Καύσωνας: Η ζέστη στο αυτοκίνητο ισοδυναμεί με… κατανάλωση αλκοόλ!

Το Air Condition στο αυτοκίνητο δεν είναι απαραίτητο μόνο για την άνεσή μας. Ο σωστός κλιματισμός φροντίζει και για την ασφάλειά μας.

  • -
  • -

Ο οδηγός ενός αυτοκινήτου επηρεάζεται έντονα από τις συνθήκες γύρω του. Για παράδειγμα σε συνθήκες ψύχους υπάρχει περίπτωση να μην ανταποκρίνεται τόσο καλά σε έναν ξαφνικό κίνδυνο, ενώ το ίδιο φαίνεται να ισχύει στον καύσωνα! Λογικό, αν σκεφτούμε ότι η υπερβολική ζέστη μας κουράζει, αφαιρεί πόντους από τη συγκέντρωσή μας και γενικά μας «ρίχνει» αρκετά. Για αυτό και είναι απαραίτητο το Air Condition ή ο κλιματισμός του οχήματος να λειτουργεί αποτελεσματικά, φέρνοντας την απαραίτητη δροσιά στην καμπίνα. Δεν είναι μόνο οι καλύτερες συνθήκες που εξασφαλίζει, αλλά κυρίως η «προστασία» που προσφέρει στον οδηγό!

Πολλή ζέστη ή αλκοόλ; Μάλλον είναι το ίδιο…

Έρευνα από το Πανεπιστήμιο του Αμβούργου έδειξε πως η θερμοκρασία 35 βαθμών Κελσίου στο εσωτερικό ενός αυτοκινήτου επιδρά με τον ίδιο τρόπο στον οδηγό με ένδειξη 0,05% αλκοόλ στο αίμα του! Με άλλα λόγια η ζέστη μας κάνει να συμπεριφερόμαστε σαν να έχουμε… σφίξει μερικά ποτάκια, άρα μας καθιστά ακατάλληλους για οδήγηση. Όπως αναφέρει η έρευνα οι χρόνοι αντίδρασης μπορούν να μειωθούν ακόμη και κατά 20% στην περίπτωση που η καμπίνα του οχήματος έχει θερμοκρασία 35 βαθμών Κελσίου, σε σύγκριση με τις αντίστοιχες συνθήκες, αλλά με θερμοκρασία στους 25 βαθμούς Κελσίου.

Δείτε ακόμη: Πόσο παραπάνω καίει το αυτοκίνητο με αναμμένο Air Condition;

Ποιο είναι το συμπέρασμα;

Η διατήρηση του σωστού κλίματος κατά τη διάρκεια της οδήγησης δεν είναι… πολυτέλεια αλλά βασική ανάγκη. Φροντίστε ώστε το A/C του οχήματος που οδηγείτε να βρίσκεται σε καλή κατάσταση και να καταφέρνει να εξασφαλίσει «ανθρώπινες» συνθήκες διαβίωσης στην καμπίνα. Δεν αφορά μόνο την άνεση του οδηγού και των επιβατών, αλλά και την ασφάλειά τους. Είναι πολύ σημαντικό να επικρατούν οι σωστές θερμοκρασίες, ούτε υπερβολική ζέστη, αλλά ούτε και υπερβολικό κρύο. Έτσι οι μετακινήσεις μας γίνονται πιο ξεκούραστες, αλλά και πιο ασφαλείς. Και μην ανησυχείτε, καύσωνας είναι και θα περάσει…

 

ΠΑΡΑΚΑΛΩ ΠΕΡΙΜΕΝΕΤΕ. ΦΟΡΤΩΝΟΝΤΑΙ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ...