H 2η χώρα μετά τις ΗΠΑ που επιβάλλει 100% δασμούς στους Κινέζους – Και στα Tesla made in China…

Οι δασμοί μάλιστα δε θα περιορίζονται μονάχα στα ηλεκτρικά αυτοκίνητα αλλά και στον κινέζικο χάλυβα και το αλουμίνιο σε ποσοστό όμως 25%.

  • -
  • -

Ο Καναδάς ανακοίνωσε τη Δευτέρα ότι επιβάλλει δασμούς 100% στις εισαγωγές ηλεκτρικών οχημάτων κινεζικής κατασκευής, όμοιους, με αυτούς που έχει επιβάλλει εδώ και καιρό η κυβέρνηση των ΗΠΑ.

Είναι αθέμιτος ανταγωνισμός

Η σχετική ανακοίνωση ήρθε έπειτα από τη συνάντηση που είχαν ο υπεύθυνος εθνικής ασφάλειας των ΗΠΑ, Jake Sullivan, με τον Καναδό Πρωθυπουργό, Justin Trudeau. Τόσο οι ΗΠΑ όσο και ο Καναδάς, θεωρούν ότι οι επιδοτήσεις της κινεζικής κυβέρνησης στον ευρύτερο τομέα της βιομηχανίας της χώρα δημιουργούν ένα αθέμιτο πλεονέκτημα στις εγχώριες επιχειρήσεις έναντι των ανταγωνιστών τους, σε παγκόσμιο επίπεδο.

Ο Καναδός Πρωθυπουργός μάλιστα, Justin Trudeau, δήλωσε ότι η χώρα του θα επιβάλλει δασμούς 25% και στον κινεζικό χάλυβα αλλά και στο αλουμίνιο γιατί όπως τόνισε χαρακτηριστικά «Η Κίνα επέλεξε να δώσει στον εαυτό της ένα αθέμιτο πλεονέκτημα που δε συμβαδίζει με τους παγκόσμιους κανόνες του εμπορίου». Σε ότι αφορά τους δασμούς στα ηλεκτρικά αυτοκίνητα, θα επιβληθούν ακόμα και σε όσα μοντέλα της Tesla εισάγονται στον Καναδά από το εργοστάσιο της φίρμας στη Σαγκάη, «σκόπελος» βέβαια που αναμένεται να ξεπεραστεί εύκολα από τον Elon Musk, ο οποίος θα αποφύγει τους δασμούς μέσω… Γερμανίας.

Οι κινεζικές φίρμες αυτοκινήτου δεν έχουν αποκτήσει ακόμα πρόσβαση στην αγορά του Καναδά, και μόνο η BYD έχει προχωρήσει στην ίδρυση εταιρείας χωρίς όμως να πουλά ακόμα μοντέλα της, κάτι που σύμφωνα με το σχέδιο, θα έκανε από το 2025 και μετά. Μένει βέβαια να δούμε πως θα αντιμετωπίσει αυτήν την κίνηση του Καναδού Πρωθυπουργού.

Κινέζοι αξιωματούχοι εξέφρασαν τις ανησυχίες για την απόφαση του Καναδά αφήνοντας λίγο έως πολύ να εννοηθεί, ότι ο Πρωθυπουργός της χώρας επηρεάστηκε από τον Sullivan. Ο τελευταίος μάλιστα αναμένεται σήμερα στο Πεκίνο για συζητήσεις με Κινέζους αξιωματούχους, σε μια επίσκεψη προγραμματισμένη μεν αλλά πλέον σε άλλη βάση συνομιλιών.

Ο Sullivan, φρόντισε βέβαια να ρίξει κι άλλο λάδι στη φωτιά τονίζοντας σε δημοσιογράφους λίγο πριν αναχωρήσει για το Πεκίνο ότι «Οι ΗΠΑ πιστεύουν σε ένα ενιαίο μέτωπο, σε μια συντονισμένη προσπάθεια που θα ωφελήσει όλους μας. Οι κινεζικές εταιρείες όπως φαίνεται δε λειτουργούν με γνώμονα το κέρδος, καθώς γνωρίζουν ότι έχουν την έμπρακτη στήριξη του κράτους όποτε την χρειαστούν. Αυτό για εμάς είναι αθέμιτος ανταγωνισμός και πρέπει να σταματήσει» δήλωσε χαρακτηριστικά.  

Ο Καναδάς από τη μεριά του, πέραν των δασμών που ανακοίνωσε σε ηλεκτρικά αυτοκίνητα made in China αλλά και στις εισαγωγές χάλυβα και αλουμινίου από την Κίνα, σκοπεύει να επεκτείνει τους δασμούς στις κινεζικές μπαταρίες, στους ημιαγωγούς, σε κρίσιμα ορυκτά, μέταλλα καθώς και σε συστήματα ηλιακών συλλεκτών.

Δείτε ακόμη: Η ΕΕ μειώνει τους δασμούς στα μοντέλα που εισάγονται από την Κίνα

Η πρεσβεία της Κίνας στον Καναδά σε ανακοίνωσή της ανέφερε τα εξής «Αυτή η κίνηση [της επιβολής δασμών] παραβιάζει τους κανόνες του Παγκόσμιου Οργανισμού Εμπορίου και έρχεται σε αντίθεση με την παραδοσιακή εικόνα του Καναδά ως πρωτοπόρου στο ελεύθερο εμπόριο και την κλιματική αλλαγή. Η Κίνα θα λάβει όλα τα απαραίτητα μέτρα για να προστατεύσει τα νόμιμα δικαιώματα και συμφέροντα των κινεζικών επιχειρήσεων».

AYTO TO ΔΙΑΒΑΣΕΣ

ΠΑΡΑΚΑΛΩ ΠΕΡΙΜΕΝΕΤΕ. ΦΟΡΤΩΝΟΝΤΑΙ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ...