Ελλάδα: Ο δρόμος των 202 km με τα 5 διόδια – Πληρώνεις 12,60 ευρώ

Αυτός ο δρόμος είναι ένας από τα κεντρικότερους οδικούς άξονες της Ελλάδας. Ενώνει δύο από τις μεγαλύτερες πόλεις, διαθέτει 5 σταθμούς διοδίων και το κόστος ανέρχεται στα 12,60 ευρώ για μια διαδρομή.

  • -
  • -

Σε αυτόν τον αυτοκινητόδρομο κινούνται καθημερινά χιλιάδες οχήματα. Ειδικά, τις ημέρες του καλοκαιριού αλλά και των εορτών επικρατεί το αδιαχώρητο, καθώς ενώνει την Αθήνα με την Πελοπόννησο και την Ήπειρο.

Πρόκειται για την εθνική οδό Αθηνών–Πατρών, έναν από τους πλέον σύγχρονους και ασφαλείς αυτοκινητόδρομους της χώρας, του οποίου τον σχεδιασμό, κατασκευή και συντήρηση έχει αναλάβει η Ολυμπία Οδός. Ο αυτοκινητόδρομος μήκους 202 km διαθέτει 5 μετωπικούς σταθμούς διοδίων, με το κόστος για τη διαδρομή να ανέρχεται στα 12,60 ευρώ.

https://cdn.gcdata.gr/data/photos/b906d822f874f7c833245953894ef801.jpg

Το ποσό αυτό αφορά επιβατικά οχήματα (κατηγορία 2 – οχήματα με ή χωρίς ρυμουλκούμενο και ύψος έως 2,20μ.). Αν κάποιος θέλει να πάει Αθήνα-Πάτρα με ΙΧ και να επιστρέψει, πρέπει να δώσει για διόδια το συνολικό ποσό των 25,20 ευρώ.

Αντίστοιχα για οχήματα κατηγορίας 1, δηλαδή δίκυκλα, το κόστος για τα διόδια ανέρχονται στα 8,70 ευρώ – 17,40 ευρώ μετ΄επιστροφής.

Σύστημα Hybrid για τα διόδια

Αξίζει να σημειώσουμε ότι, σε όλη την Ολυμπία Οδό, χρησιμοποιείται το καινοτόμο για τα ελληνικά δεδομένα σύστημα Hybrid, χρεώνοντας τους οδηγούς ανάλογα τα χιλιόμετρα που διανύουν.

Δείτε ακόμη: Τέλος ο δρόμος καρμανιόλα στην Πελοπόννησο - Αυτός είναι ο νέος [video]

Το σύστημα διοδίων Hybrid παρέχεται αυτόματα με την απόκτηση πομποδέκτη ΟΛΥΜΠΙΑ PASS. Εγκατεστημένο στις εισόδους και τις εξόδους του αυτοκινητόδρομου, το σύστημα υπολογίζει τα χιλιόμετρα που διανύει ο οδηγός και επιστρέφει αυτόματα τη διαφορά.

https://cdn.gcdata.gr/data/photos/274076357d342cc4cee865a313c0c8bd.jpg

Για παράδειγμα, αν περάσεις από τα διόδια Ελευσίνας, θα χρεωθείς κανονικά τα 2,30 ευρώ του αντιτίμου. Αν βγει όμως σε έξοδο νωρίτερα, η ειδική αντένα που υπάρχει στις ειδικές κατασκευές για τις πινακίδες κατεύθυνσης θα αναγνωρίσει τον πομποδέκτη και θα σου επιστρέψει πίσω κάποιο ποσό, το οποίο έχει υπολογιστεί με βάση τα χιλιόμετρα που διένυσες στην Ολυμπία Οδό.

Το σύστημα διοδίων Hybrid αφορά οχήματα όλων των κατηγοριών πλην των δίκυκλων.

AYTO TO ΔΙΑΒΑΣΕΣ

ΠΑΡΑΚΑΛΩ ΠΕΡΙΜΕΝΕΤΕ. ΦΟΡΤΩΝΟΝΤΑΙ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ...