Ο νέος τρόπος που σε πιάνουν οι αρχές - Τι πρέπει να έχει υποχρεωτικά κάθε αυτοκίνητο

Το να οδηγείς αυτοκίνητο χωρίς να πληροίς όλες τις προϋποθέσεις είναι εκτός από επικίνδυνο και παράνομο. Τι είναι αυτό που δεν πρέπει να παραλήψεις για κανένα λόγο;

  • -
  • -

Το να έχεις στην κατοχή σου ένα όχημα όπως είναι λογικό σου προσφέρει κάποια προνόμια και φυσικά μία παραπάνω ελευθερία στις μετακινήσεις. Για να το καταφέρεις αυτό όμως, υπάρχουν κάποια υποχρεωτικά κριτήρια που πρέπει να πληροίς και κάποιες προϋποθέσεις που θα κάνουν την όλη διαδικασία ασφαλή και κυρίως… νόμιμη.

Η οδήγηση ενός ανασφάλιστου οχήματος εκτός του ότι εγκυμονεί κινδύνους, είναι και παράνομη με βάση το νόμο. Κάθε αυτοκίνητο ή μοτοσικλέτα που κυκλοφορεί εκεί έξω οφείλει να έχει έστω μία βασική ασφάλεια που καλύπτει για Αστική Ευθύνη απέναντι σε τρίτους, για ζημιές από ανασφάλιστο και φυσικά φροντίδα σε περίπτωση ατυχήματος. Αυτό ισχύει για όλα τα οχήματα, είτε κινούνται είτε όχι. Ο μόνος τρόπος για να έχεις ένα όχημα και να μην είσαι υποχρεωμένος να το ασφαλίζεις είναι να καταθέσεις πινακίδες και να το θέσεις σε ακινησία.

1

Δείτε ακόμη: Κατάθεση πινακίδων: Τι κερδίζεις με την ακινησία του αυτοκινήτου

Κι αν κάνεις το λάθος να το κινήσεις ελπίζοντας πως δεν θα συμβεί κάτι κακό ή δεν θα σε πιάσουν… ξανασκέψου το. Εκτός του ότι ο κίνδυνος θα έρθει από εκεί που δεν το περιμένεις, η κυβέρνηση έχει πλέον τη δυνατότητα να διασταυρώνει ηλεκτρονικά τα ανασφάλιστα καθώς και όσα δεν έχουν καταβάλει τα Τέλη Κυκλοφορίας.

Πώς γίνεται ο έλεγχος και η εξακρίβωση;

Ο έλεγχος από την κυβέρνηση για τον εντοπισμό των ανασφάλιστων γίνεται πλέον ηλεκτρονικά κάθε 6 μήνες. Πρόκειται για ένα νέο σύστημα εξακρίβωσης στοιχείων των οχημάτων της ΓΓΠΣ το οποίο χρησιμοποιεί διαφορετικές βάσεις δεδομένων του Δημοσίου (ΑΑΔΕ, Taxisnet, Υπουργεία: Υποδομών και Μεταφορών, Προστασίας του Πολίτη, Εσωτερικών και Μετανάστευσης και Ασύλου, Ένωση Ασφαλιστικών Εταιρειών, μητρώο Ασφαλισμένων Οχημάτων του Επικουρικού Κεφαλαίου και Εναλλακτικής Διαχείρισης Οχημάτων Ελλάδος), ώστε να διασταυρώσει ποια οχήματα είναι ανασφάλιστα.

Δείτε ακόμη: Πρόστιμο 30.000 ευρώ και 3 χρόνια αφαίρεση διπλώματος! Ποια παράβαση τιμωρείται τόσο αυστηρά;

Όλα τα παραπάνω ισχύουν και για τον εντοπισμό όσων οχημάτων τα Τέλη Κυκλοφορίας δεν έχουν καταβληθεί.

2

Πόσο θα πληρώσεις αν σε πιάσουν;

Αν τώρα ένα αυτοκίνητο εντοπιστεί πως δεν έχει ασφαλιστεί όπως ορίζει ο νόμος, τότε το πρόστιμο καραδοκεί. Το ύψος αυτού εξαρτάται από το είδος του οχήματος. Λεωφορεία και φορτηγά δημόσιας χρήσης πληρώνουν 1.000 ευρώ, επιβατικά ΙΧ 500 ευρώ και μοτοσικλέτες 250 ευρώ. Εάν σου επιβληθεί πρόστιμο έχει δικαίωμα ένσταση εντός 5 εργάσιμων ημερών, με την απάντηση για το αν έγινε δεκτή να έρχεται μέσα στις επόμενες 30 εργάσιμες. Εάν δεν κάνεις ένσταση ή απορριφθεί η ένστασή σου, αλλά μέσα σε 10 εργάσιμες συμμορφωθείς και ασφαλίσεις το όχημα σου, το πρόστιμο διαγράφεται.

Κάπου εδώ να πούμε πως οι έλεγχοι είναι τακτικοί. Αν εντοπιστεί ανασφάλιστο όχημα, ξαναγίνεται έλεγχος σε 3 μήνες. Αν ακόμη ο ιδιοκτήτης δεν έχει συμμορφωθεί τότε αφαιρούνται δίπλωμα και πινακίδες. Αν θέλεις να τα πάρεις πίσω θα πρέπει να ασφαλίσεις το όχημα σου και να προσκομίσεις τα σχετικά έγγραφα στην τοπική Αστυνομική Αρχή που στα αφαίρεσε.

Αν φοβάσαι πως σου έχει επιβληθεί πρόστιμο να ξέρεις πως στέλνεται σχετική ειδοποίηση. Σε περίπτωση που θες να σιγουρευτείς όμως και να διευθετήσεις το θέμα, υπάρχει τρόπος:

  1. Μπαίνεις στη σχετική ενότητα του gov.gr για ανασφάλιστα οχήματα, με τους προσωπικούς σου κωδικούς ΤΑΧISnet
  2. Βρίσκεις το παράβολο που σχετίζεται με το ανασφάλιστο όχημα για το οποίο σου ήρθε ειδοποίηση (μέσω του αριθμού πρωτοκόλλου της ειδοποίησης)
  3. Πληρώνεις το παράβολο
  4. Αγοράζεις ασφάλεια για το όχημα χρησιμοποιώντας το πληρωμένο παράβολο

AYTO TO ΔΙΑΒΑΣΕΣ

ΠΑΡΑΚΑΛΩ ΠΕΡΙΜΕΝΕΤΕ. ΦΟΡΤΩΝΟΝΤΑΙ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ...