Έρχεται νέο σήμα στα ελαστικά – Τι σημαίνει;

Πολύ σύντομα θα δούμε ένα νέο σήμα στα ελαστικά κάποιων Range Rover, το οποίο δεν έχουμε δει ποτέ ξανά, σε κανένα άλλο αυτοκίνητο. Τι είναι; Γιατί θα μπει εκεί;

  • -
  • -

Τόσο στην Ελλάδα όσο και σε όλον τον κόσμο, ένα από τα μεγαλύτερα προβλήματα που έχουν αναδειχθεί τα τελευταία χρόνια είναι εκείνο των μικροπλαστικών, καθώς πλέον βρίσκονται παντού και έχουν μπει ακόμα και στην τροφική αλυσίδα.

Μία σημαντική πηγή μικροπλαστικών είναι τα ελαστικά των αυτοκινήτων, τα οποία καθώς φθείρονται δημιουργούν πολύ μικρά κομμάτια. Με τόσα δισεκατομμύρια αυτοκινήτων στον κόσμο, έχει αρχίσει η έρευνα ώστε να βρεθεί κάποια λύση.

mikroplastika-microplastics

Τι μπορεί να γίνει με τα ελαστικά για να μειωθούν τα μικροπλαστικά;

Μία από τις πρώτες λύσεις που βρίσκουν τον δρόμο τους προς την εμπορική εφαρμογή, είναι η αύξηση του ποσοστού φυσικού καουτσούκ για την κατασκευή των ελαστικών. Τα πρώτα ελαστικά του είδους θα τα δούμε πολύ σύντομα και στους δρόμους της Ελλάδας.

Δείτε ακόμα: Μεγάλη επένδυση στην Ελλάδα - Νέο εργοστάσιο για καθαρή ανακύκλωση ελαστικών

Βέβαια, δεδομένου ότι το φυσικό καουτσούκ προέρχεται από δέντρα, ταυτόχρονα γεννάται η ανάγκη ορθής διαχείρισης αυτών των δέντρων. Αυτό σημαίνει ότι δεν αρκεί να χρησιμοποιηθεί φυσικό καουτσούκ, αλλά θα πρέπει να προέρχεται και από καλλιέργειες που έχουν ακολουθήσει βιώσιμες πρακτικές.

https://cdn.gcdata.gr/data/photos/42ce294e7050b711f7d7eb8f7eaf94d8.jpg

Ποιο θα είναι το πρώτο Range Rover που θα έχει ελαστικά με το νέο σήμα;

Όλα τα παραπάνω θα τηρούνται στα ελαστικά των μοντέλων της JLR, τα οποία θα κατασκευάζονται σε συνεργασία με την Pirelli. Το πρώτο μοντέλο της JLR που θα έχει τέτοιου είδους ελαστικά θα είναι το Range Rover Electric. Από εκεί και μετά αυτή η πρακτική θα επεκταθεί και σε άλλα μοντέλα.

Φυσικά αυτά τα ελαστικά θα έχουν και την ανάλογη πιστοποίηση, την οποία θα δίνει ο οργανισμός FSC. Έτσι, τα ελαστικά του Range Rover Electric θα είναι FSC-Certified. Τα αρχικά FSC σημαίνουν Forest Stewardship Council και πρόκειται για έναν διεθνή μη κερδοσκοπικό οργανισμό που ιδρύθηκε το 1993 και προωθεί την υπεύθυνη διαχείριση των δασών του κόσμου.

range-rover-electric

Σύμφωνα με όσα αναφέρει η JLR, «η πολύπλοκη διαδικασία πιστοποίησης της αλυσίδας επιτήρησης του Forest Stewardship Council (FSC) επαληθεύει ότι κάθε υλικό με πιστοποίηση FSC έχει εντοπιστεί και διαχωριστεί από κάθε μη πιστοποιημένο υλικό κατά τη διαδρομή του κατά μήκος της αλυσίδας εφοδιασμού, από τις φυτείες έως τον κατασκευαστή ελαστικών, πράγμα που σημαίνει ότι εξασφαλίζεται πλήρως ότι υποστηρίζει τα υψηλότερα πρότυπα βιώσιμης δασοκομίας.»

Η Pirelli έχει φέρει τα FSC-Certified ελαστικά και στην F1, κάνοντας την αρχή από τη φετινή σεζόν, του 2024.

AYTO TO ΔΙΑΒΑΣΕΣ

ΠΑΡΑΚΑΛΩ ΠΕΡΙΜΕΝΕΤΕ. ΦΟΡΤΩΝΟΝΤΑΙ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ...