Επαναστατικό χρώμα από τη Nissan – Κάνει τα αυτοκίνητα πιο δροσερά

Στην Ελλάδα ο ήλιος καίει, ειδικά τα καλοκαίρια, με αποτέλεσμα τα αυτοκίνητα να ανεβάζουν εξωφρενικές θερμοκρασίες, ειδικά αν είναι παρκαρισμένα πολλές ώρες. Η Nissan βρήκε τρόπο να το σταματήσει αυτό.

  • -
  • -

Σε όλον τον κόσμο αν ένα αυτοκίνητο μείνει πολλές ώρες παρκαρισμένο στον ήλιο η θερμοκρασία στο εσωτερικό του θα αυξηθεί κατακόρυφα. Στην Ελλάδα αυτό το γνωρίζουμε καλά, καθώς ζούμε σε χώρα με πολλές μέρες ηλιοφάνειας και υψηλές θερμοκρασίες.

Αυτό σημαίνει ότι η πρώτη κίνηση που κάνουν πολλοί άνθρωποι όταν μπουν στο αυτοκίνητο είναι να ανοίξουν το air condition ή τον κλιματισμό, ώστε να αρχίσει η κατάσταση στην καμπίνα να γίνεται πιο υποφερτή.

nissan-leaf-thermiki-kamera-thermokrasia-radi-cool-radicool-vafi-kinito

Ποια είναι η λύση της Nissan για πιο δροσερά αυτοκίνητα;

Η Nissan παρουσίασε αυτό που αποκαλεί «cool paint» για να κρατά τα αυτοκίνητα πιο δροσερά, αν και η επίστρωση είναι έξι φορές παχύτερη, καθιστώντας το εμπορικό λανσάρισμα της βαφής πρόκληση, προς το παρόν.

Δείτε ακόμα: Ζέστη ή κρύο; Πότε έχει μικρότερη αυτονομία ένα ηλεκτρικό αυτοκίνητο;

Η ανακοίνωση της εταιρείας μέσα στην εβδομάδα, ήρθε στην πιο ταιριαστή στιγμή, καθώς η Ιαπωνία βίωνε ρεκόρ υψηλών θερμοκρασιών. Η Nissan Motor Co. δοκίμασε τη βαφή σε οχήματα που κινούνταν στο αεροδρόμιο Haneda του Τόκιο, όπου υπάρχουν πολλές ακάλυπτες περιοχές, καθιστώντας το ένα καλό μέρος για να αξιολογηθεί η τεχνολογία.

nissan-leaf

Πόσους βαθμούς πιο χαμηλά μένει η θερμοκρασία με τη βαφή της Nissan;

Τα οχήματα με την ειδική βαφή έμοιαζαν οπτικά με συνηθισμένα αυτοκίνητα, αλλά ήταν πολύ πιο δροσερά στην αφή. Η πρωτοποριακή βαφή μείωσε τη θερμοκρασία της οροφής των αυτοκινήτων κατά 12 βαθμούς Κελσίου και των εσωτερικών χώρων κατά 5 βαθμούς Κελσίου, σύμφωνα με τη Nissan.

Τα ψυχρά υλικά όπως είναι αυτή η βαφή χρησιμοποιούνται ήδη ευρέως σε κτίρια και άλλα αντικείμενα. Τα πιο δροσερά αυτοκίνητα μπορούν να μειώσουν τη χρήση του κλιματιστικού και να ανακουφίσουν την πίεση από τη θερμότητα στους κινητήρες και τις μπαταρίες των ηλεκτρικών οχημάτων.

nissan-radi-cool-radicool-vafi

Εξετάζουν αντίστοιχες λύσεις κι άλλες αυτοκινητοβιομηχανίες;

Η Toyota Motor Corp. έχει επίσης πειραματιστεί με βαφές που προσφέρουν χαμηλότερες θερμοκρασίες στην καμπίνα, επικεντρώνοντας κυρίως σε χρώματα που αντανακλούν τις ακτίνες του ήλιου. Η δροσερή βαφή της Nissan αντανακλά καλύτερα το ηλιακό φως και επίσης δημιουργεί ηλεκτρομαγνητικά κύματα που μπλοκάρουν τις ακτίνες, κατευθύνοντας την ενέργεια μακριά από τα οχήματα.

Η βαφή της Nissan αναπτύχθηκε σε συνεργασία με την εταιρεία Radi-Cool από την Κίνα. Η Radi-Cool συνεργάζεται με διάφορες άλλες ιαπωνικές εταιρείες, προσφέροντας δροσερά καπέλα και ομπρέλες. Η Nissan είναι η μόνη ιαπωνική αυτοκινητοβιομηχανία που συνεργάζεται με τη Radi-Cool.

Ο Susumu Miura, διευθυντής του Κέντρου Έρευνας της Nissan, δήλωσε ότι δεν υπάρχουν αισθητές αρνητικές επιπτώσεις στην υγεία των ανθρώπων από τα ηλεκτρομαγνητικά κύματα που εκπέμπονται από τη βαφή. Τέτοια κύματα υπάρχουν γύρω μας, είπε.

«Το όνειρό μου είναι να δημιουργήσω δροσερά αυτοκίνητα χωρίς να καταναλώνουν ενέργεια», δήλωσε.

AYTO TO ΔΙΑΒΑΣΕΣ

ΠΑΡΑΚΑΛΩ ΠΕΡΙΜΕΝΕΤΕ. ΦΟΡΤΩΝΟΝΤΑΙ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ...