Το σύστημα που σε σώζει από τα τρακαρίσματα «απροσεξίας» - Έρχεται σε όλα τα αυτοκίνητα

Τα ηλεκτρονικά των αυτοκινήτων γίνονται διαρκώς πιο «έξυπνα». Αυτό το σύστημα έχει σαν στόχο να περιορίσει μερικά τρακαρίσματα της καθημερινότητας και το θεωρούμε… πολύ βασικό!

  • -
  • -

Συνήθως, όταν μιλάμε για συστήματα ασφαλείας των αυτοκινήτων, αμέσως σκεφτόμαστε ηλεκτρονικά που σώζουν ζωές με την παρέμβασή τους και έχουν σαν στόχο να «συμπληρώσουν» τον οδηγό, προσθέτοντας ένα ακόμη δίχτυ προστασίας για να αποφευχθεί ένα τροχαίο ατύχημα ή να περιοριστούν οι συνέπειές του. Υπάρχουν όμως και κάποια είδη τρακαρισμάτων που συνήθως, προκαλούν μόνο υλικές ζημιές. Είναι βέβαιο ότι προέχει η ασφάλεια των ανθρώπων, όμως αν κάποιος μας έλεγε ότι θα γλιτώσουμε ένα τρακάρισμα που θα προκαλέσει ζημιές μερικών χιλιάδων ευρώ, δεν πιστεύουμε ότι θα σας άφηνε αδιάφορους…

Δεν το συναντάμε σε όλα τα αυτοκίνητα

Αν και πλέον, τα πιο πολλά μοντέλα συμπεριλαμβάνουν στον βασικό εξοπλισμό τους πάνω-κάτω τα ίδια συστήματα ασφαλείας, το συγκεκριμένο που αναφερόμαστε αυτή τη φορά αποτελεί συνήθως κομμάτι του προαιρετικού εξοπλισμού. Πρόκειται για το αυτόματο φρενάρισμα κατά την οπισθοπορεία, που επεμβαίνει φρενάροντας το όχημα αν το σύστημα διαπιστώσει ότι κινούμαστε με περισσότερη φόρα από το «φυσιολογικό» προς ένα άλλο αυτοκίνητο ή άνθρωπο, όσο κάνουμε όπισθεν. Επίσης διαθέτει και αναγνώριση κάθετης κυκλοφορίας, αν προσπαθούμε για παράδειγμα να βγούμε στον δρόμο από μια κάθετη θέση στάθμευσης.

Δείτε ακόμη: Το ασφαλέστερο αυτοκίνητο του 2024 είναι Mercedes - Η τιμή του στην Ελλάδα

Η συντριπτική πλειοψηφία αυτών των ατυχημάτων δεν έχουν απώλειες ζωής ή τραυματισμούς, παρά μόνο υλικές ζημιές. Όμως το κόστος επιδιόρθωσης είναι αρκετά τσουχτερό και όλοι θα θέλαμε να το αποφύγουμε! Επίσης, υπάρχουν μερικές μεμονωμένες περιπτώσεις όπου ο τραυματισμός δεν είναι αδύνατο να συμβεί, κυρίως αν στην πορεία του αυτοκινήτου βρεθεί ένας ποδηλάτης, ένας οδηγός μοτοσυκλέτας ή ένας πεζός. Για αυτό και οτιδήποτε συμβάλλει στον περιορισμό έστω και αυτών των μικρών πιθανοτήτων, είναι πολύ σημαντικό.

ΠΑΡΑΚΑΛΩ ΠΕΡΙΜΕΝΕΤΕ. ΦΟΡΤΩΝΟΝΤΑΙ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ...