Αθήνα - Ηλεκτρικά λεωφορεία: Έχουν σύστημα για να μην πέφτουν οι επιβάτες

Σε Αθήνα και Θεσσαλονίκη κυκλοφορούν πλέον 250 ηλεκτρικά λεωφορεία, τα οποία πέρα από πλεονεκτήματα όπως η μείωση της ρύπανσης και του θορύβου έχουν ακόμα ένα. Έχουν σύστημα για να μην πέφτουν οι επιβάτες.

  • -
  • -

Τα ηλεκτρικά λεωφορεία είναι η νέα πραγματικότητα στην Αθήνα και τη Θεσσαλονίκη, ενώ μελλοντικά θα γίνουν ακόμα περισσότερα, καθώς το Υπουργείο Μεταφορών έχει ανακοινώσει ότι η Ελλάδα θα αγοράσει κι άλλα.

Η μετακίνηση με αυτά τα λεωφορεία είναι σαφώς βελτιωμένη για τους επιβάτες, καθώς γίνεται αθόρυβα, ομαλότερα και με σαφώς καλύτερη λειτουργία του κλιματισμού, ενώ τα εν λόγω λεωφορεία προσφέρουν και USB θύρες για φόρτιση συσκευών όπως smartphone.

https://cdn.gcdata.gr/data/photos/0a4fe6926657d6d189d0577ec9e71b91.jpg

Ζήσαμε την εμπειρία του ηλεκτρικού λεωφορείου στην Αθήνα, με καύσωνα

Όλα τα παραπάνω τα διαπιστώσαμε στο σχετικό ρεπορτάζ που κάναμε σε ένα τυχαίο δρομολόγιο της γραμμής Α5, στην Αθήνα. Επιπλέον, με τα ηλεκτρικά λεωφορεία μειώνονται δραστικά τα έξοδα του ΟΑΣΑ, καθώς το κόστος για το ρεύμα είναι υπερβολικά μικρό σε σχέση με το κόστος του diesel για τα θερμικά λεωφορεία.

Δείτε ακόμα: Ηλεκτρικά εναντίον diesel - Ποια λεωφορεία καίνε λιγότερο;

Σε όλα τα παραπάνω πλεονεκτήματα που απολαμβάνουν οι επιβάτες αυτών των οχημάτων, έρχεται να προστεθεί ακόμα ένα. Τα ηλεκτρικά λεωφορεία στην Αθήνα και στη Θεσσαλονίκη έχουν σύστημα για να μην πέφτουν οι επιβάτες.

https://cdn.gcdata.gr/data/photos/eb8d6e30b4899de0469c0a0e09d986f2.jpg

Πώς τα ηλεκτρικά λεωφορεία μειώνουν την πιθανότητα να πέσουν οι επιβάτες;

Όποιος έχει μετακινηθεί με λεωφορείο έστω και μία φορά, ξέρει ότι υπάρχουν δύο περιπτώσεις που οι όρθιοι επιβάτες κινδυνεύουν να πέσουν. Αν πατήσει απότομα φρένο ο οδηγός ή αν πατήσει απότομα το γκάζι.

Δείτε ακόμα: Αθήνα: Μπήκαμε σε ηλεκτρικό λεωφορείο με 40 βαθμούς – Τι γίνεται με αυτονομία και κλιματισμό;

Για το απότομο φρενάρισμα δεν μπορεί να γίνει κάτι, όμως για το γκάζι πλέον υπάρχει λύση. Στα ηλεκτρικά λεωφορεία της Αθήνας και της Θεσσαλονίκης, αν ο οδηγός πατήσει απότομα το γκάζι, οι κινητήρες δεν θα δώσουν αμέσως όλη την ισχύ τους. Το σύστημα καταλαβαίνει ότι αν επιταχύνει με ορμή οι όρθιοι επιβάτες χάσουν την ισορροπία τους. Οπότε, το λογισμικό κόβει την ισχύ που θα φτάσει στους τροχούς, ώστε το λεωφορείο να εκκινήσει ομαλά. 

https://cdn.gcdata.gr/data/photos/4db6de9953c107ee8ee0c1688bd29187.jpg

AYTO TO ΔΙΑΒΑΣΕΣ

ΠΑΡΑΚΑΛΩ ΠΕΡΙΜΕΝΕΤΕ. ΦΟΡΤΩΝΟΝΤΑΙ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ...