Οι 10 χειρότερες συνήθειες των Ελλήνων οδηγών – Και τα πρόστιμα που τις συνοδεύουν

Η οδήγηση θα έπρεπε να είναι ευχαρίστηση. Για κάποιους όμως είναι αναγκαίο κακό και δυστυχώς για τους περισσότερους «μαγκιά» και ωχαδερφισμός!

  • -
  • -

Θα τολμούσα να πω, ότι υπάρχουν τρείς κατηγορίες οδηγών: Αυτοί που χρησιμοποιούν το αυτοκίνητό τους αποκλειστικά για την κάλυψη των μεταφορικών τους αναγκών. Έπειτα, αυτοί που το νιώθουν σαν κομμάτι του εαυτού τους. Το «αγαπούν», το φροντίζουν, ενημερώνονται για αυτό και κυρίως ευχαριστιούνται τη βόλτα μαζί του. Και τέλος, υπάρχουν και αυτοί οι οδηγοί οι οποίοι δυστυχώς αντιλαμβάνονται το αυτοκίνητο ως «μαγκιά» και προέκταση του τεράστιου ΕΓΩ τους.

Είναι αυτή η περίεργη «φυλή» οδηγών, που ακόμα και σήμερα, δε φορούν ζώνη ασφαλείας, που γράφουν στα παλαιότερα των υποδημάτων τους τον ΚΟΚ, που κάνουν «σφήνες», που ανοίγουν το παράθυρο και πετούν έξω το αποτσίγαρό τους ή τον άδειο κύπελο του καφέ που μόλις κατανάλωσαν, είναι γενικότερα αυτοί οι οδηγοί οι οποίοι όχι μόνο δεν έχουν παιδεία, αλλά -το χειρότερο όλων- θέτουν σε κίνδυνο τη ζωή των συνανθρώπων τους.

Είμαστε σίγουροι πως τους ξέρετε. Γιατί πολύ απλά ζουν ανάμεσά μας. Και για να μην το «παίζουμε» και αθώες περιστέρες, όλοι ενδεχομένως κάποια στιγμή να έχουμε υποπέσει σε κάποιο τέτοιο παράπτωμα. Σημασία έχει όμως να μαθαίνεις από τα λάθη σου και να μην τα επαναλαμβάνεις. Διαφορετικά δεν είσαι μόνο ανεπίδεκτος μαθήσεως αλλά κυρίως… επικίνδυνος. Αυτές λοιπόν είναι οι 10 χειρότερες συνήθειες των Ελλήνων οδηγών. Οι οποίες πλέον όμως τιμωρούνται με βαριά πρόστιμα…

1. Παραβίαση ερυθρού σηματοδότη

Δεν είναι μόνο «καφρίλα» και επιτρέψτε μου την έκφραση αλλά ουσιαστικά απόπειρα δολοφονίας! Να περνάς «αέρα» με κόκκινο το φανάρι γνωρίζοντας πως με την πράξη σου αυτή θέτεις σε κίνδυνο τη ζωή των συνανθρώπων σου. Ε, είναι εγκληματική ενέργεια… Σκεφτείτε πολύ απλά ότι εκείνη τη στιγμή μπορεί να διασχίζει το δρόμο νομιμότατα, ένας μοτοσικλετιστής… Η παραβίαση του ερυθρού σηματοδότη τιμωρείται με πρόστιμο 700 ευρώ, αφαίρεση της άδειας οδήγησης για 60 ημέρες και στοιχείων οχήματος για 20 μέρες.

2. Παραβίαση STOP

Ένα και το αυτό, με την παραβίαση του ερυθρού σηματοδότη. Ο σωστός οδηγός, οφείλει να ελέγξει με τη δέουσα προσοχή τη διασταύρωση και, αφού βεβαιωθεί ότι ο δρόμος είναι ανοιχτός και τα σκυλιά δεμένα, να συνεχίσει.

Η υψηλή επικινδυνότητα της παραβίασης του STOP είναι και ο λόγος της αντίστοιχης αυστηρότητας που επιδεικνύει ο ΚΟΚ, ο οποίος προβλέπει πρόστιμο ύψους 700 ευρώ και ταυτόχρονη αφαίρεση άδειας οδήγησης αλλά και των πινακίδων κυκλοφορίας του οχήματος για 20 ημέρες.

3. Κινητό τηλέφωνο

Τα γράφουμε χρόνια, έρευνες έχουν αποδείξει ότι είναι ο νούμερο 1 παράγοντας απόσπασης της προσοχής, δυστυχώς όμως, η κάκιστη αυτή συνήθεια δεν κόβεται. Δε γίνεται να μιλάς στο κινητό ενώ οδηγείς, να στέλνεις sms, να σερφάρεις στο διαδίκτυο ή στα social media. Αναφέρουμε απλώς, ότι το μεγαλύτερο ποσοστό τροχαίων ατυχημάτων στις πόλεις, όχι μόνο στη χώρα μας αλλά και σε όλο τον κόσμο, οφείλεται στη χρήση κινητού τηλεφώνου εν ώρα οδήγησης. Ως εκ τούτου, επιβάλλεται διοικητική κύρωση αφαίρεσης των στοιχείων κυκλοφορίας και της άδειας οδήγησης για 60 ημέρες και επιπλέον, διοικητικό πρόστιμο 100 ευρώ.

4. Στο μεγάλο τασάκι…

Πόσες, μα πόσες φορές δεν έχει υποπέσει στην αντίληψη σας ο προπορευόμενος οδηγός να ανοίγει το παράθυρο, να απλώνει έξω το χέρι του και να πετά στο δρόμο το αποτσίγαρο του, το χαρτί από το φαγητό που μόλις κατανάλωση ακόμα και το «τσίγκινο» κουτάκι του αναψυκτικού του. Θα έκανες ρε άνθρωπε των σπηλαίων το ίδιο πράγμα και στο σαλόνι του σπιτιού σου;

Το πρόστιμο που προβλέπει ο ΚΟΚ για τους οδηγούς που πετάνε σκουπίδια από το αυτοκίνητό τους ανέρχεται στα 200 ευρώ, ενώ τιμωρούνται και με επί τόπου αφαίρεση των στοιχείων κυκλοφορίας και της άδειας οδήγησης για 60 ημέρες.

5. Σφήνες και λοιπές «μαγκιές»

Αυτή η ράτσα οδηγών έχει μπερδέψει την πίστα με τον δρόμο. Ίσως να ναι και άστοχη η σύγκριση γιατί ακόμα και στους αγώνες υπάρχουν νόμοι και κανόνες που πρέπει να τηρούνται. Τέλοσπάντων, οι συγκεκριμένοι οδηγοί, κινούνται κατά βάση σε αστικό περιβάλλον και αλλάζουν κατεύθυνση με μεγάλη ταχύτητα, για λίγα μόλις μέτρα, χωρίς φυσικά τη χρήση φλας και προπάντων χωρίς να συναισθάνονται ότι η ενέργεια τους αυτή, μπορεί να έχει βαρύτατες συνέπειες. Το πιο αστείο βέβαια στην όλη υπόθεση είναι ότι στις περισσότερες των περιπτώσεων καταλήγουν στο ίδιο σημείο, καθώς το να κάνεις σφήνες μέσα στον αστικό ιστό με έντονη κυκλοφοριακή συμφόρηση είναι σα να λες ότι κάνεις δίαιτα και να τρως κρυφά… γουρουνοπούλα.

Όπως και να χει, ο ΚΟΚ τιμωρεί βαρύτατα τέτοιες συμπεριφορές με διοικητικό πρόστιμο επτακοσίων (700) ευρώ, ενώ αφαιρείται επί τόπου και η άδεια οδήγησης για διάστημα τριάντα (30) ημερών όπως και οι πινακίδες κυκλοφορίες του οχήματος για αντίστοιχο διάστημα.

6. Ένας μικρός, συναυλιακός χώρος

Θα τους ακούσεις να έρχονται από πολύ μακριά… Είτε γιατί έχουν βάλει μια «ελευθέρας» εξάτμιση σε ένα αυτοκίνητο 30ετίας είτε γιατί έχουν τοποθετήσει στο πορτπαγκάζ του αυτοκινήτου τους ένα τόσο δυνατό ηχοσύστημα, που θυμίζει συναυλία στο ΟΑΚΑ. Φήμες θέλουν αυτή τη ράτσα οδηγών, να έχει χάσει πια την ακοή της και να «διαβάζει» μόνο τα χείλη του συνομιλητή της…

Το πρόστιμο για ηχορύπανση, ανέρχεται στα 200 ευρώ και επί τόπου, αφαιρείται και η άδεια οδήγησης για 30 ημέρες.

7. Σε απόσταση… αναπνοής

Ακόμα μια κάκιστη συνήθεια. Να κολλάνε αυτοί οι «περίεργοι» οδηγοί πίσω από το προπορευόμενο όχημα. Να κάνουν χειρονομίες, να παίζουν φώτα, λες και έχουν κάποιο τραυματία μέσα στο όχημα και βιάζονται να τον μεταφέρουν στο πλησιέστερο νοσοκομείο. Εδώ δυστυχώς έχουμε να κάνουμε με «ζουλού»… Οι οποίοι αν υποπέσουν στην αντίληψη της Τροχαίας θα κληθούν να πληρώσουν ένα 80άρι ευρώ πρόστιμο.

8. Οι οδηγοί… χελώνες

Τηρούμε πάντα τα όρια ταχύτητας. Αναμφίβολα όμως, σε κάποιες περιπτώσεις ίσως και να χρειαζόταν μια αναπροσαρμογή των ορίων, δεδομένου ότι το οδικό δίκτυο έχει αναβαθμιστεί σημαντικά τα τελευταία χρόνια αλλά τα όρια ταχύτητας έχουν παραμείνει στο πρότερο καθεστώς.

Αλλά… Δεν κινούμαστε ποτέ στην αριστερή λωρίδα κυκλοφορίας αργά και βασανιστικά. Μπορεί το όριο να ναι για παράδειγμα 80 Km/h και πάρα πολλοί οδηγοί, όχι μόνο τηρούν κατά γράμμα την ανώτατη ταχύτητα αλλά πηγαίνουν και πιο αργά.

Μπορεί να είστε νομοταγείς αλλά υπάρχει κι ένας άγραφος νόμος που λέει ότι παρενοχλείτε με τον τρόπο αυτό τους λοιπούς χρήστες του δικτύου. Αφήστε που μέχρι και ο ΚΟΚ επιβάλλει πρόστιμα για βραδυπορεία από ελάχιστο όριο ταχύτητας της τάξεως των 80 ευρώ. Κινηθείτε με ασφάλεια και την ταχύτητα που νιώθετε άνετα στη δεξιά λωρίδα.

Δείτε ακόμα: Αυτές είναι οι πιο επικίνδυνες χώρες στον κόσμο για οδήγηση

9. Κίνηση σε ΛΕΑ

Οι «εξυπνάκηδες» οδηγοί. Θεωρούν τους υπόλοιπους χρήστες του δρόμου κουτούς γιατί περιμένουν υπομονετικά στη λωρίδα τους, ενώ αυτοί με το υψηλό IQ προσπερνούν από δεξιά πατώντας τη ΛΕΑ. Εάν σας λέει κάτι αγαπητοί ονομάζεται Λωρίδα Έκτακτης Ανάγκης και πλέον οφείλουμε να σας ενημερώσουμε ότι πέρα από χρηματικό πρόστιμο των 200 ευρώ θα χάσετε πινακίδες και άδεια κυκλοφορίας για 60 ημέρες, ενώ σε περίπτωση υποτροπής μέσα σε ένα 6μηνο, τότε η άδεια οδήγησης αφαιρείται για διπλάσιο χρονικό διάστημα και ο παραβάτης υποχρεούται σε επανεξέταση για την επαναχορήγησή της!

10. Άσεμνες χειρονομίες

Θα έχει συμβεί σε όλους. Να εμπλακείτε κάποια στιγμή στο δρόμο σε κάποιο διαπληκτισμό, ακόμα και για ασήμαντη αφορμή, και ο νευρικός οδηγός να αρχίσει τις χειρονομίες, τις βρισιές και τις ατάκες τύπου «θα κατέβω κάτω». Συμβουλή μας: Δώστε τόπο στην οργή. Εκτός του ότι δεν αξίζει, είναι και περίεργοι οι καιροί που ζούμε…  Εάν πάντως υποπέσει στην αντίληψη της Αστυνομίας η εν λόγω συμπεριφορά, τότε ο παραβάτης οδηγός θα κληθεί να πληρώσει πρόστιμο 100 ευρώ.

ΠΑΡΑΚΑΛΩ ΠΕΡΙΜΕΝΕΤΕ. ΦΟΡΤΩΝΟΝΤΑΙ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ...