Πόσο κοστίζει ένα κράνος της F1;

Ίσως το σημαντικότερο μέρος από τον εξοπλισμό ασφαλείας των οδηγών αγώνων, το οποίο πολλές φορές είναι και αυτό που τους έχει σώσει τη ζωή. Πόσο κοστίζει λοιπόν ένα κράνος από την κορυφή του μηχανοκίνητου αθλητισμού;

  • -
  • -

Το πρώτο αγωνιστικό κράνος έκανε την εμφάνιση του τη δεκαετία του ’30. Τότε βέβαια επρόκειτο για μικρές επιφάνειες που κάλυπταν οριακά το πάνω μέρος του κεφαλιού και αποτελούνταν από βαμβάκι ή δέρμα. Χρειάστηκαν περίπου άλλες δύο δεκαετίες για να ξεκινήσει να μοιάζει περισσότερο στα κράνη του σήμερα, με το πρώτο full-face να εμφανίζεται σε δοκιμές στην πίστα του Zandvoort το 1968, ενώ δύο εβδομάδες αργότερα είχαμε την πρώτη συμμετοχή σε αγώνα με αντίστοιχο κράνος στην πίστα του Nurburgring.

1

Σήμερα, όπως είναι φυσικό τα κράνη που βλέπουμε να φοράνε οι οδηγοί του grid έχουν εξελιχθεί σε αδιανόητο βαθμό σε σχέση με τότε, ενώ πλέον εκτός από ασφάλεια προσφέρουν αεροδυναμική, σύστημα ενυδάτωσης του οδηγού, σύστημα επικοινωνίας, ακόμη και ευκαιρίες για τοποθέτηση χορηγών. Επίσης, κάθε κράνος που βλέπετε στο grid είναι μοναδικό, καθώς χρησιμοποιώντας ειδικό λογισμικό οι εταιρείες σκανάρουν το κεφάλι του κάθε οδηγού για να το δημιουργήσουν από το μηδέν ακριβώς στα μέτρα του.

1

Δείτε ακόμη: F1: H μεγάλη κόντρα της Red Bull - Verstappen εναντίον Coulthard [Video]

Με τα στάνταρ λοιπόν να βρίσκονται σε εξαιρετικά υψηλό επίπεδο και τις προδιαγραφές να είναι ανάλογες του κορυφαίου μηχανοκίνητου αθλήματος, όπως είναι λογικό το κόστος δεν θα είναι μικρό. Σύμφωνα με πληροφορίες η τιμή για ένα κράνος κυμαίνεται από 4.000 έως 7.000 €. Να σημειωθεί ότι κανένας οδηγός δεν φορά το ίδιο κράνος καθ’ όλη τη διάρκεια της σεζόν. Κατά μέσο όρο οι οδηγοί αλλάζουν περίπου 12 κράνη μέσα στη σεζόν, οπότε καταλαβαίνεται για τι κόστος μιλάμε… Το καλό για τους οδηγούς είναι ότι συνήθως τόσο τα κράνη όσο και η υπόλοιπη στολή μαζί με το HANS είναι πληρωμένα από την ομάδα ή από τους χορηγούς. Όχι πως θα είχαν πρόβλημα βέβαια… αλλά λέμε τώρα.

AYTO TO ΔΙΑΒΑΣΕΣ

ΠΑΡΑΚΑΛΩ ΠΕΡΙΜΕΝΕΤΕ. ΦΟΡΤΩΝΟΝΤΑΙ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ...