Ευρώπη: 9 στα 10 αυτοκίνητα έχουν ανταλλακτικά από τη Βουλγαρία

Ο κλάδος της αυτοκινητοβιομηχανίας αντιπροσωπεύει πάνω από το 10% του ΑΕΠ της χώρας, δείχνοντας ότι αποτελεί έναν από τους βασικούς πυλώνες στη βουλγαρική οικονομία.

  • -
  • -

Σε παγκόσμιο επίπεδο, η αυτοκινητοβιομηχανία είναι μια από τις μεγαλύτερες βιομηχανίες, με χιλιάδες εταιρείες να δραστηριοποιούνται γύρω από την παραγωγή, τη συντήρηση και την επισκευή αυτοκινήτων.

Στην Ελλάδα έχουμε μηδαμινή εμπλοκή με την παγκόσμια βιομηχανία αυτοκινήτου, με ελάχιστες εταιρείες να έχουν ως αντικείμενό τους την εξέλιξη και κατασκευή μηχανικών μερών, χωρίς συνήθως να έχουν άμεσες πωλήσεις σε κατασκευαστές. Δεν συμβαίνει όμως το ίδιο με τις γειτονικές μας χώρες!

Στην Τουρκία για παράδειγμα, υπάρχουν ακόμη και τεράστια εργοστάσια συναρμολόγησης αυτοκινήτων, προσελκύοντας διαρκώς πολύ μεγάλες επενδύσεις, ενώ στη Βουλγαρία, ο τομέας των ανταλλακτικών είναι η… ειδικότητά τους!

380 εταιρείες που «παίζουν» στην αυτοκινητοβιομηχανία

Όπως αναφέρεται από το ACB (Automotive Cluster Bulgaria), στη γείτονα χώρα είναι ενεργές 380 εταιρείες που δραστηριοποιούνται στον κλάδο της αυτοκινητοβιομηχανίας. Απασχολούν περισσότερους από 80.000 ανθρώπους και συμβάλλουν σημαντικά στην ανάπτυξη της Βουλγαρίας, αντιπροσωπεύοντας ένα πολύ μεγάλο ποσοστό (πάνω από 10%) του ΑΕΠ της χώρας. Κατά κύριο λόγο πρόκειται για εταιρείες που κατασκευάζουν ανταλλακτικά και διάφορα μηχανικά μέρη. Πολλές από αυτές συνεργάζονται απευθείας με εργοστάσια κατασκευής αυτοκινήτων, από γνωστές μας εταιρείες που βλέπουμε καθημερινά στον δρόμο τα αυτοκίνητά τους. Όπως αναφέρεται από την ίδια πηγή, 9 στα 10 αυτοκίνητα που κυκλοφορούν στην Ευρώπη, φέρουν βουλγαρικά εξαρτήματα.

Δείτε ακόμη: Τεράστια επένδυση στην Τουρκία - Ποια εταιρεία αυτοκινήτων ρίχνει 1 δις για εργοστάσιο

«Είμαστε υπερήφανοι που ο τομέας της αυτοκινητοβιομηχανίας είναι ένας από τους ταχύτερα αναπτυσσόμενους στη χώρα τα τελευταία 12 χρόνια. Χαιρόμαστε που οι εταιρείες είναι ανταγωνιστικές στις διεθνείς αγορές και ενσωματώνουν με επιτυχία στις δραστηριότητές τους τις τάσεις των παγκόσμιων επαναστάσεων της αυτοκινητοβιομηχανίας» είπε ο CEO του ACB, Lubomir Stanislavov. Τώρα, σχετικά με την ACB, πρόκειται για έναν μη κερδοσκοπικό οργανισμό που ιδρύθηκε το 2012 στη Βουλγαρία με σκοπό να εκπροσωπεί και να προστατεύει τα δικαιώματα και τα συμφέροντα των κατασκευαστών αυτοκινήτων, προμηθευτών και οργανισμών με «καταγωγή» από τη Βουλγαρία, παρέχοντας υπηρεσίες στην παγκόσμια αυτοκινητοβιομηχανία.

ΠΑΡΑΚΑΛΩ ΠΕΡΙΜΕΝΕΤΕ. ΦΟΡΤΩΝΟΝΤΑΙ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ...