Νέο FIAT Panda - Η έξυπνη λύση που δεν έχει κανένα άλλο αυτοκίνητο [video]

Όσοι κυκλοφορούν με ηλεκτρικό αυτοκίνητο έχουν τα καλώδια πάντα μαζί τους, συνήθως στο πορτ μπαγκάζ ή στο frunk. Τώρα η FIAT βρήκε έναν πολύ πιο έξυπνο τρόπο ώστε ο χρήστης να πάψει να ασχολείται με αυτό το θέμα.

  • -
  • -

Κάθε ηλεκτρικό αυτοκίνητο πρέπει να έχει μαζί του δύο καλώδια, ώστε να μπορεί να φορτίσει όπου κι αν βρίσκεται. Το ένα καλώδιο χρησιμοποιείται για χρήση σε οικιακή πρίζα, ενώ το άλλο για χρήση σε AC φορτιστές.

Αμφότερα, αποθηκεύονται συνήθως στο πορτ μπαγκάζ ή το frunk, δηλαδή τον εμπρός χώρο αποθήκευσης που διαθέτουν τα ηλεκτρικά οχήματα. 

https://cdn.gcdata.gr/data/photos/8333836d1df4279d3fc1dea1b9074c89.jpg

Η FIAT θέλησε να κάνει πιο εύκολη τη ζωή των χρηστών ηλεκτρικών αυτοκινήτων

Στη FIAT θέλησαν να κάνουν πιο εύκολα τα πράγματα, ώστε οι χρήστες ηλεκτρικών αυτοκινήτων να μην πρέπει κάθε φορά να βγάζουν το καλώδιο, να το συνδέουν και μετά να ακολουθούν αντίστροφη διαδικασία, ούτε να πρέπει να αποφασίσουν πού θα το αποθηκεύσουν.

Δείτε ακόμα: Νέο FIAT Grande Panda – Πότε έρχεται Ελλάδα

Η σκέψη που έκαναν είναι πολύ απλή, αλλά ταυτόχρονα άκρως πρακτική, καθώς θα κάνει κατά πολύ ευκολότερη τη διαδικασία της φόρτισης τόσο στο σπίτι, όσο και σε δημόσιους φορτιστές.

https://cdn.gcdata.gr/data/photos/dac1d967e469efdf9dfcdb7936a1878b.jpg

Πώς η FIAT θα κάνει φιλικότερα τα ηλεκτρικά αυτοκίνητα στο ευρύ κοινό;

H FIAT λοιπόν, σκέφτηκε να ενσωματώσει το καλώδιο φόρτισης στο αμάξωμα των επόμενης γενιάς ηλεκτρικών αυτοκινήτων της, ξεκινώντας με το νέο Grande Panda. Σε αυτό το αυτοκίνητο, το καλώδιο θα αποθηκεύεται πίσω από ένα πάνελ στην μπροστινή όψη του οχήματος, διαθέτοντας ένα σπιράλ καλώδιο.

Η ενσωμάτωση του καλωδίου στο αμάξωμα ενός αυτοκινήτου μπορεί να παίξει σημαντικό ρόλο στην ενίσχυση της φιλικότητας προς τον χρήστη των ηλεκτρικών οχημάτων, δήλωσε ο CEO της Stellantis, της μητρικής εταιρείας της FIAT, Carlos Tavares: «Προσφέρουμε μια λύση για να μην βάζουμε το καλώδιο φόρτισης στο έδαφος.

https://cdn.gcdata.gr/data/photos/a4c9eee6df2a3db3a3110921a5b27341.jpg

Έχουμε αυτά τα φανταστικά αυτοκίνητα – γεμάτα τεχνολογία, εξαιρετικά υλικά, ωραία φινιρίσματα – και το πρώτο πράγμα που κάνουμε είναι να ακουμπάμε το καλώδιο στο έδαφος, με αποτέλεσμα να βρωμίζεται, ενώ μετά το ρίχνουμε ξανά στο πορτμπαγκάζ. Αυτό δεν είναι πολύ υψηλή τεχνολογία. Ακόμα και οι ηλεκτρικές σκούπες έχουν βρει μια καλύτερη λύση».

Πόσο γρήγορα θα φορτίζει το FIAT Grande Panda με το ενσωματωμένο καλώδιο;

Στο Grande Panda, που θα κυκλοφορήσει στους δρόμους στις αρχές του επόμενου έτους, το ενσωματωμένο καλώδιο AC μπορεί να φορτίζει με ταχύτητες έως και 7,4 kW, πράγμα που σημαίνει ότι μπορεί να προσθέσει περίπου 190 km στην μπαταρία των 44kWh του Panda σε 4 ώρες και 10 λεπτά.

https://cdn.gcdata.gr/data/photos/a46cff648f80653b11e9c3b424dc5e18.JPG

Είναι εύκολο να αντιληφθούμε ότι το καλώδιο φόρτισης που βρίσκεται στο μπροστινό μέρος δεν θα είναι ικανό για γρήγορη φόρτιση, λόγω των απαιτήσεων ψύξης που αυτό θα απαιτούσε. Μια ξεχωριστή θύρα φόρτισης DC είναι τοποθετημένη στο πλάι του αυτοκινήτου, για να μπορεί να δεχτεί ρεύμα με ισχύ έως και 100 kW.

Όταν ξεκινήσει την εμπορική του πορεία, το ηλεκτρικό FIAT Grande Panda, βασισμένο στην πλατφόρμα Smart Car, θα είναι ένα από τα φθηνότερα ηλεκτρικά αυτοκίνητα στην αγορά με τιμή που θα ξεκινάει περίπου από 25.000 ευρώ.

AYTO TO ΔΙΑΒΑΣΕΣ

ΠΑΡΑΚΑΛΩ ΠΕΡΙΜΕΝΕΤΕ. ΦΟΡΤΩΝΟΝΤΑΙ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ...