Το πρώτο φανάρι της Ελλάδας – Πού και πότε τοποθετήθηκε;
Τα φανάρια είναι ίσως το σημαντικότερο μέσο που διαθέτουμε για τη ρύθμιση της κυκλοφορίας και τη βελτίωση της οδικής ασφάλειας. Πού μπήκε το πρώτο στην Ελλάδα και πότε;
- -
- -
Στους δρόμους της Ελλάδας υπάρχουν χιλιάδες ή ακόμα και δεκάδες χιλιάδες φανάρια. Ο σκοπός της ύπαρξής τους είναι η σωστή ρύθμιση της προτεραιότητας και της κυκλοφορίας στις πολυάριθμες διασταυρώσεις που υπάρχουν.
Πέραν αυτού τα φανάρια βελτιώνουν την οδική ασφάλεια, καθώς εξασφαλίζουν ότι τα οχήματα θα περνάνε από μία διασταύρωση με συγκεκριμένο και σαφώς καθορισμένο τρόπο, ώστε να μην υπάρχει πιθανότητα ατυχήματος.
Τα φανάρια προσφέρουν ασφάλεια και στους πεζούς
Εκτός από την ασφάλεια των οχημάτων τα φανάρια βελτιώνουν δραματικά και εκείνη των πεζών, καθώς διακόπτουν τη ροή των οχημάτων σε έναν δρόμο ή μία διασταύρωση προκειμένου να δοθεί ο απαραίτητος χρόνος διέλευσης.
Δείτε ακόμα: Αποκλειστικό video: Το φανάρι της Αθήνας που όλοι περνάνε με κόκκινο
Σήμερα είμαστε ιδιαίτερα εξοικειωμένοι με την ύπαρξη των φαναριών, καθώς υπάρχουν παντού και τα χρησιμοποιούμε όλη μας τη ζωή, όμως δεν ήταν πάντα έτσι. Τα φανάρια στους δρόμους της Ελλάδας είναι μία προσθήκη που ακόμα δεν έχει κλείσει ούτε έναν αιώνα ζωής.
Πότε μπήκε το πρώτο φανάρι στην Ελλάδα;
Για την ακρίβεια, το πρώτο φανάρι στην Ελλάδα μπήκε τον Ιούλιο του 1936 και ήταν ηλεκτρικό, δηλαδή όπως αυτά που χρησιμοποιούνται σήμερα. Παλιότερα στο εξωτερικό είχαν δοκιμαστεί κι άλλοι τύποι φαναριών, όμως αυτό που ήρθε στην Ελλάδα είχε τη μορφή που έχουν και τα σημερινά.
Το πρώτο φανάρι στην Ελλάδα ήρθε μετά από πρωτοβουλία του τότε Διοικητή της Τροχαίας, Αλέξανδρου Θεοφανίδη, ο οποίος έβλεπε τις παραβάσεις και τα ατυχήματα να αυξάνονται με ταχύτατους ρυθμούς.
Πού μπήκε το πρώτο φανάρι στην Ελλάδα;
Φυσικά για την τοποθέτησή του επιλέχθηκε ένα κεντρικό σημείο της Αθήνας. Συγκεκριμένα, το πρώτο φανάρι της Ελλάδας τοποθετήθηκε στη διασταύρωση των οδών Σταδίου και Πεσμαζόγλου, ενώ αργότερα μπήκε και δεύτερο στη διασταύρωση των οδών Σταδίου και Αιόλου.
Η αύξηση του αριθμού των φαναριών στην Ελλάδα άργησε πολύ αφενός επειδή εκεί την περίοδο ήταν ακόμα ακριβά, αφετέρου επειδή λίγα χρόνια αργότερα ήρθε ο Δεύτερος Παγκόσμιος Πόλεμος.