Ο βασιλιάς… χάνει το στέμμα του – Ποιο μοντέλο της Mercedes υποχωρεί στις πωλήσεις

Ήταν μέχρι πρότινος το πιο ποθητό αυτοκίνητο στον κόσμο, για όσους δεν φείδονταν χρημάτων και αναζητούσαν την απόλυτη πολυτέλεια. Πλέον όμως η κατάσταση έχει αλλάξει…

  • -
  • -

Η Mercedes S-Class δεν είναι απλώς ένα σύμβολο πολυτέλειας και κύρους. Είναι η απόλυτη «σταρ» στη γκάμα της γερμανικής φίρμας και το μοντέλο που ενσωμάτωνε πάντα, τις πιο προηγμένες τεχνολογίες που διέθετε στα ράφια της η εταιρεία από την Στουτγάρδη. Πλέον όμως οι πωλήσεις της S-Class δεν έχουν τη δυναμική του παρελθόντος, με τη Mercedes να λαμβάνει δραστικά μέτρα.

Μία μόνο βάρδια στο εργοστάσιο

Στο Factory 56 στο Sindelfingen της Γερμανίας οι εργαζόμενοι δούλευαν τρεις βάρδιες προκειμένου να υποστηρίξουν την παραγωγή της S-Class. Από δω και στο εξής όμως οι βάρδιες αυτές μειώνονται και μάλιστα, αυτή είναι η πρώτη φορά στα χρονικά, που το εργοστάσιο θα λειτουργήσει με μία μόνο βάρδια!    

Η ζήτηση για την S-Class έχει μειωθεί τους τελευταίους μήνες. Οι πωλήσεις των κορυφαίων πολυτελών μοντέλων της μάρκας, της S-Class, της EQS, και της EQS SUV, μειώθηκαν κατά 25% από τον Απρίλιο μέχρι και τον Ιούνιο, φθάνοντας στο σύνολο τους τις 33.400 μονάδες. Την ίδια περίοδο πέρυσι, η Mercedes, είχε κατασκευάσει 44.200 μονάδες από τα εν λόγω αυτοκίνητα.

Σύμφωνα με έρευνα που πραγματοποίησε η MarkLines, οι πωλήσεις των πολυτελών μοντέλων της γερμανικής φίρμας μειώθηκαν κατά 13% στην Κίνα, 27% στην Ευρώπη και 19% στις Ηνωμένες Πολιτείες, όπου πουλήθηκαν μόλις 5.026 οχήματα. Υπάρχουν διάφοροι λόγοι για αυτήν την πτώση των πωλήσεων. Πρώτον, η S-Class δεν είναι σε καμία περίπτωση ένα φθηνό αυτοκίνητο, με την «entry level» έκδοση στις ΗΠΑ να εκκινεί από τα 117.300 $.

Οι καταναλωτές σε αυτά τα επίπεδα χρημάτων, έχουν πλέον πάρα πολλές επιλογές, ενώ μη λησμονούμε πως μεγάλη μερίδα αυτών, προτιμά εδώ και καιρό ένα μεγάλο και πολυτελές SUV έναντι ενός σεντάν μοντέλου. Κάτι που συμβαίνει και στη γκάμα της Mercedes, με τις G-Class και GLS να κλέβουν όπως όλα δείχνουν πωλήσεις από την S-Class.

Δείτε ακόμη: Το πιο ασφαλές αυτοκίνητο του 2024 είναι Mercedes

Πάντως τόσο η BMW με τη Σειρά 7 όσο και η Audi με το Α8, φαίνεται να ψάχνονται και αυτές για το μέλλον των μεγάλων πολυτελών σεντάν αμαξωμάτων τους… Τώρα σε ότι αφορά τους  εργαζόμενους στο Factory 56, αναμένεται να μεταφερθούν στο Hall 46, όπου η E-Class και η GLC παράγονται σε τρεις βάρδιες και ας ελπίσουμε η μετακίνηση τους αυτή να είναι μόνιμη και να μην υπάρξουν απολύσεις.

AYTO TO ΔΙΑΒΑΣΕΣ

ΠΑΡΑΚΑΛΩ ΠΕΡΙΜΕΝΕΤΕ. ΦΟΡΤΩΝΟΝΤΑΙ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ...