Η χώρα με τα περισσότερα ανασφάλιστα οχήματα – Σε ποια θέση βρίσκεται η Ελλάδα

Δεν είναι μονάχα ελληνικό φαινόμενο να κυκλοφορούν στους δρόμους ανασφάλιστα οχήματα. Υπάρχει χώρα στην οποία 30 εκατ. αυτοκίνητα είναι δίχως ασφάλεια!

  • -
  • -

Η ασφάλιση του αυτοκινήτου μας, φαντάζει τη σήμερον ημέρα ως ένα… αναγκαίο «κακό» για τους περισσότερους ιδιοκτήτες. Ο λόγος προφανώς είναι οικονομικοί, με τις ασφαλιστικές εταιρείες να αυξάνουν χρόνο με το χρόνο τις απαιτήσεις και τους καταναλωτές να «δυσκολεύονται» να ανταπεξέλθουν πλέον στις υψηλές τιμές των ασφαλιστηρίων συμβολαίων.

Η τάση αυτή δεν είναι ένα ακόμη ελληνικό φαινόμενο. Για να καταλάβετε κάπως καλύτερα, στις ΗΠΑ, ανακοινώθηκε προ ημερών ότι οι μεγαλύτερες ασφαλιστικές εταιρείες της χώρας, συμφώνησαν να αυξήσουν τα ασφάλιστρα στα αυτοκίνητα κατά 22% το 2025!  

Τι έδειξαν τα επίσημα στοιχεία

Σύμφωνα λοιπόν με στοιχεία που έδωσε στη δημοσιότητα ο μη κερδοσκοπικός οργανισμός MIBI, που συστάθηκε προκειμένου να αποζημιώνει τα θύματα των τροχαίων ατυχημάτων από ανασφάλιστα οχήματα, η χώρα μας βρίσκεται στην πρώτη θέση στην Ευρώπη με σχεδόν 500.000 ανασφάλιστα αυτοκίνητα ή 8,2% επί του συνόλου των κυκλοφορούντων Ι.Χ επιβατικών αυτοκινήτων! Με πιο απλά λόγια, ένας οδηγός θα διασταυρωθεί σίγουρα μέσα στην ημέρα με κάμποσα ανασφάλιστα αυτοκίνητα, με την ευχή και την ελπίδα να μην προκύψει κάποιο συμβάν!

Σε ότι αφορά την υπόλοιπη Ευρώπη, η Ιρλανδία βρίσκεται στη δεύτερη θέση με ποσοστό 7,8%, ακολουθεί η Ιταλία με 5,2%, στην τέταρτη θέση βρίσκεται η Κύπρος με 4,8%, με την πρώτη 5άδα να συμπληρώνει η Μάλτα με 3,4% επί του συνόλου των κυκλφορούντων Ι.Χ. επιβατικών αυτοκινήτων.

Κι΄ αν τα νούμερα αυτά σας προκαλούν έντονη ανησυχία, φανταστείτε πως θα νιώθατε εάν κυκλοφορούσατε με το αυτοκίνητο σας στις ΗΠΑ, όπου σύμφωνα με το Insurance Information Institute, το 14% των οδηγών, «σουλατσάρουν» στους αμερικανικούς δρόμους χωρίς καμία απολύτως ασφάλιση ή για να το θέσουμε διαφορετικά, σχεδόν 30 εκατ. αυτοκίνητα δεν είναι ασφαλισμένα πουθενά!

Τι ισχύει σε περίπτωση ατυχήματος με ανασφάλιστο όχημα;  

Σε περίπτωση ατυχήματος στο οποίο εμπλέκεται ανασφάλιστο όχημα, ο οδηγός που δεν ευθύνεται έχει δικαίωμα να ζητήσει αποζημίωση από το Επικουρικό Κεφάλαιο. Όμως, η διαδικασία είναι χρονοβόρα και υπάρχουν περιπτώσεις που μέχρι να καταβληθεί η αποζημίωση πέρασαν ακόμη και δύο χρόνια.

Στη συνέχεια το Επικουρικό Κεφάλαιο στρέφεται εναντίον του ανασφάλιστου οδηγού και διεκδικεί το πλήρες ποσό. Σε περίπτωση ωστόσο που ο οδηγός που δεν φέρει ευθύνη για το τροχαίο έχει προνοήσει να ασφαλιστεί και για ενδεχόμενη σύγκρουση με ανασφάλιστο όχημα, θα αποζημιωθεί άμεσα από τη δική του ασφαλιστική εταιρία.

Οι νομοταγείς χώρες

Σε Φινλανδία και Γερμανία, δεν υπάρχει ούτε ένα αυτοκίνητο στους δρόμους, που να κυκλοφορεί ανασφάλιστο! Ακούγεται σαν ψέμα αλλά σύμφωνα με τα στοιχεία είναι πέρα για πέρα αληθινό.

Δείτε ακόμα: Ποιοι οδηγοί θα πληρώσουν πρόστιμα έως και 30.000 € από Σεπτέμβριο

Αντίστοιχα ασφαλείς, μπορείτε να αισθάνεστε και στην Ελβετία ή στην Αυστρία ή στη Σλοβενία, όπου τα ποσοστά ανασφάλιστων οχημάτων είναι μόλις 0,1%... Αναμφίβολα, η ασφάλιση του αυτοκινήτου μας επιβαρύνει πολύ τον οικονομικό μας προϋπολογισμό. Ωστόσο είναι κάτι παραπάνω από απαραίτητη. Μπορεί και τον ευχόμαστε, να μην τη χρειαστείτε ποτέ. Θα αισθανθείτε όμως απόλυτα ευτυχείς να την έχετε γι’ αυτή τη μία ενδεχομένως φορά που μπορεί να συμβεί… το «κακό».

AYTO TO ΔΙΑΒΑΣΕΣ

ΠΑΡΑΚΑΛΩ ΠΕΡΙΜΕΝΕΤΕ. ΦΟΡΤΩΝΟΝΤΑΙ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ...