Η χώρα των Βαλκανίων που θυσιάζεται για την ηλεκτροκίνηση – Η μεγάλη ανακάλυψη

Τα τεράστια κοιτάσματα λιθίου που βρέθηκαν στα εδάφη της, έχουν κριθεί κάτι παραπάνω από απαραίτητα για την Ευρώπη και τη μετάβασή της στην ηλεκτροκίνηση.

  • -
  • -

Τα τεράστια κοιτάσματα λιθίου, είχαν εντοπιστεί ήδη από το 2004. Βέβαια 20 χρόνια πριν, η ηλεκτροκίνηση φάνταζε ένα μακρινό όνειρο για την πλειονότητα των κατασκευαστών αυτοκινήτων, με αποτέλεσμα, το κοίτασμα να παραμένει στον «πάγο». Πλέον όμως, η εκμετάλλευση του φαντάζει… μονόδρομος.

Αξία κοιτασμάτων λιθίου άνω των 200 δις

Στο υπέδαφος της κοιλάδας του ποταμού Τζαντάρ στη δυτική Σερβία βρίσκονται τα τεράστια αυτά κοιτάσματα λιθίου. Οι «γνώστες» κάνουν λόγο για 130 εκατομμύρια τόνους «τζανταρίτη», όπως τους αποκαλούν εξαιτίας του ονόματος της περιοχής, με την αξία του υπερπολύτιμου μετάλλου που είναι απαραίτητο για τις μπαταρίες των ηλεκτρικών αυτοκινήτων, να υπολογίζεται σε 200 δις ευρώ!

Από το 2021, η Ευρωπαϊκή Ένωση συνεργάζεται για να εξασφαλίσει την προμήθεια τέτοιων απαραίτητων πρώτων υλών με 14 χώρες, συμπεριλαμβανομένης της Αργεντινής, της Χιλής και της Ζάμπια. Καμία όμως χώρα από αυτές, δε βρίσκεται μέσα στα εδάφη της όπως η Σερβία. Η οποία σημειωτέων δεν ανήκει ακόμα στα κράτη μέλη της ΕΕ.

Οι τεράστιες όμως ποσότητες λιθίου που έχουν βρεθεί στα εδάφη της είναι το καλύτερο δώρο που θα μπορούσε να πάρει η ΕΕ και το «τυράκι» που ενδεχομένως θα λάβει η Σερβία, να είναι η ένταξη της στην Ευρωπαϊκή «οικογένεια».

Για να καταλάβετε κάπως καλύτερα, το κοίτασμα που βρέθηκε στο Τζαντάρ της Σερβίας μπορεί να καλύψει το 10% της παγκόσμιας ζήτησης λιθίου, βοηθώντας τους Ευρωπαίους κατασκευαστές αυτοκινήτων να παράγουν περισσότερα από 1,1 εκατ. ηλεκτρικά μοντέλα ετησίως.

Ο Σέρβος πρόεδρος, Αλεξάνταρ Βούτσιτς, έδωσε πρόσφατα τα χέρια με τον Γερμανό καγκελάριο Όλαφ Σολτς και τον αντιπρόεδρο της Ευρωπαϊκής Επιτροπής Μάρος Σέφκοβιτς, προκειμένου να ξεκινήσουν άμεσα οι διαδικασίες εξόρυξης του λιθίου. Άπαντες όμως, υπολόγιζαν χωρίς τον ξενοδόχο.

Οι Σέρβοι στους δρόμους

Με το που έγινε γνωστή η είδηση οργανώσεις που μάχονται για την προστασία του περιβάλλοντος δήλωσαν ότι θα κάνουν ότι περνά από το χέρι τους προκειμένου να μην λειτουργήσει το ορυχείο του Τζαντάρ. Προειδοποίησαν μάλιστα την κυβέρνηση ότι θα κλείσουν τους κυριότερους οδικούς άξονες της χώρας και τους σιδηροδρομικούς σταθμούς για όσο χρειαστεί.

Έντονες όμως ήταν και οι αντιδράσεις των απλών πολιτών. Συγκεντρώθηκαν μαζικά στο κέντρο της σέρβικης πρωτεύουσας φωνάζοντας συνθήματα κατά της κυβέρνησης αλλά και της Rio Tinto, του αγγλοαυστραλιανού κολοσσού που έχει αναλάβει την εκμετάλλευση του ορυχείου.

Η κυβέρνηση υποστήριξε ότι οι διαδηλωτές δεν ξεπέρασαν τους 27.000, με τους πολίτες όμως να μιλούν για νούμερο τρείς φορές μεγαλύτερο. Υπενθυμίζοντας στην κυβέρνηση ότι αυτό, είναι μόνο η αρχή.

Οι κάτοικοι επίσης στο Τζαντάρ της Σερβίας θεωρούν βέβαιο ότι η περιοχή τους θα καταστραφεί ολοκληρωτικά από τις εξορύξεις, ωστόσο, φοβούνται περισσότερο ότι η μόλυνση θα περάσει μέσω των υδάτων του σε ολόκληρη τη χώρα, θέτοντας σε μεγάλο κίνδυνο τη δημόσια υγεία. Κρατήστε επίσης ότι στο Τζαντάρ, παράγεται περισσότερο από το ένα πέμπτο των αγροτικών προϊόντων της χώρας.

Δείτε ακόμη: Ποιες χώρες παράγουν το περισσότερο λίθιο στον κόσμο

Η Σερβία προφανώς και δεν θα κατασκευάζει τις μπαταρίες λιθίου για τα ηλεκτρικά αυτοκίνητα των Ευρωπαίων κατασκευαστών. Ούτε θα αποκτήσει, φυσικά, νέα εργοστάσια παραγωγής ηλεκτρικών αυτοκινήτων. Όπως γίνεται σε κάθε τέτοια περίπτωση, η υπεραξία θα καταλήγει εκτός συνόρων, στις μεγάλες πολυεθνικές εταιρείες…

 

AYTO TO ΔΙΑΒΑΣΕΣ

ΠΑΡΑΚΑΛΩ ΠΕΡΙΜΕΝΕΤΕ. ΦΟΡΤΩΝΟΝΤΑΙ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ...