Τέλος ο δρόμος ντροπή της Ελλάδας – Αυτός είναι ο νέος αυτοκινητόδρομος αξίας 252 εκατ. ευρώ

Ένας από τους χειρότερους και πιο επικινδύνους δρόμους της Ελλάδας επιτέλους οδεύει προς το τέλος του. Το 2025, οι οδηγοί θα κινούνται σε έναν νέο αυτοκινητόδρομο μήκους 74,8 km.

  • -
  • -

Ο δρόμος ντροπή της χώρας, η καρμανιόλα της Δυτικής Ελλάδας σε λίγο καιρό δεν θα υπάρχει. Εντός του 2025 θα παραδοθεί ο νέος αυτοκινητόδρομος, ένας υψηλών προδιαγραφών οδικός άξονας μήκους 74,8 km που ενώνει την Πάτρα με τον Πύργο, βελτιώνοντας στο μέγιστο την οδική ασφάλεια και μειώνοντας το χρόνο μετακίνησης.

Όπως ανακοίνωσαν ο Υπουργός Υποδομών και Μεταφορών, Χρήστος Σταϊκούρας και ο Αναπληρωτής Υπουργός Εθνικής Οικονομίας και Οικονομικών, Νίκος Παπαθανάσης, η δεύτερη φάση της κατασκευής του τμήματος Πάτρα-Πύργος του αυτοκινητοδρόμου Ελευσίνα-Κόρινθος-Πάτρα-Πύργος, εντάσσεται στο ΕΣΠΑ, με προϋπολογισμό 152.281.732,49 ευρώ.

pyrgou

Η πρώτη φάση, με προϋπολογισμό 99.828.465,86 ευρώ, υλοποιήθηκε εντός της Προγραμματικής Περιόδου 2014-2020.

Αθήνα – Πύργος σε 2 ώρες και 45 λεπτά

Ο νέος αυτοκινητόδρομος Πατρών-Πύργου αποτελεί επέκταση της Ολυμπία Οδού, έχει μήκος 74,8 km, εκ των οπoίων τα 13 km είναι στην υφιστάμενη χάραξη και τα 62 km σε νέα. Περιλαμβάνει 2 λωρίδες ανά κατεύθυνση και ΛΕΑ με ενδιάμεση κεντρική διαχωριστική νησίδα με αμφίπλευρο στηθαίο, λωρίδες έκτακτης ανάγκης με τις αντίστοιχες λωρίδες καθοδήγησης, δύο μετωπικούς σταθμούς διοδίων στην Κάτω Αχαΐα και τα Χανάκια, καθώς και δύο πλευρικούς σταθμοί διοδίων στην Κάτω Αχαΐα και την Αμαλιάδα. Επίσης, σε προκαθορισμένες θέσεις του αυτοκινητοδρόμου θα διαμορφωθούν χώροι στάθμευσης με τις συνοδές λωρίδες εισόδου–εξόδου.

Δείτε ακόμη: Ο νέος δρόμος της Ελλάδας με τις 7 γέφυρες – Συνδέει Λαμία με Αντίρριο σε 90 λεπτά

pyrgou

Τα τεχνικά χαρακτηριστικά του έργου:

  • Μήκος 74,8 km
  • 2 λωρίδες και ΛΕΑ ανά κατεύθυνση, με ενδιάμεση κεντρική διαχωριστική νησίδα.
  • 8 κόμβοι
  • 15 γέφυρες
  • 64 άνω και κάτω διαβάσεις (27 άνω & 37 κάτω διαβάσεις)
  • 150 οχετοί
  • Τοίχοι αντιστήριξης μήκους 7.250 μ.
  • 4 Σταθμοί Εξυπηρέτησης Αυτοκινητιστών
  • 2 Σημεία Εξυπηρέτησης Πελατών
  • Τεχνική Βάση με εφεδρικό Κέντρο Διαχείρισης Κυκλοφορίας (που περιλαμβάνει και εγκατάσταση της Τροχαίας Αυτοκινητοδρόμων)

Με την ολοκλήρωσή του το 2025, το ταξίδι Αθήνα-Πύργος θα μειωθεί σε περίπου 2 ώρες και 45 λεπτά.

https://cdn.gcdata.gr/data/photos/31efe9e8fdf23e20b92040103f59a293.jpg

Ο Υπουργός Υποδομών και Μεταφορών, Χρήστος Σταϊκούρας, τόνισε:

«Η ένταξη της δεύτερης φάσης της κατασκευής του τμήματος Πάτρα- Πύργος του αυτοκινητοδρόμου Ελευσίνα-Κόρινθος-Πάτρα-Πύργος, στο πρόγραμμα του ΕΣΠΑ «Μεταφορές 2021-2027», αποτελεί εγγύηση για την απρόσκοπτη συνέχεια του εμβληματικού αυτού έργου.

Η πορεία υλοποίησης του αυτοκινητόδρομου Πάτρα – Πύργος αγγίζει, πλέον, το 52% και εξελίσσεται με βάση το χρονοδιάγραμμα που είχαμε θέσει στις αρχές του 2024, όπως διαπιστώθηκε σε πρόσφατη επίσκεψη στην κοινοπραξία.  

Οι εκτιμήσεις είναι ότι στο τέλος του έτους θα είμαστε σε ένα ποσοστό ολοκλήρωσης της τάξεως του 75%, έτσι ώστε το 2025, όπως έχουμε δεσμευτεί, να παραδώσουμε στην κοινωνία έναν σύγχρονο, ασφαλή αυτοκινητόδρομο».

AYTO TO ΔΙΑΒΑΣΕΣ

ΠΑΡΑΚΑΛΩ ΠΕΡΙΜΕΝΕΤΕ. ΦΟΡΤΩΝΟΝΤΑΙ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ...