Από ορκισμένοι εχθροί, φίλοι - Musk και Trump κρίνουν (και) το μέλλον της αυτοκινητοβιομηχανίας

Η συμμαχία του Elon Musk με τον Donald Trump μπορεί να καθορίσει μέχρι και την τιμή πώλησης του καινούργιου σας αυτοκίνητου.

  • -
  • -

Ο Elon Musk υπήρξε φανατικός υποστηρικτής, με κάθε τρόπο και μέσο, του Barrack Obama και κατ’ επέκταση, των Δημοκρατικών. Και φυσικά, ορκισμένος εχθρός του Donald Trump και των Ρεπουμπλικάνων. «Παλιά» όμως όλα αυτά. Διότι πλέον ο ιδρυτής της Tesla, δεν έκανε απλώς στροφή 180ο στις προτιμήσεις του αλλά δεσμεύτηκε κιόλας, να στηρίξει και οικονομικά τον πάλαι ποτέ ορκισμένο εχθρό του, Donald Trump, με 180.000.000 δολάρια παρακαλώ για την προεκλογική του καμπάνια!

Πως προέκυψε αυτή η ξαφνική… «αγάπη»

Ας μην κρυβόμαστε πίσω από το δάχτυλο μας. Το χει πει όσο πιο εύστοχα γίνεται ή για να ακριβολογώ, το έχει τραγουδήσει, η Liza Minnelli: «money makes the world go round». Τι κι αν κατά το παρελθόν ο Donald Trump έχει χαρακτηρίσει «απάτη» την κλιματική αλλαγή και τα ηλεκτρικά αυτοκίνητα, φθάνοντας στο σημείο να αποχωρήσει, ως Πρόεδρος των Η.Π.Α τότε από τη συνθήκη του Παρισιού; Όταν στη μέση μπαίνει το χρήμα, όλα λύνονται. Ή πολύ απλά, όλα έχουν μια τιμή. Αρκεί να βρεις ποια είναι αυτή.

Όπως φαίνεται λοιπόν Musk και Trump τα βρήκαν κάπου στη μέση και προχωρούν παρέα. Γιατί μη νομίζετε ότι ο Donald Trump θα χάσει τις εκλογές. Ούτε οι ίδιοι οι Δημοκρατικοί δεν το πιστεύουν αυτό. Το θέμα είναι άλλο: Ποιο είναι το αντάλλαγμα γι’ αυτή τη φιλία;

Τα τρία σημεία κλειδιά

Σύμφωνα με τα όσα υποστηρίζουν άνθρωποι στο στενό περιβάλλον του Elon Musk, ο ιδρυτής της Tesla, επιθυμεί διακαώς να συνεχιστεί η επιδότηση των ηλεκτρικών οχημάτων στις Η.Π.Α καθώς και όλες οι επενδύσεις που αφορούν την ηλεκτροκίνηση. Με έναν αστερίσκο όμως: αυτές οι επιδοτήσεις να περιλαμβάνουν αποκλειστικά μοντέλα made in USA.

Ικανοποιώντας την επιθυμία του Musk, ο υποψήφιος και όπως όλα δείχνουν νέος Πρόεδρος των Η.Π.Α. Donald Trump, θα μπορούσε να ικανοποιήσει και τα δικά του «θέλω» που δεν είναι άλλα από το να μπλοκάρει κατά κύριο λόγο τα κινεζικά EV. Η Κίνα κατασκευάζει τα πιο οικονομικά ηλεκτρικά αυτοκίνητα αυτή τη στιγμή στον κόσμο. Ο Baiden δεν ήταν αρνητικός αυτά τα ηλεκτρικά μοντέλα να διατεθούν και στην αγορά των Η.Π.Α.

Ιστορικά όμως ο Trump, υπήρξε σκληρός με την Κίνα. Απειλεί δε σε κάθε δημόσια τοποθέτησή του ότι θα βάλει δασμούς 100% στα κινεζικά αυτοκίνητα, ακόμα και σε αυτά που συναρμολογούνται στο Μεξικό.

Ένα τέτοιο σενάριο βέβαια, θα είχε αλυσιδωτές αντιδράσεις σε παγκόσμιο επίπεδο, με διεθνείς οικονομολόγους να προβλέπουν αύξηση τιμών σε όλα τα αυτοκίνητα, καθώς θεωρούν βέβαιο, ότι η Κίνα θα αντιδράσει σθεναρά σε αυτήν την πρόκληση βάζοντας στο στόχαστρό της όχι μόνο τις Η.Π.Α αλλά και την Ευρώπη!

Ο Musk επιθυμεί ωστόσο κάτι ακόμα από τον Trump. Να δώσει ένα τέλος στην κόντρα του με το συνδικάτο των εργαζόμενων, το οποίο τον έχει καταγγείλει αρκετές φορές για «κακή» συμπεριφορά. Και με το εν λόγω συνδικάτο δεν παίζεις. Γιατί άπαξ και σου κάνουν καμιά απεργία όπως την τελευταία που έκαναν στην GM, μπορεί και να καταστραφείς… Η Tesla για να καταλάβετε μόνο, απασχολεί περισσότερους από 120.000 εργαζομένους στις Η.Π.Α, οι οποίοι φυσικά και ανήκουν στο συνδικάτων των εργαζομένων.

Στον αντίποδα, ο Trump, βλέπει στο πρόσωπο του Musk τον άνθρωπο που θα τον βοηθήσει να εκπληρώσει τους τρεις μεγάλους στόχους του. Σύμφωνα με δημοσίευμα της Wall Street Journal, ο υποψήφιος Πρόεδρος έχει ζητήσει τη βοήθεια του Musk σε θέματα που αφορούν την παράνομη μετανάστευση και την ασφάλεια των συνόρων, την υψηλή τεχνολογία και την από κοινού εκμετάλλευση του δορυφορικού συστήματος Starlink καθώς και ανταλλαγή πληροφοριών… για το διάστημα.

Δείτε ακόμα: Ο Musk φοβάται τους Κινέζους και το δηλώνει δημοσίως

Πριν όμως απ’ όλα αυτά, ο Trump φημολογείται πως ζήτησε ως εγγύηση από τον Musk για να προχωρήσουν τις όποιες συζητήσεις, να μην υπάρξει νοθεία στις αμερικανικές εκλογές. Κάτι που τον διαβεβαίωσε ότι δεν πρόκειται να αφήσει να συμβεί τόσο ο Musk όσο και ο κολλητός του, δισεκατομμυριούχος επενδυτής, Nelson Peltz.

ΠΑΡΑΚΑΛΩ ΠΕΡΙΜΕΝΕΤΕ. ΦΟΡΤΩΝΟΝΤΑΙ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ...