Μπορώ να κάνω leasing αυτοκινήτου για 1 χρόνο; Συμφέρει οικονομικά;

Πολλές εταιρείες μίσθωσης προσφέρουν αυτοκίνητα με συμβόλαια μικρότερα των συνηθισμένων 3 ή 4 χρόνων. Αξίζει κάποιος να τα επιλέξει;

  • -
  • -

Το leasing αυτοκινήτου «γεννήθηκε» μέσα από τον κόσμο των εταιρειών, όμως σύντομα κίνησε το ενδιαφέρον και των ιδιωτών που ζητούν τη χρήση ενός αυτοκινήτου, χωρίς να πρέπει να πληρώσουν άμεσα τις δεκάδες χιλιάδες ευρώ που απαιτούνται προκειμένου να τα αγοράσουν. Φυσικά στο μηνιαίο μίσθωμα που καταβάλλεται στην εταιρεία παροχής του leasing συμπεριλαμβάνονται όλα τα έξοδα του οχήματος πλην των καυσίμων, οπότε ο χρήστης δεν έχει να ανησυχεί για πιθανές βλάβες ή «στραβές» (ατυχήματα, πτώση μεταπωλητικής αξίας, κλοπή, φωτιά, καιρικά φαινόμενα κλπ). Τι γίνεται όμως με εκείνους που θέλουν να κρατήσουν το αυτοκίνητο για μικρό χρονικό διάστημα; Έχουν τη δυνατότητα;

Προσοχή στην επιλογή συμβολαίου!

Συνήθως, το leasing αυτοκινήτου συνοδεύεται από ένα συμβόλαιο συγκεκριμένης διάρκειας, συνήθως τριών ή τεσσάρων ετών. Αν κάποιος θέλει να αποκτήσει όχημα για μικρότερο χρονικό διάστημα, θα πρέπει να κινηθεί στις νέες υπηρεσίες ευέλικτης μίσθωσης που προσφέρονται από τις περισσότερες εταιρείες της αγοράς, μέσα στις οποίες δεν υπάρχει συγκεκριμένο χρονικό πλαίσιο και θεωρητικά, ο χρήστης του οχήματος μπορεί να το επιστρέψει όποτε επιθυμεί. Οι περισσότερες υπηρεσίες του είδους δεν προϋποθέτουν προκαταβολή. Ωστόσο, συνηθίζεται η καταβολή δύο μηνιαίων μισθωμάτων στην αρχή της συνεργασίας με την εταιρεία. Αυτά τα δύο μισθώματα πληρώνονται σε μορφή εγγύησης στην αρχή και συνήθως, επιστρέφονται στον μισθωτή μετά από ένα χρονικό διάστημα ανάλογα με την εταιρεία μίσθωσης που επέλεξε.

Συνήθως τα χρήματα επιστρέφονται μετά από 18 ή 24 μήνες. Οπότε αν ζητηθεί η επιστροφή του οχήματος σε συντομότερο χρονικό διάστημα, δεν θα επιστραφούν. Αυτός είναι και ο μόνος αστερίσκος που υπάρχει όταν μιλάμε για leasing σύντομης διάρκειας, περίπου στον έναν χρόνο. Κατά τα λοιπά δεν υπάρχει κανένα άλλο πρόβλημα και η εταιρεία θα πάρει πίσω το αυτοκίνητο χωρίς να ζητήσει επιπλέον χρηματικό ποσό. Προσοχή, όμως: ο ενδιαφερόμενος δεν πρέπει να επιλέξει ένα οποιοδήποτε συμβόλαιο leasing. Επιβάλλεται η επιλογή των νέων ευέλικτων προγραμμάτων, τα οποία δεν προβλέπουν συγκεκριμένη χρονική διάρκεια μίσθωσης. Αν υπογράψει κάποιος leasing για τέσσερα χρόνια και «σπάσει» το συμβόλαιο πάνω στο ένα έτος, τότε θα έχει επιπλέον οικονομικές κυρώσεις.

Συμφέρει, τελικά;

Το leasing σαν υπηρεσία θα το επιλέξει κάποιος για την ευκολία και την ξεγνοιασιά που συνεπάγεται, όχι για το οικονομικό του συμφέρον. Ειδικά για τους ιδιώτες που δεν έχουν να δηλώσουν έξοδα, όπως κάνει μια εταιρεία για παράδειγμα, η αγορά του οχήματος αποδεικνύεται πιο συμφέρουσα, μακροπρόθεσμα. Τώρα, στην περίπτωση του leasing για έναν και μόνο χρόνο, υπολογίστε ότι εκτός από τα 12 μισθώματα που θα πρέπει να καταβληθούν έτσι κι αλλιώς, θα πρέπει να «ξεχάσετε» και τα δύο επιπλέον μισθώματα που πληρώνονται στην εκκίνηση της μίσθωσης (επιστρέφονται συνήθως μετά τους 18-24 μήνες). Άρα, συνολικά θα έχετε πληρώσει 14 μισθώματα, για 12 μήνες χρήσης. Συνοπτικά, η απάντηση είναι πως όχι, δεν συμφέρει, όμως γίνεται. Και αποτελεί μια καλή λύση για κάποιον που ζητά όχημα για ένα συγκεκριμένο χρονικό διάστημα.

ΠΑΡΑΚΑΛΩ ΠΕΡΙΜΕΝΕΤΕ. ΦΟΡΤΩΝΟΝΤΑΙ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ...