Στο σφυρί μια κλεμμένη Alfa Romeo των 20 εκατ. δολαρίων - Η απίστευτη ιστορία

Σε δημοπρασία θα βγει μια Alfa Romeo 8C 2900 Lungo Spider του 1938 στην Καλιφόρνια, η οποία κρύβει πίσω της μια πολύ ενδιαφέρουσα ιστορία που… προσθέτει επιπλέον αξία.

  • -
  • -

Έχοντας κλείσει αισίως τα 86 χρόνια «ζωής» σε αυτόν εδώ τον κόσμο, αυτή η Alfa Romeo 8C 2900 Lungo Spider των φωτογραφιών πρόκειται να βγει σε δημοπρασία από την Gooding & Co κατά τη διάρκεια του Monterey Car Week στην Καλιφόρνια των ΗΠΑ. Οι ειδικοί εκτιμούν την αξία του αυτοκινήτου μεταξύ 16 και 20 εκατομμυρίων δολαρίων, συνυπολογίζοντας τη σπανιότητα του μοντέλου (μόλις 40 κατασκευάστηκαν) όσο και τον πολύ περιορισμένο αριθμό αντιτύπων που σώζονται μέχρι σήμερα. Μόλις 5 αυτοκίνητα κυκλοφορούν στον πλανήτη στην εργοστασιακή τους κατάσταση, τα οποία μάλιστα εμφανίζονται σπάνια στη δημοσιότητα.

Από 40 κύματα

Η συγκεκριμένη Alfa Romeo 8C 2900 Lungo Spider έχει αλλάξει διάφορα χέρια στο πέρασμα των χρόνων. Το 1945 ταξίδεψε στην Αίγυπτο, το 1953 πήγε στην Ελβετία και στο τέλος της δεκαετίας του 1970 βρέθηκε στην Καλιφόρνια. Ωστόσο, χαμένη στο πέρασμα των… 8μιση δεκαετιών παραμένει η ταυτότητα του πρώτου ιδιοκτήτη, από το 1938 μέχρι και το 1945 που πρωτοπουλήθηκε στην Αίγυπτο. Περνώντας στη νεότερη ιστορία του αυτοκινήτου, το 1998 έγινε μια πλήρης ανακατασκευή με το αμάξωμα να «γδύνεται» πλήρως προκειμένου να επανέλθει στην εργοστασιακή του κατάσταση. Πέρασε από πολλά «καλλιστεία» αυτοκινήτων, ενώ για αρκετά χρόνια κόσμησε τα γκαράζ διάφορων συλλεκτών στις ΗΠΑ.

Το 2022 όμως και συγκεκριμένα, στις 25 Ιουλίου, γράφτηκε μάλλον το μεγαλύτερο κεφάλαιο στην 86χρονη ιστορία της καθώς… έκανε φτερά. Ο τότε ιδιοκτήτης της, τη μετέφερε σκεπασμένη πάνω σε τρέιλερ, πίσω από ένα Ford F-350. Ο τελικός προορισμός της μεταφοράς ήταν ένα εξειδικευμένο συνεργείο κλασικών αυτοκινήτων προκειμένου να γίνουν κάποιες επιπλέον εργασίες αναπαλέωσης. Κατά τη διάρκεια της διαδρομής το αυτοκίνητο έμεινε στο εξωτερικό πάρκινγκ ενός ξενοδοχείου, αρκετά εκτεθειμένο αν υπολογίσουμε την αξία του. Μέσα στο βράδυ λοιπόν, η κλασική Alfa… εξαφανίστηκε και ξεκίνησε ένας «αγώνας» για να ξαναβρεθεί.

Ευτυχώς για τον ιδιοκτήτη, ήταν ασφαλισμένη. Η ασφαλιστική πλήρωσε 23 εκατομμύρια δολάρια, οπότε στη συνέχεια πίεσε την κατάσταση ώστε να την εντοπίσει. Με τη βοήθεια του FBI, τον Δεκέμβρη του ίδιου έτους το αυτοκίνητο βρέθηκε σε μια αποθήκη στη Βόρεια Καρολίνα. Φήμες λένε ότι υπήρχε αμοιβή 50.000 δολαρίων σε όποιον έδινε κάποιο στοιχείο που θα βοηθούσε τον εντοπισμό του οχήματος, όμως το παραπάνω δεν έχει επιβεβαιωθεί από τις αρχές. Αξίζει να σημειωθεί ότι η επίσημη τοποθέτηση της αστυνομίας, λέει ότι οι κλέφτες δεν γνώριζαν την αξία του οχήματος και το αρχικό κίνητρο ήταν να κλέψουν το φορτηγάκι (Ford F-350) που τη μετέφερε.

Δείτε ακόμη: Αυτές είναι οι ακριβότερες Ferrari της ιστορίας - Πουλήθηκαν... χρυσάφι!

Αργότερα συνειδητοποίησαν πόσο κοστίζει το όχημα και κατάλαβαν ότι… έμπλεξαν, αφού δεν μιλάμε για την κλοπή ενός κανονικού οχήματος αλλά για ένα αυτοκίνητο απίστευτης αξίας. Φρόντισαν λοιπόν να την κρύψουν πολύ καλά σε μια απομακρυσμένη αποθήκη, ωστόσο η μαζική κινητοποίηση ακόμη και του FBI για να βρεθεί δεν άφησαν και πολλά περιθώρια. Πλέον, ούσα στην κατοχή της ασφαλιστικής εταιρείας, η Alfa Romeo 8C 2900  Lungo Spider ετοιμάζεται να βγει στο σφυρί στο πλαίσιο του Monterey Car Week και είναι περιττό να αναφέρουμε ότι πολλοί συλλέκτες ήδη έχουν εκδηλώσει το ενδιαφέρον τους, τόσο για την αξία που έτσι κι αλλιώς έχει το αυτοκίνητο, όσο και για το… hype που προσθέτει η πικάντικη ιστορία που το συνοδεύει.

Πραγματικό τεχνολογικό θαύμα

Η Alfa Romeo 8C 2900 Lungo Spider δεν ήταν ποτέ ένα απλό αυτοκίνητο. Διαθέτει ανεξάρτητη ανάρτηση και στους τέσσερις τροχούς, υδραυλικά φρένα, κινητήρα με δύο κομπρέσορες (μηχανικούς υπερσυμπιεστές) και εκκεντροφόρους επικεφαλής. Θυμηθείτε, μιλάμε για τη δεκαετία του 1930! Το οκτακύλινδρο σε σειρά μοτέρ των 2.9 λίτρων, απέδιδε το εξωπραγματικό για την εποχή νούμερο των 225 ίππων. Πολλοί λένε ότι είναι μεταξύ των καλύτερων αυτοκινήτων της εποχής, μια early version της εμβληματικής Ferrari 250 GTO με σοφιστικέ τεχνολογίες και αξιοσημείωτη οδική συμπεριφορά. Σε αντίθεση με τα αυτοκίνητα της εποχής ήταν εύκολη στην οδήγηση και χωρίς πολλές ιδιοτροπίες, ενώ κέρδισε και πολλούς αγώνες όπως οι 24 ώρες του Σπα.

 

AYTO TO ΔΙΑΒΑΣΕΣ

ΠΑΡΑΚΑΛΩ ΠΕΡΙΜΕΝΕΤΕ. ΦΟΡΤΩΝΟΝΤΑΙ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ...