Νέο Mazda SUV με πορτμπαγκάζ 1.220 lt που καίει 6,49 ευρώ στα 100 km

Πολλοί ίσως να μην σκεφτούν τη Mazda όταν ψάχνουν ένα θηριώδες SUV, αλλά αυτή η νέα άφιξη στη χώρα μας ίσως αλλάξει τα δεδομένα.

  • -
  • -

Μία τάση που παρατηρείται τα τελευταία χρόνια είναι αυτή των plug-in hybrid μεγάλων και πληθωρικών SUV. Μοντέλα που παλαιότερα θα συνδυάζονταν συνήθως με diesel σύνολα και θα αποτελούσαν τον ιδανικό συνδυασμό για οικονομία και επιδόσεις, τώρα έχουν στραφεί στον υβριδισμό ελπίζοντας να ρίξουν τις τιμές κατανάλωσης και εκπομπών ρύπων. Υπό αυτό το πρίσμα βλέπουμε και το Mazda που μπορεί να συνδυάσει τους τεράστιους χώρους με κατανάλωση της τάξης των 1,6 lt/100km.

1

Για την ακρίβεια, όταν λέμε χώρους, εννοούμε ένα 7θέσιο SUV με μήκος οριακά κάτω από 5 μέτρα, μεταξόνιο πάνω από 3,1 μέτρα και χώρο αποσκευών που με την τρίτη σειρά καθισμάτων διπλωμένη αγγίζει τα 1.220 λίτρα. Αν πάλι χρησιμοποιούνται και οι δύο τελευταίες θέσεις τότε απομένουν 258 λίτρα, ενώ με αν πέσουν και τα καθίσματα της δεύτερης σειράς, τότε έχουμε ένα πραγματικό… σαλόνι 1.970 λίτρων!

2

Πώς καταφέρνει όμως ένα τέτοιο αυτοκίνητο να καίει τόσο λίγο; Το νέο μεγάλο SUV της Mazda, εκτός από την diesel επιλογή των 3,3 λίτρων, θα διαθέτει και ένα Plug-In Hybrid κινητήριο σύνολο που αποτελείται από έναν ατμοσφαιρικό τετρακύλινδρο βενζινοκινητήρα των 2.5 λίτρων και έναν ηλεκτροκινητήρα. Συνολικά η ισχύς αγγίζει τους 327 ίππους, η ροπή τα 500 Nm και η μετάδοση της κίνησης γίνεται και πάλι στους τέσσερις τροχούς. Εδώ, τα 0-100 km/h έρχονται σε 6,8 sec και η τελική ταχύτητα φτάνει στα 195 km/h. Περισσότερο ενδιαφέρον όμως, έχει το γεγονός ότι με μια πλήρη φόρτιση της μπαταρίας των 17,8 kWh, το συγκεκριμένο SUV μπορεί να καλύψει έως και 53 km χωρίς να χρησιμοποιηθεί καθόλου βενζίνη!

3

Αυτό σημαίνει πως έχουμε μία μέση τιμή κατανάλωσης σε κύκλο WLTP της τάξης των 1,6 lt/100km, ενώ οι εκπομπές CO2 είναι μόλις 36 g/km. Πόσο θα κοστίσει όμως αν θέλεις να κάνεις 100 km με το ιαπωνικό SUV; Υπολογίζοντας το κόστος για τη βενζίνη και το ρεύμα, αν λάβουμε υπόψη πως τώρα κοστίζουν 1,84 €/λτ. και 20 λεπτά/kWh (πράσινο τιμολόγιο), αντίστοιχα, τότε το πληθωρικό plug-in hybrid της Mazda χρειάζεται μόλις 6,49 ευρώ για να κάνει την απόσταση των 100 km.

4

Εδώ, πρέπει να σημειώσουμε πως το νούμερο αυτό ισχύει για τα πρώτα 100 km και με την μπαταρία πλήρως φορτισμένη. Αν ξεμείνετε από ενέργεια και λειτουργεί περισσότερο ο βενζινοκινητήρας, τότε το κόστος θα αυξηθεί, αλλά ακόμη και σε αυτή την περίπτωση, το νέο Mazda CX-80 παραμένει εξόχως οικονομικό.

5

Δείτε ακόμη: To SUV της Mazda που καίει 3,5 ευρώ στα 100 χιλιόμετρα

Το κόστος για όλα τα παραπάνω; 63.691 σύμφωνα με τον επίσημο τιμοκατάλογο της μάρκας στη χώρα μας. Αυτή η τιμή αφορά την έκδοση Exclusive-Line η οποία διαθέτει μεταξύ άλλων: 7θέσια διάταξη, αυτόματο κλιματισμό, δερμάτινο θερμαινόμενο τιμόνι, keyless entry, φώτα LED, πληθώρα συστημάτων ενεργητικής ασφάλειας και οθόνη 12,3 ιντσών με ασύρματη σύνδεση Apple CarPlay και Android Auto. Πατήστε εδώ για να δείτε και την τιμή της diesel έκδοσης με τους 254 ίππους.

ΠΑΡΑΚΑΛΩ ΠΕΡΙΜΕΝΕΤΕ. ΦΟΡΤΩΝΟΝΤΑΙ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ...