Νέοι κανόνες για τα τρένα στην Ευρώπη - Ελάχιστη ταχύτητα τα 160 km/h

Το σιδηροδρομικό δίκτυο στην Ευρώπη επεκτείνεται και εκσυγχρονίζεται με στόχο την αποτελεσματική, ασφαλή και τάχιστη μεταφορά, ανθρώπων και αγαθών.

  • -
  • -

Το δίκτυο Ευρωπαϊκών Μεταφορών ΤΕΝ-Τ (Trans-European Transport Network), το οποίο έχει υπό την ομπρέλα του, σιδηροδρόμους, λιμάνια, αεροδρόμια και όλα όσα εν τέλει αφορούν τις μεταφορές, ανθρώπων και αγαθών, ανακοίνωσε τη νέα στρατηγική που θα ακολουθήσει στο ευρωπαϊκό σιδηροδρομικό δίκτυο.

Σε τρεις άξονες

Το «διευρωπαϊκό» δίκτυο μεταφορών έχει σχεδιαστεί σύμφωνα με μια συγκεκριμένη μεθοδολογία και θα μπορούσε να πει κανείς ότι αποτελείται από τρία επίπεδα: το κεντρικό δίκτυο, το εκτεταμένο δίκτυο και το ολοκληρωμένο δίκτυο.

Το κεντρικό δίκτυο περιλαμβάνει τις πιο σημαντικές συνδέσεις μεταξύ των μεγάλων πόλεων και εμπορικών κόμβων. Είναι σε καλό επίπεδο αλλά υπάρχουν αρκετές βελτιώσεις που πρέπει να γίνουν και να ολοκληρωθούν, έως το 2030. Το εκτεταμένο κεντρικό δίκτυο, με νέες συνδέσεις και σταθμούς θα ολοκληρωθεί δέκα χρόνια αργότερα και συγκεκριμένα το 2040, με την ολοκλήρωση του δικτύου, όπως την οραματίζεται το δίκτυο Ευρωπαϊκών Μεταφορών, που θα συνδέει όλα τα κράτη μέλη της ΕΕ μεταξύ τους να ολοκληρώνεται, το 2050.

Η αναβάθμιση όλων των υποδομών του σιδηροδρομικού δικτύου, θα διασφαλίσει ότι οι χρήστες του θα απολαμβάνουν μια αποτελεσματική, αξιόπιστη και ασφαλή μεταφορά, κάτι πολύ σημαντικό και για την ανάπτυξη και ανταγωνιστικότητα της ΕΕ.

Τι αλλάζει στα τρένα

Ταχύτητα συρμών: Μέχρι το 2040, οι επιβατικές σιδηροδρομικές γραμμές στον πυρήνα αλλά και στο εκτεταμένο δίκτυο θα πρέπει να υποστηρίζουν τρένα που να ταξιδεύουν με ταχύτητες 160 km/h ή μεγαλύτερες.

Ευρωπαϊκό Σύστημα Διαχείρισης Σιδηροδρομικής Κυκλοφορίας (ERTMS): Ένα ενιαίο ευρωπαϊκό σύστημα σηματοδότησης θα αναπτυχθεί και θα τεθεί σε ισχύ σε ολόκληρο το σιδηροδρομικό δίκτυο, βελτιώνοντας την ασφάλεια και την αποτελεσματικότητα των σιδηροδρομικών μεταφορών. Τα εθνικά συστήματα θα καταργηθούν σταδιακά.

Σύνδεση με αεροδρόμια: Τα μεγάλα αεροδρόμια ανά την Ευρώπη, με περισσότερους από 12 εκατομμύρια «επισκέπτες» ετησίως, θα πρέπει να συνδέονται με ένα σιδηροδρομικό δίκτυο «μεγάλων αποστάσεων» που θα καθιστά ουσιαστικά τα τρένα ανταγωνιστικά ή ακόμα πιο σωστά την καλύτερη εναλλακτική λύση έναντι των εσωτερικών πτήσεων!

Εμπορευματικοί τερματικοί σταθμοί: Ο αριθμός και η χωρητικότητα των τερματικών σταθμών θα επεκταθεί για να καλύψει τις υψηλές απαιτήσεις. Στόχος είναι η δημιουργία σταθμών ικανών να μπορούν να φιλοξενήσουν τρένα μήκους 740 μέτρων.

Αστική κινητικότητα: Όλες οι μεγάλες πόλεις κατά μήκος του δικτύου ΤΕΝ-Τ θα πρέπει να αναπτύξουν τα σχέδια τους για την προώθηση της κινητικότητας μηδενικών και χαμηλών εκπομπών ρύπων.

Δείτε ακόμα: Οι 15 νέοι σταθμοί του Μετρό που αλλάζουν την Αθήνα

Εναλλακτικά καύσιμα: Το δίκτυο ΤΕΝ-Τ θα δημιουργήσει σημείων επαναφόρτισης αλλά και ανεφοδιασμού εναλλακτικών καυσίμων, όπως το υδρογόνο, για τα τρένα νέας γενιάς. Κάτι αντίστοιχο θα πρέπει να συμβεί απαραιτήτως και στους τερματικούς σταθμούς.

ΠΑΡΑΚΑΛΩ ΠΕΡΙΜΕΝΕΤΕ. ΦΟΡΤΩΝΟΝΤΑΙ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ...