Προ των πυλών οι έξυπνες κλήσεις για υπερβολική ταχύτητα – Που εφαρμόζονται ήδη

Με τη νέα μέθοδο, κανείς πλέον δε θα μπορεί να ξεφύγει από τη δαγκάνα του Νόμου…

  • -
  • -

Η τήρηση των ορίων ταχύτητας στους δρόμους, είναι ο νούμερο ένα στόχος των κρατών όλου του κόσμου σε ότι αφορά την οδική ασφάλεια. Τόσο στην Ευρώπη, όσο και στις ΗΠΑ, οι θάνατοι από υπερβολική ταχύτητα είναι η πρωταρχική αιτία τροχαίων δυστυχημάτων. Στο Κολοράντο των ΗΠΑ λοιπόν σκέφτηκαν μια έξυπνη λύση προκειμένου να αποτρέψουν τους «γρήγορους» οδηγούς από την μη τήρηση των ορίων!

Αισθητήρες στους δρόμους και δορυφορικές συνδέσεις

Συγκεκριμένα, στην πολιτεία του Κολοράντο, θα τοποθετηθούν ειδικοί αισθητήρες στους δρόμους οι οποίοι θα «αντιλαμβάνονται» ποια οχήματα υπερβαίνουν το όριο ταχύτητας. Σε πρώτη φάση οι αισθητήρες αυτοί θα μπουν σε δρόμους όπου έχει αποδειχθεί ότι οι οδηγοί δεν τηρούν τα όρια ταχύτητας.

Από τη στιγμή που οι αισθητήρες θα καταγράψουν την υπέρβαση του ορίου θα στείλουν σήμα σε ένα δορυφορικό σύστημα το οποίο θα ανιχνεύσει το όχημα και θα το «κλειδώσει» στα ραντάρ του έως ότου πλησιάσει στην πλησιέστερη κάμερα που υπάρχει τοποθετημένη στο δρόμο.

Η κάμερα με τη σειρά της θα λάβει το σήμα για τον παραβάτη οδηγό και θα τραβήξει μια πολύ όμορφη φωτογραφία με τις πινακίδες του αυτοκινήτου. Η φωτογραφία αυτή θα μεταφερθεί ηλεκτρονικά στο κεντρικό σύστημα διαχείρισης της Αστυνομίας και αμέσως μετά, η κλήση θα περάσει αυτόματα στο φορολογικό μητρώο του παραβάτη.

Το εντυπωσιακό σε αυτό το σύστημα πέραν του τεχνολογικού του υποβάθρου, έχει να κάνει με το γεγονός πως η κλήση θα κοπεί όπως και να χει, εάν ο οδηγός έχει υπερβεί το όριο ταχύτητας. Για παράδειγμα μπορεί ο οδηγός να γνωρίζει που βρίσκονται τοποθετημένες οι κάμερες και να ελαττώσει την ταχύτητα του τη στιγμή που διέρχεται από αυτές.

Το σύστημα όμως έχει καταγράψει ήδη την παραβατική του συμπεριφορά και τον έχει ήδη… «κλειδώσει». Είναι σημαντικό επίσης να σημειωθεί, ότι η νομοθεσία στο Κολοράντο επιτρέπει αυτήν την διαδικασία «παρακολούθησης» των οχημάτων, με τον αρχηγό της Αστυνομίας να δηλώνει ότι: «Με την υψηλή τεχνολογία ως σύμμαχο, θα δημιουργήσουμε τους πιο ασφαλείς δρόμους στις ΗΠΑ».  

Δείτε ακόμη: Όλα τα όρια ταχύτητας στην Ελλάδα

Μάλιστα, όπως τόνισαν στελέχη της Αστυνομίας, με την μέθοδο αυτή θα απελευθερωθούν και μεγάλες δυνάμεις αστυνομικών οι οποίοι μέχρι πρότινος επέβλεπαν τους αυτοκινητοδρόμους για την τήρηση των ορίων ταχύτητας. Στην πολιτεία του Κολοράντο, το 2022 το 29% των θανάτων σε τροχαία δυστυχήματα αφορούσε την παραβίαση του ορίου ταχύτητας.  

AYTO TO ΔΙΑΒΑΣΕΣ

ΠΑΡΑΚΑΛΩ ΠΕΡΙΜΕΝΕΤΕ. ΦΟΡΤΩΝΟΝΤΑΙ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ...