Ακριβότερα 60% τα μεταχειρισμένα αυτοκίνητα σήμερα – Συγκριτικά με το 2014

Οι τιμές των μεταχειρισμένων αυτοκινήτων έχουν αυξηθεί σημαντικά και ο λόγος είναι προφανής… Τα καινούργια αυτοκίνητα είναι πλέον… πανακριβά!

  • -
  • -

Οι τιμές πώλησης των καινούργιων αυτοκινήτων έχουν… «ξεφύγει». Σύμφωνα με έρευνα της iSeeCars η μέση τιμή πώλησης κυμαίνεται στα 46.000 ευρώ! Αντιλαμβάνεται κανείς, κοιτώντας αυτό το νούμερο, ότι το αυτοκίνητο τείνει να πλέον να γίνει ένα είδος πολυτελείας. Για τους έχοντες, γεμάτο πορτοφόλι. Αναπόφευκτα λοιπόν, η πλειονότητα του κοινού στρέφεται στην απόκτηση ενός μεταχειρισμένου αυτοκινήτου. Και σε αυτήν την περίπτωση όμως, τα πράγματα δεν εξελίσσονται καλά…

Άνοδος 60% την τελευταία δεκαετία

Ένα μεταχειρισμένο αυτοκίνητο σήμερα, κοστίζει κατά μέσο όρο, 60% ακριβότερα σε σχέση με μια δεκαετία πριν! Η έρευνα της iSeeCars, διαπίστωσε ότι η μέση τιμή πώλησης ενός μεταχειρισμένου αυτοκινήτου 10 ετών είναι σήμερα, 11.235 ευρώ από 6.987 ευρώ που στοίχιζε, το 2014.

Κρατήστε επίσης κάτι εξίσου σημαντικό. Ότι η αγορά των μεταχειρισμένων αυτοκινήτων αύξησε το μερίδιο της στο 22,7%. Εν ολίγοις, περισσότερο από ποτέ, οι καταναλωτές στρέφονται στην αγορά μεταχειρισμένων οχημάτων.

Η «έκρηξη» των τιμών στα μεταχειρισμένα, όπως μπορείτε πιθανώς να μαντέψετε, ξεκίνησε από την πανδημία και μετά. Το μερίδιο αγοράς των μεταχειρισμένων στις αρχές του 2020 ήταν 15,1% και η μέση τιμή πώλησης ήταν 8.417 ευρώ.  Μέχρι το 2022, το μερίδιο αγοράς αυξήθηκε στο 19,2% με τη μέση τιμή πώλησης των μεταχειρισμένων αυτοκινήτων να φθάνει τα 11.532 ευρώ

«Η τάση στις τιμές των μεταχειρισμένων αυτοκινήτων αντανακλά το ευρύτερο παλιρροικό  κύμα της αγοράς», δήλωσε ο Karl Brauer, ανώτερος αναλυτής της iSeeCars για να συμπληρώσει «Όταν οι τιμές των καινούργιων και ελαφρά μεταχειρισμένων αυτοκινήτων εκτινάσσονται, όπως συμβαίνει τα τελευταία τέσσερα χρόνια, η τάση αυτή αναπόφευκτα θα περάσει και στα παλαιότερα αυτοκίνητα, ακόμη και σε μοντέλα δεκαετίας και άνω».

Κι΄ όμως οι καταναλωτές, δεν επιλέγουν μεταχειρισμένα SUV

Τα SUV μοντέλα είναι η πιο hot κατηγορία οχημάτων στα καινούργια αυτοκίνητα. Αντίθετα όμως με ότι συμβαίνει στην αγορά των brand new μοντέλων και σε κόντρα ίσως όσων πίστευαν ότι τα SUV είναι το δημοφιλέστερο «είδος» οχημάτων και στα μεταχειρισμένα, τα sedan, τα hatchback και τα station wagon ήταν τα πιο δημοφιλή μοντέλα… από δεύτερο χέρι!

Δείτε ακόμα: 5 Tips που πρέπει να ξέρεις πριν αγοράσεις μεταχειρισμένο

Αυτό διαπίστωσε η έρευνα της iSeeCars σε δείγμα 169 εκατομμυρίων μεταχειρισμένων οχημάτων που πουλήθηκαν τα τελευταία 10 χρόνια. «Το χαμηλότερο κόστος, η πιο σωστή χρήση και ο πιο οικονομικός χαρακτήρας στη χρήση, καθιστούν αυτές τις κατηγορίες οχημάτων μια εξαιρετική εναλλακτική λύση σε σχέση με τα ογκώδη SUV που επιπλέον κοστίζουν περισσότερο σε καύσιμα και ασφάλιση» δήλωσε ο Karl Brauer.

ΠΑΡΑΚΑΛΩ ΠΕΡΙΜΕΝΕΤΕ. ΦΟΡΤΩΝΟΝΤΑΙ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ...