Ελλάδα: Γιατί μένουν τα αυτοκίνητα στον δρόμο το καλοκαίρι - Η σοβαρή βλάβη

Τα περιστατικά που βλέπουμε αυτοκίνητα σταματημένα στο δεξί τμήμα του δρόμου, συνήθως με ανοικτό καπό, έχουν πολλαπλασιαστεί. Γιατί συμβαίνει αυτό;

  • -
  • -

Είναι γεγονός ότι η Ελλάδα έχει έναν από τους γηραιότερους στόλους αυτοκινήτων στην Ευρώπη. Στους δρόμους μας βλέπουμε συχνά πολύ παλιά μοντέλα, ακόμη και πάνω από 20 χρόνων, με τα καινούργια να είναι σημαντικά λιγότερα. Εκτός από το τίμημα σε ρύπους και ασφάλεια, υπάρχει και ακόμη ένα πολύ σημαντικό κεφάλαιο: αυτό της αξιοπιστίας. Σύμφωνοι, τα παλιά αυτοκίνητα μπορεί να μη βγάζουν τόσες πολλές ζημιές. Κι αν βγάλουν θα είναι οικονομικές σε κόστος επισκευής. Όμως υπάρχουν κάποιες περιπτώσεις όπου θα ζητήσουν κάτι πολύ ακριβό, του οποίου το κόστος ίσως ξεπερνά ακόμη και την αξία ολόκληρου του οχήματος!

Και βέβαια θα ήταν ψέμα όποιος ισχυριστεί ότι το 20ετίας αυτοκίνητό του είναι «πένα» χωρίς κανένα απολύτως πρόβλημα, ούτε το παραμικρό. Τα πιο πολλά τέτοια μοντέλα που μπορεί να δούμε έχουν αναμμένα 2-3 λαμπάκια στο ταμπλό ή έστω υπάρχει κάποια δυσλειτουργία σε κάποιο από τα υποσυστήματα (αερόσακοι, μονάδες ABS, κλιματισμός, κλείδωμα κλπ). Είναι πολύ δύσκολο να κρατήσεις ένα αυτοκίνητο τόσων χρόνων χωρίς να εκκρεμεί καμία ζημιά. Έστω κι αν δεν μιλάμε για σοβαρές βλάβες αλλά για απλά μικροπροβλήματα. Έχετε παρατηρήσει όμως ότι τελευταία, βλέπουμε συνεχώς αυτοκίνητα με βλάβη σταματημένα δεξιά;

Γιατί χαλάνε τα αυτοκίνητα;

Στην Ελλάδα το κλίμα μας βοηθάει ώστε τα αυτοκίνητα να μην ταλαιπωρούνται κατά τη διάρκεια του χειμώνα. Στις περισσότερες περιοχές το κρύο είναι ήπιο, τα χιόνια εμφανίζονται σπάνια και οι βροχές δεν είναι καθημερινό φαινόμενο. Το καλοκαίρι όμως, όλα αυτά αλλάζουν ολοκληρωτικά. Οι απίστευτα υψηλές θερμοκρασίες, οι συνθήκες καύσωνα που είμαστε εκτεθειμένοι και βέβαια, η συνεχής ανάγκη για κλιματιζόμενο περιβάλλον, δοκιμάζει τόσο τους ανθρώπους όσο και τα αυτοκίνητα. Η συντριπτική πλειοψηφία των αυτοκινήτων που σταματάνε δεξιά με ανοικτό καπό, αντιμετωπίζουν υπερθέρμανση στο μοτέρ. Άλλοι προλαβαίνουν τα χειρότερα (φλάντζα, καταστροφή κινητήρα) και άλλοι το αντιλαμβάνονται όταν πλέον είναι αργά, με το μοτέρ να σβήνει από μόνο του λόγω της υπερθέρμανσης.

Δείτε ακόμη: Οι 5 σοβαρές βλάβες του αυτοκινήτου - Μην κάνεις ούτε μέτρο!

Η σωστή συντήρηση του συστήματος ψύξης του κινητήρα επιβάλλεται ώστε να μην υπάρχουν προβλήματα. Ψυγείο, παραφλού, θερμοστάτης, σωληνώσεις πρέπει να βρίσκονται σε άριστη κατάσταση για να ψύχουν όσο χρειάζεται τον κινητήρα, ενώ το ίδιο ισχύει για τον συμπιεστή του συστήματος κλιματισμού προκειμένου να λειτουργεί αποτελεσματικά το A/C. Εννοείται ότι δεν θα πρέπει να έχει παραλειφθεί η πλήρωση του A/C με φρέον.

Γι' αυτό, όσοι έχουν στην κατοχή τους παλαιότερα αυτοκίνητα, καλά θα κάνουν να συντηρούν όσο καλύτερα μπορούν το όχημα για να μην αντιμετωπίσουν προβλήματα αξιοπιστίας, αλλά και ενδεχόμενο πυρκαγιάς, αφού θα πρέπει να θυμούνται ότι η υπερθέρμανση δεν αποκλείεται να εξελιχθεί σε φωτιά. Το καλοκαίρι στην Ελλάδα είναι δύσκολο, οπότε ένα καλό service θα γλιτώσει τον ιδιοκτήτη από ενδεχόμενα (μεγάλα) έξοδα, αλλά και ταλαιπωρία.

ΠΑΡΑΚΑΛΩ ΠΕΡΙΜΕΝΕΤΕ. ΦΟΡΤΩΝΟΝΤΑΙ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ...