Νέο ρεκόρ φόρτισης - Ηλεκτρικό που γεμίζει σε 10 λεπτά!

Το ηλεκτρικό sedan που στέκεται απέναντι στο Tesla Model 3, ισχυρίζεται ότι μπορεί να φορτίσει στον ίδιο σχεδόν χρόνο που θέλει ένα γέμισμα με βενζίνη.

  • -
  • -

Ένα από τα μεγαλύτερα εμπόδια στο μυαλό όσων δυσκολεύονται να ενστερνιστούν τα ηλεκτρικά είναι σίγουρα ο χρόνος φόρτισης. Η ευκολία που συνοδεύει το γέμισμα ενός αυτοκινήτου με θερμικό κινητήρα δεν έχει ακόμα ανταγωνισμό… Ή μήπως έχει; Σύμφωνα με τα στοιχεία της κινεζικής μάρκας Zeekr, το οικογενειακό τους sedan, 007, έρχεται με χρόνο φόρτισης που σπάει κάθε ρεκόρ.

10,5 λεπτά δηλώνουν οι Κινέζοι για το 10-80%, χρόνο που δεν απέχει από μία απλή στάση σε βενζινάδικο. Ο ανταγωνιστής του Tesla Model 3 μήκους 4,87 μέτρων θα χρησιμοποιεί στη συγκεκριμένη έκδοση μία νέα μπαταρία φωσφορικού λιθιού σιδήρου (LFP) που επιτρέπει ταχυφόρτιση σε ρυθμό 5,5C. 1C ισοδυναμεί με πλήρη φόρτιση σε 1 ώρα, οπότε το 5,5C αντιστοιχεί σε 10,9 λεπτά.

1

Τα 10 λεπτά και 30 δευτερόλεπτα επιτυγχάνονται χρησιμοποιώντας τους σταθμούς φόρτισης της Zeekr V3 τεχνολογίας 800V. Υπάρχουν ήδη 500 τέτοια σημεία στην Κίνα και συνολικά 2.700 σταθμοί. Επίσης, χάρη στην καλή διαχείριση της μπαταρίας, η ταχύτητα φόρτισης μπορεί να διατηρηθεί σε υψηλά επίπεδα ακόμη και σε ακραίες καιρικές συνθήκες. Ακόμη και στους -10 βαθμούς Κελσίου, η φόρτιση δεν θα πάρει πάνω από μισή ώρα.

Δείτε ακόμη: Volkswagen: Πότε έρχεται το πρώτο ηλεκτρικό GTI;

Σύμφωνα με πληροφορίες αυτή είναι η δεύτερη γενιά της επονομαζόμενης Golden Battery. Η πρώτη γενιά του 007 που λανσαρίστηκε μόλις πέρυσι χρησιμοποιούσε την πρώτη εκδοχή της εν λόγω μπαταρίας με χωρητικότητα 75 kWh και μία 100άρα μπαταρία Qilin της CATL.

Το νέο μοντέλο διατηρεί τη μπαταρία των 100 kWh και αποκτά τη νέα γενιά της 75άρας Golden Battery. Η τελευταία, για να καταφέρει το 10-80% σε 10,5 λεπτά, πρέπει να φορτίζει με 5kWh ανά λεπτό. Για να έχετε ένα μέτρο σύγκρισης να πούμε ότι η νέα Porsche Taycan φτάνει μόλις τις 3,8 kWh ανά λεπτό.
3

Τι άλλες αλλαγές έχει το νέο Zeekr 007;

Εξωτερικά το νέο μοντέλο φέρει νέους τροχούς και αποχρώσεις. Όσον αφορά τις επιδόσεις τώρα, η πισωκίνητη έκδοση βελτίωσε το 0-100 km/h από 5,4 σε 5 sec, ενώ το τετρακίνητο έπεσε στα 3,4 sec. Η κορυφαία έκδοση επιδόσεων παρέμεινε στο εντυπωσιακό 2,84 sec με την απόδοση των τετρακίνητων να φτάνει τους 645 ίππους, ενώ η πισωκίνητη αγγίζει τους 421.

ΠΑΡΑΚΑΛΩ ΠΕΡΙΜΕΝΕΤΕ. ΦΟΡΤΩΝΟΝΤΑΙ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ...