Τα νέα όρια εκπομπών ρύπων φέρνουν πρόστιμα-μαμούθ στις εταιρείες!

Η πτώση των πωλήσεων των ηλεκτρικών «ρίχνει» στο καναβάτσο τις αυτοκινητοβιομηχανίες, που μοιάζει απίθανο να «πιάσουν» το μέσο όρο εκπομπών ρύπων του 2025! Ποιες εταιρείες επηρεάζονται περισσότερο;

  • -
  • -

Από το 2021 ο μέσος όρος εκπομπών ρύπων των αυτοκινήτων που θα πουλάνε στην Ευρωπαϊκή Ένωση οι αυτοκινητοβιομηχανίες έχει οροθετηθεί στα 116 gr/km. Όμως, από το 2025 το συγκεκριμένο νούμερο θα μειωθεί δραματικά, πέφτοντας στα 93,6 gr/km! Αυτή η αλλαγή, σε συνδυασμό με τις μειωμένες πωλήσεις των ηλεκτρικών που φροντίζουν να «ρίχνουν» το μέσο όρο κάθε εταιρείας, έχει φέρει τις αυτοκινητοβιομηχανίες σε πολύ δύσκολη θέση. Για να έχετε μία εικόνα της ζημιάς, η ΕΕ επιβάλει πρόστιμο 95 € για κάθε αυτοκίνητο και για κάθε γραμμάριο που υπερβαίνει το όριο! Είναι χαρακτηριστικό, ότι ακόμα και το 2021 που οι περισσότερες εταιρείες κατάφεραν να βρεθούν μέσα στο προβλεπόμενο όριο, πλήρωσαν συνολικά πρόστιμα ύψους 550 € εκατομμυρίων ευρώ!

Με τα αυστηρά όρια που θα ισχύουν τη νέα χρονιά, οι αυτοκινητοβιομηχανίες αναμένεται να έχουν σημαντικό πρόβλημα. Φυσικά, κάτι τέτοιο δεν ισχύει για την Tesla που διαθέτει μόνο αμιγώς ηλεκτρικά μοντέλα στη γκάμα της, αλλά και τη Geely, η οποία λόγω της Volvo έχει υψηλό αριθμό πωλήσεων ηλεκτρικών. Έρευνα της Dataforce αναφέρει πως μόνο η Toyota που διαθέτει μεγάλη γκάμα υβριδικών μοντέλων είναι κοντά στο να «πιάσει» το όριο των 93,6 gr/km, ενώ τη μεγαλύτερη απόσταση έχουν οι Volkswagen και Ford! Είναι χαρακτηριστικό, πως Volkswagen, BMW και Renault, έχουν ήδη εκφράσει τον προβληματισμό τους προς την Ευρωπαϊκή Ένωση, αναφέροντας πως πρέπει να αλλάξει το συγκεκριμένο όριο, λόγω και της πτώσης των πωλήσεων των ηλεκτρικών μοντέλων.

Δείτε ακόμη: Φθηνά αυτοκίνητα τέλος! Οι προβλέψεις σοκάρουν! 

Το μερίδιο των BEV στην Ευρώπη το πρώτο εξάμηνο του τρέχοντος έτους έπεσε στο 13,3% από το 13,8% της αντίστοιχης περιόδου το 2023. Οι καταναλωτές αδυνατούν να πληρώσουν το υψηλό κόστος των ηλεκτρικών μοντέλων, ακόμα και στις μεγαλύτερες ευρωπαϊκές αγορές. Η λύση που ακολουθούν οι αυτοκινητοβιομηχανίες είναι το λανσάρισμα υβριδικών μοντέλων, αλλά και των μοντέλων που κάνουν χρήση τεχνολογίας PHEV. Μάλιστα, στην έρευνα της Dataforce αναφέρεται πως αν οι κατασκευαστές δεν είχαν υβριδικά μοντέλα στη γκάμα τους, για να βρίσκονται στο όριο των εκπομπών ρύπων θα έπρεπε το ποσοστό πωλήσεων ηλεκτρικών και Plug-in να αγγίζει το 37%!

ΠΑΡΑΚΑΛΩ ΠΕΡΙΜΕΝΕΤΕ. ΦΟΡΤΩΝΟΝΤΑΙ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ...