Ο μεγάλος δρόμος της Ελλάδας με το σύστημα MIRANDA – Δείτε τι κάνει στην άσφαλτο

Στον δρόμο αυτό χρησιμοποιούν ένα πρωτοποριακό εργαλείο που ονομάζεται MIRANDA. Με αυτό παρακολουθούν συγκεκριμένα στοιχεία στην άσφαλτο.

  • -
  • -

Κάθε δρόμος, είτε αυτός είναι λεωφόρος, είτε η πιο μικρή οδός και, κυρίως αυτοκινητόδρομος, χρειάζεται συνεχή συντήρηση προκειμένου να λειτουργεί σωστά και να προσφέρει τη μέγιστη οδική ασφάλεια. Στην Ελλάδα, τα τελευταία χρόνια, πραγματοποιούνται σημαντικά έργα υποδομής και κατασκευάζονται συνεχώς νέοι αυτοκινητόδρομοι. 

dromos

Ένας από τους αυτοκινητόδρομους της χώρας που πρωτοπορεί σε θέματα τεχνολογίας είναι αυτός της Ολυμπίας Οδού. Συνδέει την Αττική με την Πελοπόννησο, με το μήκος του να ξεπερνά τα 200 km. Σε αυτόν τον δρόμο, εκτός του προσαρμοστικού φωτισμού (Adaptive Lighting) και των Smart Tunnel, λειτουργεί κι ένα καινοτόμο διαγνωστικό και καταγραφικό εργαλείο, που ονομάζεται MIRANDA.

Τι κάνει το MIRANDA στο οδόστρωμα

Το MIRANDA εξειδικεύεται στην παρακολούθηση και καταγραφή πιθανών αλλοιώσεων του οδοστρώματος. Το εργαλείο που εφαρμόζεται σε συνεργασία με το Γαλλικό Ινστιτούτο Επιστήμης Τεχνολογίας Δικτύων και Μεταφορών (IFSTTAR), αξιοποιεί τους αισθητήρες κίνησης (επιταχυνσιόμετρα) για να καταγράφει τις βυθίσεις και σε συνδυασμό με το GPS του κινητού καταγραφεί παράλληλα την τοποθεσία των ευρημάτων.

Δείτε ακόμη: Διακοπές στην Ελλάδα: Όλες οι τιμές διοδίων για το 2024

Mε το συγκεκριμένο εργαλείο, οι άνθρωποι του αυτοκινητόδρομου εκτιμούν εγκαίρως τη δομική ακεραιότητα του οδοστρώματος και των υποκείμενων στρώσεων. Οπότε αν διαπιστώσουν τυχόν αλλοίωση, γνωρίζουν ακριβώς τι έχει συμβεί και σε ποιο σημείο, πράττοντας αναλόγως.

dromos

Επίσης, με το MIRANDA ελαχιστοποιείται η συχνότητα χρήσης άλλων μετρητικών εργαλείων, που θα απαιτούσαν μεγαλύτερη κινητοποίηση και θα επηρέαζαν τη κυκλοφορία και την ασφάλεια του αυτοκινητόδρομου.

ΠΑΡΑΚΑΛΩ ΠΕΡΙΜΕΝΕΤΕ. ΦΟΡΤΩΝΟΝΤΑΙ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ...