτης της ομώνυμης εταιρείας αλλά και της Bugatti δε θα μπορούσε να τοποθετήσει έναν ηλεκτροκινητήρα σε κάθε τροχό, μια μεγάλη μπαταρία και να δώσει «χαλαρά» 1.900 ίππους στην Tourbillon με κοντά στα 300 km αυτονομίας και να ξεμπερδεύει;
Το παράδειγμα αυτό όπως επίσης και τα νούμερα που ανέφερα, δεν είναι τυχαία. Ο Mate Rimac τα έχει εφαρμόσει όλα κατά γράμμα στο ηλεκτρικό του hypercar, το Nevera. Όμως, όπως ο ίδιος έχει δηλώσει και έχει επιβεβαιωθεί μέσα από έρευνες που έχουν γίνει, οι δυνητικοί αγοραστές των σύγχρονων hypercar δεν συμπαθούν, για να το θέσω κομψά, τα EV’s εμμένοντας σε παραδοσιακές αξίες.
Να μιλήσω ανοιχτά; Όσοι δίνουν τόσα λεφτά για τέτοια αυτοκίνητα, θέλουν να… μυρίζουν την βενζίνη και να ακούνε τη γλυκιά μελωδία των πολυκύλινδρων κινητήρων εσωτερικής καύσης. Τελεία και παύλα.
Ferrari, Porsche, Lamborghini, Bugatti οι σίγουροι
Η Ευρώπη εδώ και καιρό έχει κάνει γνωστό ότι κινητήρες εσωτερικής καύσης τέλος, από το 2035 και μετά. Πολλές πολιτείες των Η.Π.Α εξετάζουν το ίδιο πράγμα. Ορισμένες πόλεις ανά τον κόσμο, απαγορεύουν ακόμη νωρίτερα τους κινητήρες εσωτερικής καύσης στο κέντρα τους. Όλοι αυτοί οι περιορισμοί όμως θα ισχύουν για εμάς, τους κοινούς θνητούς.
Η Ιταλία επιδιώκει ήδη, εξαίρεση από αυτούς τους κανόνες για αυτοκινητοβιομηχανίες όπως η Ferrari και η Lamborghini. Ο Roberto Cingolani, πρώην υπουργός περιβάλλοντος στην Ιταλία και επίσης, πρώην διευθυντής της Ferrari, όταν ρωτήθηκε προσφάτως για το μέλλον των «μπουτίκ» αυτοκινητοβιομηχανιών της Ιταλίας ανέφερε με περίσσια αισιοδοξία τα εξής: «Δε βλέπω γιατί να υπάρχει πρόβλημα. Οι exotic κατασκευαστές θα συνεχίσουν να κάνουν αυτό που γνωρίζουν καλά»!
Αντίστοιχα, ο Chief Technology Officer της Lamborghini τόνισε: «Πιστεύω ότι αυτό που πουλάμε πρωτίστως είναι συναίσθημα και μέρος αυτού του συναισθήματος προέρχεται από τον ήχο του κινητήρα… Για εμάς, είναι θεμελιώδες να συνεχίσουμε να χρησιμοποιούμε έναν κινητήρα V12».
Ο Διευθύνων Σύμβουλος της Porsche απάντησε εξίσου ωμά, στα σενάρια απαγόρευσης: «Η αποανθρακοποίηση είναι ένα παγκόσμιο ζήτημα και όλοι πρέπει να συνεισφέρουν. Υπάρχουν όμως τρόποι να μείνουν όλοι ικανοποιημένοι».
Δείτε ακόμα: Αυτή είναι η νέα Bugatti Tourbillon
Αυτό ουσιαστικά που λένε άπαντες, είναι ότι οι κινητήρες εσωτερικής καύσης θα παραμείνουν εν ζωή αλλά θα είναι προνόμιο των λίγων και των πολύ πλουσίων. Άλλωστε πέρα από την τιμή κτήσης αυτών των exotic προτάσεων θα είναι ακόμα πιο ακριβή η χρήση τους.
Διότι τα supercar του μέλλοντος θα χρησιμοποιούν συνθετικά καύσιμα για την κίνηση τους η τιμή των οποίων όμως, φημολογείται ότι μπορεί να φθάσει και τα 44 $ το γαλόνι ή σχεδόν 15 ευρώ/λίτρο… Που σημαίνει ότι για να γεμίσεις ένα 70άρι ρεζερβουάρ ενός hypercar θα χρειάζονται 1.050 ευρώ!
Για τους πλούσιους, μπορεί το ποσό αυτό να φαντάζει… «αστείο». Για την πλειονότητα όμως των οδηγών είναι… ταφόπλακα, ειδικά σε περίπτωση που ισχύσουν αυτές οι τιμές και για όσα θερμικά μοντέλα παράγονται ακόμα (από Ιαπωνία κατά βάση μεριά…) από πιο «γήινους» κατασκευαστές.