Η εταιρεία που πουλά αυτοκίνητα με μέση τιμή τα 280.000 ευρώ – Δεν είναι η Ferrari

Όπως δήλωσε ο ισχυρός άνδρας της φίρμας προτιμά λιγότερες πωλήσεις αλλά μεγαλύτερα περιθώρια κέρδους…

  • -
  • -

Έχετε ποτέ αναρωτηθεί πόσα χρήματα δίνουν κατά μέσο όρο οι πλούσιοι αγοραστές ενός σύγχρονου supercar; Στην περίπτωση της McLaren, ο μαγικός αριθμός είναι 280.000 ευρώ! Η ενδιαφέρουσα αποκάλυψη έγινε από τον CEO της φίρμας, Michael Leiters, σε συνέντευξή που παραχώρησε πρόσφατα στο Automotive News Europe.

Less is more…

Ο ισχυρός άνδρας της βρετανικής φίρμας με έδρα το Woking θέλει αυτό το νούμερο να αυξηθεί και θα κάνει τα πάντα όπως ο ίδιος δήλωσε, προκειμένου να συμβεί από φέτος. Η McLaren πούλησε πολλά από τα «προσιτά» Artura το 2023, ενώ το 2024, η ακριβότερη 750S αποδεικνύεται ιδιαίτερα δημοφιλής στις αγορές των ΗΠΑ αλλά και της Κίνας.

Ο διάδοχος της 720S πωλείται, ανάλογα και με την αγορά, κοντά στα 300.000 ευρώ με τον Leiters να τονίζει ότι παρότι η εταιρεία θα μπορούσε να αυξήσει ελαφρώς την αρχική τιμή των αυτοκινήτων της αυτό θα ήταν μια λάθος απόφαση: «Θα μπορούσαμε να αυξήσουμε την τιμή πώλησης, αλλά εάν δεν υπάρχει κάποιος ουσιαστικός λόγος για προχωρήσουμε σε αυτήν την κίνηση, θα ήταν σα να κοροϊδεύαμε τους πελάτες μας».

Η σειρά μοντέλων «Ultimate Series» της McLaren δίνει στην εταιρεία όμως τη δυνατότητα να «παίξει» ανενόχλητη με τις τιμές πώλησης. «Υπάρχει πολύς χώρος πάνω από το 750S και αυτή η σειρά μοντέλων μπορεί να τον εκμεταλλευτεί» τόνισε χαρακτηριστικά ο Michael Leiters για να προσθέσει «Σκεφτείτε τα Solus GT, Speedtail, Senna, Elva και το διάδοχο της P1. Είναι ειδικές προτάσεις που αφήνουν άπλετο χώρο τόσο σε εμάς όσο και στους αγοραστές για να διαμορφώσουν όπως οι ίδιοι επιθυμούν τα μοντέλα αυτής της συλλεκτικής σειράς».

Αν και η McLaren δεν σκοπεύει να περιορίσει την παραγωγή της, ιδανικά θα επιθυμούσε να πουλά λιγότερα αυτοκίνητα με μεγαλύτερα περιθώρια κέρδους. Επίσης, από δω και στο εξής, η βρετανική φίρμα θα κατασκευάζει μόνο όσα αυτοκίνητα έχουν κλειστεί οι παραγγελίες τους και δε θα έχει σχεδόν καθόλου «στοκ» όπως συνέβαινε μέχρι πρότινος κυρίως με τους αντιπροσώπους της στις ΗΠΑ. Στόχος της McLaren είναι να δημιουργήσει μια σχέση «αποκλειστικότητας» του προϊόντος με τον πελάτη, κάτι που όπως ανέφερε ο CEO της φίρμας έχει τελειοποιήσει η Ferrari.

Παρά βέβαια την προσέγγιση «less is more», η γκάμα της McLaren είναι πολύ πιθανό να αναπτυχθεί προσθέτοντας στη φαρέτρα της ένα μοντέλο 2+2 θέσεων και ένα SUV. Είναι μια στροφή 180 μοιρών σε σύγκριση με την μέχρι πρότινος στρατηγική και φιλοσοφία της φίρμας, η οποία απέκλειε κάθε σενάριο που αφορούσε την παραγωγή ενός SUV μοντέλου.

Επειδή όμως το κόστος για την ανάπτυξη μιας πλατφόρμας για ένα χωμάτινο όχημα, είναι κάτι που στην παρούσα φάση δε μπορεί να υποστηρίξει οικονομικά η McLaren, ο Michael Leiters άφησε να εννοηθεί ότι όταν προκύψει αυτή η ανάγκη η βρετανική φίρμα θα στραφεί για βοήθεια και συνεργασία σε άλλη αυτοκινητοβιομηχανία!

Αποκάλυψε μάλιστα ότι ήδη υπάρχουν «πολλά υποσχόμενες» όπως ανάφερε χαρακτηριστικά διαπραγματεύσεις με αρκετές αυτοκινητοβιομηχανίες με δυο εξ’ αυτών να έχουν κι ένα ελαφρύ… προβάδισμα.

Δείτε ακόμη: Πέρασε στα χέρια των Αράβων η McLaren

Θυμίζουμε πως η McLaren είναι μια από τις τελευταίες exotic φίρμες χωρίς SUV. Η Aston Martin, η Bentley , η Lamborghini, η Rolls-Royce, ακόμη και η Ferrari έχουν διαβεί το Ρουβίκωνα, με τους κατασκευαστές πέραν της McLaren που κρατούν ακόμα τις Θερμοπύλες, να είναι Bugatti, η Koenigsegg και η Pagani. Για πόσο ακόμα βέβαια, κανείς δεν είναι σε θέση να γνωρίζει…

 

AYTO TO ΔΙΑΒΑΣΕΣ

ΠΑΡΑΚΑΛΩ ΠΕΡΙΜΕΝΕΤΕ. ΦΟΡΤΩΝΟΝΤΑΙ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ...