Πόσα χιλιόμετρα μπορώ να κάνω με 10 ευρώ βενζίνη;

Η τιμή της βενζίνης, όπως και όλων των καυσίμων, είναι στα ύψη εδώ και… χρόνια. Με τη μέση τιμή να φλερτάρει τα 2 ευρώ ανά λίτρο, πόσα χιλιόμετρα βγάζει ένα αυτοκίνητο με ένα «δεκάρικο»;

  • -
  • -

Πάρα πολλοί ιδιοκτήτες αυτοκινήτων επιλέγουν να μη «φουλάρουν» τα αυτοκίνητά τους, σε μια προσπάθεια να διαχειριστούν καλύτερα τα χρήματά τους. Σίγουρα δεν υπάρχει οικονομικό όφελος καθώς αργά ή γρήγορα, το καύσιμο θα χρησιμοποιηθεί, όμως είναι πιο εύκολο να μπεις στο βενζινάδικο για να δώσεις 20-30 ευρώ, παρά να κάνεις ένα γέμισμα που θα πλησιάσει στο 100άρικο. Ακόμη κι αν κρατάει πολύ περισσότερο. Με την τιμή της βενζίνης σήμερα, πόσα χιλιόμετρα μπορεί να κάνει ένα αυτοκίνητο αν επιλέξουμε να βάλουμε μόνο 10 € στο ντεπόζιτο; Εξαρτάται από το αυτοκίνητο, είναι η απάντηση, οπότε ας δούμε μερικά παραδείγματα.

Πόσα λίτρα βενζίνης παίρνω με 10 €;

Σήμερα, η μέση τιμή της βενζίνης 95 οκτανίων σε όλη την Ελλάδα είναι στα 1,876 € ανά λίτρο. Αν κάνουμε τη σχετική πράξη, θα δούμε ότι με 10 € παίρνουμε 5,33 λίτρα καυσίμου. Πόσο μακριά μπορούμε να φτάσουμε λοιπόν με αυτή την ποσότητα;

  • Toyota Yaris Hybrid

Ένα από τα δημοφιλέστερα μικρά αυτοκίνητα είναι το Toyota Yaris, στην υβριδική εκδοχή του. Εντός πόλης η μέση κατανάλωση που έχει προκύψει στις δοκιμές μας περιορίζεται άνετα στα 4 λίτρα ανά 100 km χάρη στην πολύ αποδοτική λειτουργία του υβριδικού συστήματος, οπότε με τα 5,33 λίτρα από τα 10 € καυσίμου θα κάνει περίπου 130 km. Καθόλου άσχημα!

  • Suzuki Vitara Mild Hybrid

Στην Ελλάδα το Suzuki Vitara πετυχαίνει πολύ καλά νούμερα πωλήσεων στην κατηγορία των B-SUV. Ο αποδοτικός ήπια υβριδικός κινητήρας των 129 ίππων χρειάζεται περίπου 7 λίτρα ανά 100 km σε εντός πόλης διαδρομές, συνεπώς με τα 5,33 λίτρα θα «βγάλει» κάπου στα 75 χιλιόμετρα. Αυτό, εντός πόλης, γιατί σε ανοικτές διαδρομές που εύκολα κατεβαίνει στα 6 lt / 100 km, πάει περίπου στα 90 km.

  • Citroen C5 Aircross Hybrid 136

Για τρίτο αυτοκίνητο του παραδείγματος αφήσαμε ένα μεγάλο οικογενειακό SUV, στη νεότερη εκδοχή του με το υβριδικό σύστημα κίνησης των 136 ίππων. Το Citroen C5 Aircross έχει χώρους που θα καλύψουν με άνεση τις οικογενειακές ανάγκες και μια κατανάλωση εντός πόλης στα 6,5 λίτρα ανά 100 km λόγω του υβριδικού συστήματος που κάνει πολύ καλή δουλειά. Έτσι, με τα 10 € βενζίνης θα βγάλει 82 km.

Δείτε ακόμη: Άναψε το λαμπάκι βενζίνης; Πόσα χιλιόμετρα μπορείς να κάνεις

Από τι εξαρτάται η κατανάλωση βενζίνης;

Εδώ να πούμε ότι τα νούμερα που βλέπετε παραπάνω είναι μετρήσεις από τα δικά μας test drives και όχι επίσημες τιμές κατανάλωσης. Ωστόσο, ανάλογα τις συνθήκες οδήγησης αλλά και το στυλ του κάθε οδηγού, το αποτέλεσμα μπορεί να αλλάξει είτε προς τα κάτω, είτε προς τα πάνω. Για παράδειγμα ένα υβριδικό όπως το Toyota Yaris Hybrid θα κάψει περισσότερο εκτός πόλης, καθώς εκεί δεν λειτουργεί τόσο εντατικά ο ηλεκτροκινητήρας που εξοικονομεί καύσιμο. Αντίθετα ένα ήπια υβριδικό όπως το Suzuki Vitara ευνοείται στον ανοικτό δρόμο και τις σταθερές ταχύτητες, προσφέροντας μεγαλύτερη οικονομία.

AYTO TO ΔΙΑΒΑΣΕΣ

ΠΑΡΑΚΑΛΩ ΠΕΡΙΜΕΝΕΤΕ. ΦΟΡΤΩΝΟΝΤΑΙ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ...