Ωρολογιακή βόμβα τα ηλεκτρικά για εταιρείες Leasing και ενοικιάσεων – Τι συμβαίνει

Οι μεγαλύτερες εταιρείες χρηματοδοτικής μίσθωσης αλλά και ενοικίασης στην Ευρώπη, βλέπουν τα ηλεκτρικά αυτοκίνητα να απειλούν τη βιωσιμότητά τους.

  • -
  • -

Κορυφαία στελέχη του κλάδου στη μίσθωση και ενοικίαση αυτοκινήτων στην Ευρώπη κρούουν τον κώδωνα του κινδύνου στην ΕΕ, ότι θα αναγκαστούν να αναστείλουν μεγάλο μέρος των δραστηριοτήτων τους εάν συνεχιστεί η βίαιη όπως την χαρακτηρίζουν μετάβαση στην ηλεκτροκίνηση!

Τα ηλεκτρικά στην παρούσα φάση… δε συμφέρουν

Οι χαμηλές τιμές μεταπώλησης των ηλεκτρικών αυτοκινήτων έχουν ωθήσει τις εταιρείες χρηματοδοτικής μίσθωσης (Leasing), που σημειωτέων, ηγούνται των πωλήσεων νέων οχημάτων την ευρωπαϊκή αγορά (και όχι μόνο στην Ελλάδα) να σκέφτονται σοβαρά να εγκαταλείψουν για την ώρα, το πρότζεκτ «ηλεκτροκίνηση».

Τα ηλεκτρικά αυτοκίνητα είναι πιο ακριβά από τα αντίστοιχα θερμικά, η πλειονότητα του κοινού δεν τα έχει ως πρώτη επιλογή, ενώ και το κόστος επισκευής σε περίπτωση ατυχήματος είναι πολύ πιο υψηλό από τα αντίστοιχα συμβατικά μοντέλα.  

Κι αν για τη μικρή αγορά της Ελλάδας αυτό ακόμα δεν είναι πρόβλημα, στη Γερμανία, τη μεγαλύτερη αγορά της Ευρώπης, η κατάσταση είναι ιδιαιτέρως ανησυχητική. Οι τιμές μίσθωσης των ηλεκτρικών αυτοκινήτων έχουν υπερδιπλασιαστεί τα τελευταία τρία χρόνια, ενώ οι τιμές μίσθωσης των παραδοσιακών βενζινοκίνητων μοντέλων έχουν μειωθεί.

Οι εταιρείες Leasing αλλά και ενοικιάσεων ασκούν πιέσεις κατά των υποχρεωτικών στόχων πωλήσεων ηλεκτρικών αυτοκινήτων για τους εταιρικούς στόλους, γιατί πολύ απλά φοβούνται ότι θα αυξηθεί περαιτέρω η χασούρα στην μεταπώληση αυτών των μοντέλων.

«Αν πιεστούμε πολύ και ακόμα πιο σκληρά, στην απόκτηση περισσότερων ηλεκτρικών οχημάτων θα αντιδράσουμε. Οι μέτοχοι είναι ξεκάθαροι ότι δε θέλουν να πάρουν ένα τέτοιο υψηλό ρίσκο. Θα εγκαταλείψουν την αγορά με ότι αυτό συνεπάγεται σε απώλειες για τις αυτοκινητοβιομηχανίες και τα κρατικά έσοδα», δήλωσε ο Tim Albertsen, διευθύνων σύμβουλος της Ayvens, μιας από τις μεγαλύτερες εταιρείες χρηματοδοτικής μίσθωσης αυτοκινήτων στην Ευρώπη.

Η Ayvens, η οποία ανήκει στη γαλλική τράπεζα Societe Generale διαθέτει στόλο 3,4 εκατομμυρίων αυτοκινήτων, εκ των οποίων περίπου το 10% είναι EVs. Οι εταιρείες Leasing όπως έχει διαμορφωθεί τα τελευταία χρόνια το τοπίο στις ευρωπαϊκές αγορές, κρατούν στις πλάτες την αγορά του αυτοκινήτου, καθώς ποσοστό μεγαλύτερο του 60% των νέων αυτοκινήτων όλων των τύπων καυσίμων μισθώνονται, σύμφωνα με υπολογισμούς της περιβαλλοντικής ομάδας Transport & Environment που βασίζονται σε στοιχεία της εταιρείας ερευνών αγοράς Dataforce, από εταιρείες χρηματοδοτικής μίσθωσης και ενοικιάσεων!

Προφανώς, καμία εταιρεία αυτού του κλάδου δεν είναι διατεθειμένη να υποστεί τις τεράστιες οικονομικές απώλειες από τη μεταπώληση των ηλεκτρικών οχημάτων στο τέλος των μισθώσεων.

Αυτό που κάνουν σε πρώτη φάση, είναι να επεκτείνουν τους όρους μίσθωσης για τα ηλεκτρικά αυτοκίνητα και να τα κρατούν στους στόλους τους για μεγαλύτερο χρονικό διάστημα. Έως πότε όμως;

Στο ίδιο μήκος κύματος βέβαια, κινείται εδώ και καιρό και η Hertz, μια από τις μεγαλύτερες εταιρείες ενοικιάσεων αυτοκινήτων στον κόσμο, η οποία πρόσφατα προχώρησε σε μία ρηξικέλευθη κίνηση, αντικαθιστώντας 20.000 EV του στόλου της με αυτοκίνητα με θερμικά συστήματα κίνησης!

Δείτε ακόμα: Έρχεται φόρος ανά χιλιόμετρο χρήσης στα ηλεκτρικά;

Οι άνθρωποι της εταιρείας εξηγώντας την απόφασή τους, έκαναν ξεκάθαρο πως προχώρησαν σε αυτή την κίνηση, για δυο σοβαρούς λόγους. Ο πρώτος είχε να κάνει με το υψηλό κόστος επισκευής σε περίπτωση ατυχήματος και ο δεύτερος, με τη «χαμηλή» ζήτηση από τους καταναλωτές. Επίσης, τα ηλεκτρικά αυτοκίνητα που έχουν περάσει τον τέταρτο χρόνο ζωής τους στους κόλπους της εταιρείας βγαίνουν στο σφυρί, στις ΗΠΑ πάντα, σε τιμές… κάτω του κόστους.

AYTO TO ΔΙΑΒΑΣΕΣ

ΠΑΡΑΚΑΛΩ ΠΕΡΙΜΕΝΕΤΕ. ΦΟΡΤΩΝΟΝΤΑΙ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ...