Φθηνά αυτοκίνητα τέλος – Οι προβλέψεις σοκάρουν, υπάρχει όμως λύση

Οι κατασκευαστές προτιμούν να πωλούν λιγότερα αυτοκίνητα με μεγαλύτερο όμως κέρδος και δεν έχουν σκοπό να αλλάξουν τη στρατηγική τους. Μήπως όμως μπορούν να αλλάξουν αυτή τη συνθήκη οι καταναλωτές;

  • -
  • -

Υπάρχει ένας απαράβατος νόμος που λέει, ότι κάθε επιχείρηση έχει ως πρωταρχικό της στόχο το κέρδος. Απόλυτα λογικό. Φαντάζομαι, ότι δεν θα περίμενε κανείς να ισχύει κάτι διαφορετικό στους κατασκευαστές αυτοκινήτων. Εταιρείες είναι και αυτές… Και «ζουν» για το κέρδος.

Σημασία έχει το κέρδος και όχι πόσο πουλάς

Ένα από τα «μυστικά» της αυτοκινητοβιομηχανίας είναι ότι σε ευρεία κλίμακα και παραγωγή, δεν κοστίζει τόσο πολύ να κατασκευάσεις ένα μεγαλύτερο και πιο ακριβό μοντέλο συγκριτικά με ένα μικρότερο και φθηνότερο. Ωστόσο, στη μεν πρώτη περίπτωση το προϊόν που θα αγοράσει ο καταναλωτής θα το πληρώσει ακριβά, με τις εταιρείες να αποκομίζουν ένα μεγαλύτερο κέρδος, απ’ ότι εάν επέλεγε το μικρότερο και φθηνότερο που πάνω-κάτω όμως, τους έχει στοιχίσει σχεδόν το ίδιο!

Γιατί μη λησμονείτε, ότι ένα μικρό αυτοκίνητο τη σήμερον ημέρα, είναι φορτωμένο τεχνολογία -υποχρεωτικά- κοστίζει πολύ στην κατασκευή του γιατί οφείλει να πληροί και τις αυστηρές νόρμες ασφαλείας, έχει σύγχρονα και περίπλοκα μηχανικά μέρη και εν τέλει πρέπει να είναι και πολύ καλά εξοπλισμένο ώστε να μην υστερεί έναντι του ανταγωνισμού ή εάν προτιμάτε, να είναι πιο ελκυστικό ως επιλογή στον υποψήφιο αγοραστή. Γι’ αυτό εδώ και μια 20ετία περίπου οι εταιρείες κατασκευάζουν κατά ριπάς ευμεγέθη crossover και SUV μοντέλα… Γιατί εκεί είναι μεγαλύτερο το περιθώριο κέρδους τους.

Υπάρχει λύση;

Σύμφωνα με οικονομικούς κύκλους αλλά και αναλυτές της αγοράς, η συνθήκη αυτή δεν πρόκειται να αλλάξει. Άμεσα τουλάχιστον. Και όσοι κατασκευαστές στρέφονται στην κατασκευή ηλεκτρικών αυτοκινήτων αξίας κτήσης 20.000 – 25.000 ευρώ, το κάνουν γιατί είτε παρατηρούν στην παρούσα φάση την ηλεκτροκίνηση να μην αποδίδει όπως θα περίμεναν είτε γιατί γνωρίζουν ότι θα’ χουν ζημιά, αλλά το προτιμούν προκειμένου να προσελκύσουν νέους πελάτες στους κόλπους τους με στόχο αυτοί, να παραμείνουν πιστοί στην εταιρεία για χρόνια και να αποκτήσουν αργότερα κι ένα μοντέλο μεγαλύτερο και ακριβότερο…

Οι κατασκευαστές ακόμα κι αν μπορούσαν να μειώσουν τις τιμές στα αυτοκίνητα τους δε θα το έκαναν γιατί πλέον δεν είναι εθισμένοι στους μεγάλους όγκους πωλήσεων αλλά στα μεγάλα περιθώρια κέρδους. Επίσης, μη ξεχνάμε τα τεράστια κεφάλαια που έχουν επενδύσει τα τελευταία χρόνια στη μετάβαση τους στην ηλεκτροκίνηση. Κεφάλαια που πρέπει με κάποιο τρόπο να επιστρέψουν στα ταμεία..   

Επιπλέον, ας μη κρυβόμαστε πίσω από το δάχτυλο μας. Η πώληση περισσότερων αυτοκινήτων σημαίνει μακροπρόθεσμα και περισσότερα έξοδα για τις εταιρείες. Σε τυχόν βλάβες μέσω των ανακλήσεων, σε εγγυήσεις κ.α. Και ναι η φράση «δεν τα φτιάχνουν όπως παλιά» ισχύει. Γιατί παλαιότερα τα αυτοκίνητα δεν εφοδιάζονταν με τόσα πολλά ηλεκτρονικά συστήματα…  

Ο λόγος… στο κοινό

Και πάλι όμως, στο τέλος, οι πελάτες είναι αυτοί που θα ξεκαθαρίσουν την κατάσταση και θα διαλευκάνουν το τοπίο. Εάν δεν αγοράζουν ακριβά αυτοκίνητα, οι κατασκευαστές θα αναγκαστούν να στραφούν σε προσιτά προϊόντα. Προφανώς οι εταιρείες έχουν τους «μηχανισμούς» να οδηγήσουν τους καταναλωτές στην απόκτηση ενός ακριβού αυτοκινήτου. Αυτό αποδεικνύεται εμπράκτως και στη γλώσσα των αριθμών. Στις ΗΠΑ ο μέσος όρος τιμής πώλησης ενός νέου αυτοκινήτου είναι τα 50.000 δολάρια. Μη μου πείτε ότι δεν υπάρχουν φθηνότερες επιλογές;  

Δείτε ακόμη: Τα 5+1 Tips που πρέπει να ξέρεις εάν ψάχνεις για νέο αυτοκίνητο

Επομένως, πολλοί αποκτούν το αυτοκίνητο τους για να υποστηρίξουν ενδεχομένως το status τους και αρκετοί φθάνουν να το αποπληρώνουν και έως 4 χρόνια για να κάνουν απλώς… το κομμάτι τους.

Άρα το πρόβλημα δεν είναι στους κατασκευαστές. Είναι σε εμάς, στον τρόπο σκέψης μας αλλά και στις ανάγκες που θέλουμε να ικανοποιήσουμε μέσω της απόκτησης ενός αυτοκινήτου.

 

ΠΑΡΑΚΑΛΩ ΠΕΡΙΜΕΝΕΤΕ. ΦΟΡΤΩΝΟΝΤΑΙ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ...