Τι θυμίζει το βέλακι του GPS - Το γνωρίζουν μόνο οι άνω των 40

Το έχεις δει αμέτρητες φορές, αλλά ποτέ δεν κατάλαβες τι σου θύμιζε. Ε λοιπόν βρήκαμε την απάντηση. Για να θυμούνται οι παλιοί και να μαθαίνουν οι καινούργιοι.

  • -
  • -

Το GPS έχει γίνει αναπόσπαστο κομμάτι την καθημερινότητας μας, με τις ώρες που περνάμε πίσω από το τιμόνι να συνοδεύονται σχεδόν πάντα από αυτόν τον ηλεκτρονικό βοηθό. Πριν όμως το βελάκι γίνει το σύμβολο που όλοι ξέρουμε σήμερα ότι αντιπροσωπεύει τη θέση μας στο χάρτη, την εποχή που ακόμα χρησιμοποιούσαμε έντυπους χάρτες για την πλοήγηση μας από το σημείο Α στο σημείο Β, υπήρχε ένα άλλο μέρος που μπορεί να το βλέπαμε. Κάπου εδώ είναι που κάποιοι από εμάς θα «δείξουμε» την ηλικία μας.

2

Σήμερα τα ηλεκτρονικά παιχνίδια έχουν εξελιχθεί σε τέτοιο βαθμό που πολλές φορές είναι δύσκολο να τα ξεχωρίσεις από την πραγματικότητα. Πριν από 4 δεκαετίες περίπου όμως, τα πράγματα δεν ήταν ακριβώς έτσι. Τότε κυριαρχούσαν τα arcade με την πλειοψηφία των παιχνιδιών να αποτελούν μία παραλλαγή μερικών φωτεινών pixel σε σκούρο φόντο. Κάπως έτσι ήταν και το Asteroids της Atari. Σε αυτό είχαμε ένα βελάκι σε ρόλο διαστημικού σκάφους (παρόμοιο με αυτό που βλέπουμε στους χάρτες του GPS σήμερα), το οποίο όμως εκεί δεν έπρεπε να δείξει τον δρόμο, αλλά να τα βάλει με κάτι λευκές γραμμές που προσπαθούσαν να θυμίσουν αστεροειδείς και UFO.

1

Πώς κατέληξε όμως από παιχνίδι στα σύγχρονα συστήματα πλοήγησης;

Όλα ξεκίνησαν όταν ο ιδρυτής της εταιρείας Etak, Stan Honey, αποφάσισε να κάνει μία βόλτα με ιστιοπλοϊκό παρέα με τον ιδρυτή της Atari, Nolan Bushnell. Κάπου εκεί ήταν που ο Nolan αποφάσισε να επενδύσει στην Etak και μάλιστα να την στεγάσει μέσα στο χώρο της δικής του εταιρείας. Όταν λοιπόν οι άνθρωποι της Etak έψαχναν ένα τρόπο για να απεικονίσουν το όχημα στους πρώτους ηλεκτρονικούς τους χάρτες, ήρθε το Asteroids να τους εμπνεύσει, δίνοντας μία έξυπνη λύση που τους γλίτωνε παράλληλα από πολύ κόπο και προσπάθεια. Μην ξεχνάμε ότι όταν τα πρώτα navigation κυκλοφόρησαν η τεχνολογία δεν είχε φτάσει στο επίπεδο που βρίσκεται σήμερα, οπότε η απεικόνιση ενός αυτοκινήτου σε μία οθόνη δεν ήταν εύκολη υπόθεση. Το βελάκι πάλι… το ακριβώς αντίθετο.

Δείτε ακόμη: Google Maps: Η λειτουργία που καρφώνει τις κάμερες της Τροχαίας

Κάπως έτσι, μέσα από ένα κοινό χόμπι δύο επιχειρηματιών, ένα απλό στοιχείο όπως το βελάκι των GPS μεταπήδησε από τη μία εποχή στην άλλη.

πηγή: hellasdirect.gr

ΠΑΡΑΚΑΛΩ ΠΕΡΙΜΕΝΕΤΕ. ΦΟΡΤΩΝΟΝΤΑΙ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ...