Η Νο 1 αυτοκινητοβιομηχανία προχωρά σε 4ημερη εργασία – Αμετάβλητοι οι μισθοί των εργαζομένων

Η μεγαλύτερη αυτοκινητοβιομηχανία του κόσμου, η Toyota, ξεκινά πιλοτικά σε πρώτη φάση την 4ημερη εργασία δίχως να κόβει ούτε σεντ, από τους μισθούς των εργαζομένων.

  • -
  • -

Η Toyota θα εισαγάγει την 4ήμερη εργασία σε ορισμένους υπαλλήλους της, προκειμένου, να ενισχύσει όπως ανέφερε χαρακτηριστικά το κίνητρο των εργαζομένων της. Η Toyota Motor Corp. θα εφαρμόσει σε πρώτη φάση το εν λόγω μέτρο σε υπαλλήλους γραφείου και τεχνικούς που δεν εμπλέκονται άμεσα με την παραγωγική διαδικασία και κατόπιν, θα το επεκτείνει στους περισσότερους εργαζομένους της!

Και με δυνατότητα προσαρμογής…

Η Toyota μάλιστα θα δώσει τη δυνατότητα στην μερίδα αυτή των εργαζομένων της που θα «απολαύσουν» τα προνόμια της 4ημερης εργασίας, να επιλέξουν οι ίδιοι τις εργάσιμες ημέρες που επιθυμούν! Επιπλέον, θα μπορούν ακόμα και να δουλέψουν περισσότερες ώρες κάποια ημέρα «καλύπτοντας» αυτές τις υπερωρίες με ακόμα μία ημέρας άδειας!   

Το νέο εργασιακό καθεστώς, θα ισχύσει σε πρώτη φάση για εργαζομένους σε θέσεις γραφείου, στις πωλήσεις, στις προμήθειες, στο λογιστήριο, καθώς και σε ορισμένες τεχνικές θέσεις, όπως για παράδειγμα στους υπαλλήλους στην ανάπτυξη του λογισμικό των αυτοκινήτων αλλά και σε αυτούς στον έλεγχο ποιότητας.

Ωστόσο, κάποια υψηλόβαθμα στελέχη της εταιρείας ανησυχούν ότι οι εργαζόμενοι θα κάνουν περισσότερες υπερωρίες κάποιες ημέρες προκειμένου να αποκομίσουν μεγαλύτερη άδεια. Για να αποφευχθεί κάτι τέτοιο, η Toyota θα θεσπίσει έναν νόμο ο οποίος θα προβλέπει συγκεκριμένες υπερωρίες στην 4ημέρη εργασία, ώστε άπαντες να είναι ικανοποιημένοι.

Πολλές εταιρείες ανά τον κόσμο, ιδιαίτερα οι μεγάλες σε επίπεδο εργαζομένων και… τζίρων, εισάγουν όλο και περισσότερο συστήματα που επιτρέπουν στους υπαλλήλους τους να παίρνουν τρεις ή περισσότερες ημέρες άδεια την εβδομάδα εάν το επιθυμούν, ενώ δίνουν μεγαλύτερη έμφαση στην απόδοση τους παρά στις περισσότερες ώρες ή ημέρες εργασίας.

Δείτε ακόμα: Η Toyota αλλάζει το παιχνίδι με τους νέους κινητήρες της

Το ακριβώς αντίθετο δηλαδή από αυτό που συμβαίνει στη χώρα μας όπου από την Δευτέρα 1η Ιουλίου, η εξαήμερη εργασία, μπορεί να εφαρμόζεται, με προσαύξηση 40% επί της πρόσθετης απασχόλησης. Η όλη διαδικασία μπορεί να ξεκινήσει χωρίς να απαιτείται η συναίνεση των εργαζομένων, καθώς οι εργοδότες μπορούν να κάνουν χρήση του διευθυντικού δικαιώματος που τους παρέχει πια η νομοθεσία (ν. 5053/23). Τίθεται βέβαια χρονικό όριο κατά την εργασία την 6η μέρα της εβδομάδα και έτσι οι εργαζόμενοι δεν μπορούν να απασχοληθούν περισσότερο από 8 ώρες…

 

ΠΑΡΑΚΑΛΩ ΠΕΡΙΜΕΝΕΤΕ. ΦΟΡΤΩΝΟΝΤΑΙ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ...