Αυτός είναι ο νέος δρόμος με τις 7 γέφυρες - Θα πας από Λαμία σε Πάτρα σε 1,5 ώρα

Ο νέος δρόμος θα παραδοθεί το 2027 και μέσω αυτού οι οδηγοί δεν θα χρειάζεται να περνούν από την Αττική για τη διαδρομή Λαμία-Πάτρα.

  • -
  • -

Το οδικό δίκτυο της Ελλάδας αναβαθμίζεται συνεχώς, με τη χώρα μας να αποκτά σταδιακά δρόμους αντίστοιχους των υπολοίπων ευρωπαϊκών κρατών. Ένας άξονας, ο οποίος έχει πολύ μεγάλη σημασία είναι αυτός του διαγώνιου Λαμία–Ιτέα–Αντίρριο και συγκεκριμένα του τμήματος Μπράλος–Άμφισσα.

Πρόκειται για έναν δρόμο που θα προσφέρει εναλλακτική διαδρομή στις μετακινήσεις μεταξύ Δυτικής και Κεντρικής Ελλάδας, ενισχύοντας το επίπεδο οδικής ασφάλειας στην ευρύτερη περιοχή και μειώνοντας σημαντικά τους χρόνους μετακίνησης από τη Λαμία στην Πάτρα.

dromos

Τα έργα βελτίωσης της οδικής σύνδεσης του τμήματος Μπράλος–Άμφισσα βρίσκονται σε εξέλιξη από το Υπουργείο Υποδομών και Μεταφορών, μέσω δύο συμβάσεων συνολικού προϋπολογισμού περίπου 300 εκατομμυρίων ευρώ πλήρως εξασφαλισμένων από Ευρωπαϊκά κονδύλια.

7 γέφυρες και 2 σήραγγες σε 30,7 km

Το οδικό τμήμα έχει σχεδιαστεί ως συνδετικός άξονας της Περιφερειακής Ενότητας Φθιώτιδας, με τις Περιφερειακές Ενότητες Φωκίδας και Αιτωλοακαρνανίας, με αρχή και πέρας τον ΠΑΘΕ και την ΙΟΝΙΑ ΟΔΟ αντίστοιχα, παρακάμπτοντας τους οικισμούς από την περιοχή των οποίων διέρχεται.

Η ολοκλήρωσή των έργων θα προσφέρει εναλλακτική διαδρομή, κυρίως στις  μετακινήσεις μεταξύ Δυτικής και Κεντρικής Ελλάδας, και θα ενισχύσει το επίπεδο οδικής ασφάλειας στην ευρύτερη περιοχή. Το τμήμα με συνολικό μήκος 30,7 χλμ, ανήκει στον διαγώνιο άξονα Λαμία – Ιτέα – Αντίρριο, που υπάγεται στον διευρωπαϊκό οδικό άξονα Κεντρικής Ελλάδος Ε65. Στο αντικείμενο του έργου περιλαμβάνεται η κατασκευή δύο σηράγγων, επτά γεφυρών και έξι ισόπεδων κόμβων.

bralos

Η πρώτη γέφυρα μήκους 330 μέτρων έχει ήδη ξεκινήσει να κατασκευάζεται στην περιοχή του ρέματος «Στενό», που βρίσκεται πλησίον της Γραβιάς.

Πότε θα παραδοθεί το έργο «Μπράλος–Άμφισσα»

Με την ολοκλήρωση του τμήματος Μπράλος– Άμφισσα του διαγώνιου οδικού άξονα Λαμία- Ιτέα- Αντίρριο, θα μπορεί κάποιος να ταξιδέψει οδικώς από Λαμία στην Πάτρα σε λιγότερο από 1,5 ώρα, χωρίς να περάσει από την Αττική.

Δείτε ακόμη: Η Ελλάδα φτιάχνει τώρα αυτοκινητόδρομο μεγαλύτερο και από τη Γερμανία – Έχει μήκος 300 km

Ενδιάμεσα έχει ήδη κατασκευαστεί η παράκαμψη της Γραβιάς, ενώ το τμήμα από την παράκαμψη Γραβιάς έως τον Ισόπεδο Κόμβο Μεταλλείων Βωξίτη μήκους 4,7 χλμ έχει δημοπρατηθεί.

bralos

Το τμήμα Μπράλος-Άμφισσα θα έχει πλάτος 11 μέτρα με μία λωρίδα κυκλοφορίας ανά κατεύθυνση (πλάτους 3,75 μέτρων), ενώ ένα μέρος των ερεισμάτων έχει ασφαλτοστρωθεί δημιουργώντας μία λωρίδα πολλαπλών χρήσεων (Λ.Π.Χ.) ανά κατεύθυνση, πλάτους 1,5 μέτρου.

Με την ολοκλήρωση του Μπράλος–Άμφισσα το μήκος της συνολικής διαδρομής θα μειωθεί κατά τέσσερα χιλιόμετρα. Με βάση τη σύμβαση, ο νέος δρόμος θα παραδοθεί έως τις 15 Αυγούστου 2027.

ΠΑΡΑΚΑΛΩ ΠΕΡΙΜΕΝΕΤΕ. ΦΟΡΤΩΝΟΝΤΑΙ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ...