Αυστηροί έλεγχοι στους δρόμους από Σεπτέμβριο - Ποιοι θα πληρώσουν πρόστιμα έως και 30.000 €!

Από τον Σεπτέμβριο, θα εντατικοποιηθούν οι έλεγχοι για τα ανασφάλιστα οχήματα και τη μη καταβολή τελών κυκλοφορίας, και τα πρόστιμα θα είναι βαριά…

  • -
  • -

Κάθε εξάμηνο, ξεκινάει ένας μεγάλος και εντατικός κύκλος ελέγχων που αφορά τα ανασφάλιστα οχήματα, αλλά και σε όσα δεν έχουν περάσει ΚΤΕΟ ή δεν έχουν καταβάλει τα τέλη κυκλοφορίας. Μάλιστα, ο έλεγχος δεν θα γίνεται μόνο στο δρόμο με φυσικό τρόπο, αλλά ηλεκτρονικά! Ο μηχανισμός ελέγχου και διασταύρωσης στοιχείων της ΑΑΔΕ θα λειτουργήσει μέσω ειδικής πλατφόρμας για να εντοπίσει τους παραβάτες. Για τα ανασφάλιστα οχήματα ο νόμος προβλέπει πρόστιμο 250 € για τα δίκυκλα, 500 € για Ι.Χ. και 1.000 € για λεωφορεία και φορτηγά.

Για τα τέλη κυκλοφορίας το ποσό είναι το ίδιο με το αντίτιμο των τελών, και θα επιβάλλεται αν έχει περάσει ένας χρόνος μη καταβολής. Όσον αφορά το ΚΤΕΟ, οι οδηγοί που δεν έχουν περάσει τα οχήματα τους από το σχετικό έλεγχο θα τους επιβληθεί πρόστιμο 400 €. Αν μέσα σε τρεις μήνες ο παραβάτης δεν έχει καταβάλλει τα σχετικά πρόστιμα, τότε σύμφωνα με το νέο νόμο θα του αφαιρούνται οι πινακίδες κυκλοφορίας και άδεια του οχήματος, και θα του επιστραφούν όταν έχει τακτοποιήσει τις οφειλές του. Σε περίπτωση που η παράβαση επαναληφθεί το πρόστιμο είναι διπλάσιο από ό,τι προβλέπεται, ενώ ταυτόχρονα ο οδηγός «χάνει» την άδεια κυκλοφορίας και τις πινακίδες.

Δείτε ακόμη: Υποχρεωτική απόσυρση! Πότε ξεκινά; 

Έλεγχοι θα γίνουν και σε οχήματα που έχουν δηλωθεί σε ακινησία, με το πρόστιμο να είναι ακόμα πιο τσουχτερό σε περίπτωση παράβασης! Σε αυτή την περίπτωση ο ιδιοκτήτης του οχήματος θα χρειαστεί να καταβάλει 10.000 €, μαζί με τα τέλη κυκλοφορίας και του προστίμου μη καταβολής αυτών. Σε περίπτωση υποτροπής, το πρόστιμο τριπλασιάζεται στις 30.000 ευρώ και αφαιρείται για 3 χρόνια το δίπλωμα οδήγησης! Τέλος, με τον νέο νόμο τα τέλη κυκλοφορίας θα εισπράττονται αυστηρά μεταξύ 1ης Νοεμβρίου και 31ης Δεκεμβρίου και δεν θα υπάρχει το γνωστό… φαινόμενο της παράτασης. Σε περίπτωση καταβολής τους τον Ιανουάριο το πρόστιμο αγγίζει 25% της αξίας τους, ενώ αν καταβληθούν τον Φεβρουάριο το πρόστιμο είναι 50%! Για μεγαλύτερη καθυστέρηση το πρόστιμο είναι ίσο με τα τέλη κυκλοφορίας.

ΠΑΡΑΚΑΛΩ ΠΕΡΙΜΕΝΕΤΕ. ΦΟΡΤΩΝΟΝΤΑΙ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ...