Η τεράστια επιτυχία της Πολωνίας - Έχει το Νο1 εργοστάσιο μπαταριών στον κόσμο

Όσο τα ηλεκτρικά αυτοκίνητα αυξάνονται, τόσο θα απαιτούνται περισσότερες μπαταρίες. Μπορεί η Κίνα να είναι ηγέτης στον χώρο, όμως το μεγαλύτερο εργοστάσιο του κόσμου είναι στην Πολωνία.

  • -
  • -

Τα ηλεκτρικά αυτοκίνητα στους δρόμους του πλανήτη αυξάνονται κάθε μέρα, ενώ το ίδιο συμβαίνει και με μικρότερα οχήματα όπως ηλεκτρικά scooter, πατίνια, microcars, ακόμα και μονόροδα (unicycles).

Όλη αυτή η στροφή στην ηλεκτροκίνηση δημιουργεί την ανάγκη για την κατασκευή όλο και περισσότερων μπαταριών, προκειμένου να καλυφθούν οι ανάγκες, οι οποίες όσο περνάνε τα χρόνια θα μεγαλώνουν ακόμα περισσότερο.

https://cdn.gcdata.gr/data/photos/4ed4f288be82b241aa537f473e71170b.jpg

Πρώτη σε παραγωγή μπαταριών η Κίνα

Αυτήν τη στιγμή η Κίνα είναι ο ηγέτης στην παραγωγή μπαταριών, καθώς ελέγχει το μεγαλύτερο ποσοστό των εργοστασίων που κάνουν την επεξεργασία του λιθίου, το οποίο μετά χρησιμοποιείται στις κάθε είδους μπαταρίες.

Δείτε ακόμα: Ευρώπη: 6 στους 10 θέλουν να αγοράσουν ηλεκτρικό - Γιατί δεν το κάνουν;

Ωστόσο, η Κίνα έχει πετύχει αυτήν την πρωτιά επενδύοντας στην κατασκευή πάρα πολλών εργοστασίων, σε διάφορα σημεία, με αποτέλεσμα το άθροισμα της παραγωγικής ικανότητας να την φέρνει στην κορυφή.

https://cdn.gcdata.gr/data/photos/b2b80e1240c11f4959a77117bf14eac6.jpg

Το μεγαλύτερο εργοστάσιο μπαταριών βρίσκεται στην Ευρώπη

Ωστόσο, αν θέλουμε να βρούμε το μεγαλύτερο εργοστάσιο μπαταριών του κόσμου θα πρέπει να στρέψουμε το βλέμμα μας στην Ευρώπη και συγκεκριμένα στο Wroclaw (προφέρεται Βρότσλαβ) της Πολωνίας.

Εκεί η LG ξεκίνησε το 2017 να κατασκευάζει μία μονάδα παραγωγής μπαταριών. Σταδιακά το εργοστάσιο αναβαθμίζεταιι και τώρα βρίσκεται στην τέταρτη επέκτασή του. Μόλις ολοκληρωθεί κι αυτή (το 2025), η μονάδα της LG στο Βρότσλαβ θα μπορεί να παράγει μπαταρίες συνολικής χωρητικότητας 100 GWh ανά έτος. Αυτός ο αριθμός αντιστοιχεί σε περίπου 1,5 εκατομμύρια ηλεκτρικά αυτοκίνητα.

https://cdn.gcdata.gr/data/photos/319f1657679a6cb67b099277e657f615.jpg

Η Ευρώπη θέλει περισσότερα εργοστάσια μπαταριών

Μονάδες όπως αυτή της LG είναι πολύτιμες για την Ευρώπη η οποία προσπαθεί να ανεξαρτητοποιηθεί σε όλα τα στάδια της παραγωγικής αλυσίδας, ώστε να γίνει ισχυρότερη στην παγκόσμια γεωστρατηγική σκακιέρα.

Δείτε ακόμα: Γιατί η ΕΕ θέλει τόσο πολύ τα ηλεκτρικά αυτοκίνητα;

Πολλαπλά οφέλη για την Πολωνία από το εργοστάσιο μπαταριών της LG

Όσον αφορά την Πολωνία, η κατασκευή του εργοστασίου στα εδάφη της έχει φέρει πολλαπλά οφέλη. Πρόκειται για επένδυση που ξεπερνά τα 3 δις. ευρώ, συμβάλλει στην αύξηση των εξαγωγών της χώρας, λειτουργεί ως εστία προσέλκυσης επιπλέον επενδύσεων, προσφέρει 9.500 θέσεις εργασίας, ενώ δημιουργεί και προϋποθέσεις καινοτομίας σε παραπλήσιους τομείς.

ΠΑΡΑΚΑΛΩ ΠΕΡΙΜΕΝΕΤΕ. ΦΟΡΤΩΝΟΝΤΑΙ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ...